Gå for oppvaskmaskin fra Bosch, Siemens eller Miele

Disse merkene skårer best, gang på gang.

Oppvaskmaskiner fra Bosch, Siemens og Miele skårer gjennomgående høyt på tester. Her ser du en av Mieles modeller. Foto: Produsenten
Oppvaskmaskiner fra Bosch, Siemens og Miele skårer gjennomgående høyt på tester. Her ser du en av Mieles modeller. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har mange rare maskiner på kjøkkenet som fint kunne ha blitt borte et halvår uten at vi hadde rukket å savne dem. Oppvaskmaskinen er ikke en av dem. Det er nesten en selvfølge å finne plass til oppvaskmaskinen når vi skal pusse opp kjøkkenet, ikke bare hjemme, men også på hytten.

Men hvilken skal du velge?

Tysk best i test

Det danske forbrukermagasinet Tænk har analysert testresultater for mer enn 300 modeller som har blitt testet siden 2010, og konklusjonen er klar: Noen merker klarer seg jevnt over langt bedre enn de andre.

Sørg for at du vasker på varmeste program med jevne mellomrom, og gi maskinen en rens en gang i kvartalet.  Foto: Elisabeth Dalseg
Sørg for at du vasker på varmeste program med jevne mellomrom, og gi maskinen en rens en gang i kvartalet. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


– Miele, samt de identiske søstermerkene Bosch og Siemens, leverer oppvaskmaskiner av stabil, høy kvalitet, melder forbrukermagasinet. (Betalingstjeneste.)

Det er kanskje ikke tilfeldig at dette også i mange tilfeller er de dyreste maskinene.

Bosch og Siemens skåret blant annet høyt da ICRT testet oppvaskmaskiner i 2010, og i en test i 2011.

Hvitevarene som varer lengst

Når man skal kjøpe nye hvitevarer er det vanlig å se på to faktorer: Egenskaper og pris. Har man i tillegg tilgang på tester som viser hvor godt maskinene gjør jobben, er man godt på vei. Det er imidlertid ett kriterium som mangler i testene fra ICRT - hvor lenge hvitevarene varer.

Det kan være vanskelig å teste i et laboratorium, så det britiske forbrukermagasinet Which spurte leserne sine. De har samlet og systematisert tilbakemeldinger fra 35.000 lesere, for å finne ut hvilke hvitevarer fra hvilke produsenter som holder seg best. Leserne har rapportert om hvor lenge hvitevarene holdt seg, eventuelle tekniske problemer underveis, og hvor fornøyde de har vært med kjøpet.

Bosch, Miele og Siemens skåret høyt innenfor de aller fleste kategoriene, blant annet toppet de tre oppvaskmaskin-kategorien. Merk at dette er noen av de eldste merkene du får tak i, som har lang erfaring med å produsere hvitevarer. De siste årene har stadig flere elektronikkprodusenter satset på hvitevarer, blant annet ser vi mye spennende fra det asiatiske markedet - som denne damp-oppvaskmaskinen fra LG.

De gamle merkene er likevel ikke falt av lasset produktutviklingsmessig. For eksempel presenterte Siemens en oppvaskmaskin som også tørker plast på forbrukerelektronikkmessen IFA i fjor.

Les også: Så mye koster oppvasken

Slik får du mest ut av oppvaskmaskinen din

Bosch og Siemens
same same, but different

Har du funnet et produkt du er interessert i fra Siemens, kan det lønne seg å gjøre litt resarch. For hvitevarer fra Bosch og Siemens er i mange tilfeller helt identiske - med unntak av et par ytre, designmessige forskjeller. Den største forskjellen er faktisk prisen: Siemens-produkter koster stort sett mellom 500 og 1.000 kroner mer.


Hvor godt maskinen virker kan også henge sammen med hvordan du bruker den. For eksempel takler ikke alle maskiner eller hurtigprogrammer alle oppvasktabletter like godt. Skal vi tro ellevte generasjons vinglassprodusent Georg Riedel, bør du bruke pulver.

Mer enn halvparten av feilene som ble innrapportert på oppvaskmaskiner gjalt utpumping av vann, mens styringssystem, elektronikk og dørproblemer er andre typiske feil. Å forvente at en oppvaskmaskin varer evig er optimistisk, men er du flink til å rense og vaske den med jevne mellomrom vil den ikke bare vare lenger, men også gjøre en bedre jobb mens du har den.

Det enkleste du gjør er å gi den en jevnlig rens. I butikken får du kjøpt rensemiddel som du heller i kammeret for oppvaskpulver, og så setter du bare på maskinen på det varmeste programmet. Dette bidrar også til å rense spylearmer og avløp, men en gang i blant kan det lønne seg å rengjøre spylearmene manuelt.

Les også: Styr unna disse oppvaskmaskinene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer