Går glipp av store summer

Nesten 130.000 nordmenn får rundt 30.000 kroner i året. Du kan bli én av dem.

BLAKK: Å bo i Norge kan være dyrt, og ikke alle har like mye penger å rutte med. Gjennom bostøtte kan situasjonen bli litt bedre. Foto: Colorbox
BLAKK: Å bo i Norge kan være dyrt, og ikke alle har like mye penger å rutte med. Gjennom bostøtte kan situasjonen bli litt bedre. Foto: Colorbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bostøtte er et tiltak for å hjelpe nordmenn med lav inntekt og høye boutgifter.

Tilbudet blir stadig utvidet, senest i juli. Da en større utvidelse kom sommeren 2009, antok man at rundt 50.000 nye husstander kunne kreve støtte. Men bare 21.000 flere søkte.

Regjeringen ga 321 millioner kroner i hjelp til strømregningen

Dermed har vi nå rundt 30.000 husstander som kunne hatt bedre økonomi om de bare hadde visst hvordan.

Oppfordres til å søke

- Dette kan skyldes at ordningen er for lite kjent, eller at folk fremdeles tror det er komplisert å søke, sier boligpolitisk ansvarlig i Forbrukerrådet Thomas Bartholdsen på deres nettsider.

Både Forbrukerrådet og Kommunal- og regionaldepartementet oppfordrer nå flere nordmenn til å søke.

- Jeg vil oppfordre de med lave inntekter og høye boutgifter, særlig barnefamilier, til å sjekke med kommunen sin om de har krav på bostøtte, sier statssekretær Hege Solbakken i departementet i en pressemelding.

Lav inntekt, høy utgift

Bostøtte er noe så enkelt som en månedlig utbetaling fra Husbanken. I mai i år fikk 129.000 husstander disse pengene, noe som er 20 prosent flere enn for to år siden. Men fortsatt færre enn de som har krav på støtten.

Og det er nok av penger å ta av: I 2010 ble det utbetalt 3,15 milliarder kroner til 122.811 nordmenn, ifølge Husbanken.

Flere leietakere kastes ut - og de etterlater seg det utroligste

Gjennomsnittlig ble det utbetalt 2.142 kroner i måneden per husstand, altså 28.944 kroner i året. Av disse var den gjennomsnittlige inntekten per husstand 133.921 kroner i året, og de månedlige boutgiftene 5.801 kroner.

Slik gjør du

For å sjekke om du kan få støtten, har Husbanken utviklet en egen kalkulator.

Er du over 18 år, ikke student og har din egen bolig, er det bare å fylle ut informasjon om utgifter og inntekter, og se hva du kan kreve. Blir resultatet "0" er du ikke i målgruppen, men får du opp en grei sum er det bare å søke kommunen din. Får du godkjent søknad kommer pengene under en måned etter.

Hvor lite du må ha, og hvor mye du kan få, avhenger av kommunen du bor i.

Noen av de fattigste i Norge har 46 kroner dagen til mat

Her får du mer informasjon om hvordan det foregår:Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer