- Går en grense

Når du bor i et borettslag eller et sameie er det flere skrevne og uskrevne regler.

PASS PÅ: - Man kan ikke kan bruke trappeoppgangen til lagring av personlige eiendeler, sier Morten Fæste, advokat i Huseiernes landsforbund. Foto: Magnus Gjestrum Larsen
PASS PÅ: - Man kan ikke kan bruke trappeoppgangen til lagring av personlige eiendeler, sier Morten Fæste, advokat i Huseiernes landsforbund. Foto: Magnus Gjestrum Larsen Vis mer
Publisert

Derfor har Huseiernes landsforbunds advokat, Morten Fæste, oppklart en rekke av problemstillingene. Fæste påpeker at i lovverket (Eierseksjonsloven § 25 og borettslagslovens § 5-11) står det at den enkelte beboer har rett til å bruke fellesarealene til det de er beregnet til eller vanligvis brukes til.

- Noen ting er dermed åpenbare: For eksempel at man ikke kan bruke trappeoppgangen til lagring av personlige eiendeler, møbler, bildekk og liknende. Slik lagring vil også fort kunne komme i konflikt med for eksempel hensynet til brannsikkerhet, sier Fæste.

Han mener også at styret bør reagere raskt og kontant dersom noen hensetter ting som kan være til fare dersom folk må evakuere ved brann.

- Man må være litt fleksibel

Huseierne skriver videre at det er noen ting i fellesområdet som åpenbart må fjernes.

- Men så er det alle de tingene som er imellom disse åpenbare ytterkantene. Personlig mener jeg at man må være litt fleksibel og vise storsinn når man bor tett innpå hverandre, sier Fæste og fortsetter:

- Etter min mening er det først når ting åpenbart er til sjenanse eller i veien for folk at styret bør slå hardt ned på det.

BILLER: Slik får du dem ut. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Finnes unntak

Advokaten legger til at det går en grense når det gjelder balkonger og terrasser som er definert som fellesareal i de aller fleste tilfeller.

- På sin egen balkong må man dermed åpenbart kunne ha balkongmøbler, litt planter og slikt. Men igjen vil det gå en grense mot det som vil kunne oppleves sjenerende av andre. Vi har hatt rettssaker på parabolantenner, for eksempel, og rettssystemet sier at dette vil styret kunne slå ned på, og særlig dersom sameiet eller borettslaget har regler om dette, forteller han.

Fæste understreker at man bør vise fleksibilitet dersom enkelte lagrer ting på balkongen sin over en avgrenset tidsperiode.

- Det beste er selvsagt om man kan gi beskjed til styret om dette på forhånd – at i den og den tidsperioden vil det være rot på balkongen min på grunn av oppussing. Det bør det være rom for. Noe annet er hvis det trekker ut over tid, og blir en dumpingplass for gamle vaskemaskiner, aviser og annet som skulle vært kjørt bort.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer