Salgshopp for ildsteder

– Går som varmt hvetebrød

Vinter og dyr strøm fører til hopp i salget av ildsteder om dagen.

VEDFYRT: Flere og flere velger peis til å varme opp huset, nå som strømprisene er på sitt høyeste. Foto: brizmaker / Shutterstock / NTB
VEDFYRT: Flere og flere velger peis til å varme opp huset, nå som strømprisene er på sitt høyeste. Foto: brizmaker / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

I disse dager er det mange som tyr til kreative løsninger for å få bukt med de stive strømprisene.

Nå viser det seg også at flere og flere velger en litt mer tradisjonell løsning for å varme opp huset.

Doblet omsetningen

Ifølge Lars Morten Ringdal, daglig leder i Alfra Varme i Geithus, har de opplevd en salgsboom det siste året. Nordmenn har investert mye penger i hjem og hytter, der det spesielt har vært en økning i salget av eksklusive ildsteder.

– Slike investeringer er ofte en kombinasjon av at kunden ønsker å bruke ildstedet som varmekilde og som et møbel i hjemmet.

Ringdal forteller at de i 2020 doblet omsetningen i dette segmentet og at salget fortsatt går godt.

– Vi har blant annet hatt mellom 10-15 prosent økning i salget av kakkelovner, som vanligvis selges for rundt 120 000 til 150 000 kroner, sier Ringdal.

Nye tall fra ildstedsbransjen viser at mange har brukt koronatiden og oppsparte midler på å investere i drømmeildstedet. Også de dyrere ovnene går nå som varmt hvetebrød.

– Det har vært en trend over mange år at nordmenn velger å bruke litt ekstra på ildstedet når de først pusser opp hjemme eller bygger seg nytt hus eller hytte. Det siste året har likevel vært helt unikt og ildstedsbransjen har hatt en god salgsoppgang, sier Brede Børud, styreleder i Norsk Varme, bransjeforeningen for bærekraftige ildsteder og skorsteiner.

Én kunde brukte over 2 millioner kroner på ildsteder

Ringdal forteller at det generelt er ganske vanlig for bedriften med eksklusive prosjekter, men at det er noen kunder som tar i litt ekstra.

– En av kundene var en amerikansk forretningsmann som nylig kjøpte seg feriebolig på Østlandet. Han ønsket en spesialdesignet kakkelovn med gasspeis inni, og vi satte også opp 6 andre ildsteder i boligen. Det ble totalt over 2 millioner kroner på ildsteder.

VIKTIG MED DESIGN: Flere velger dyrere og mer ekslusive peisløsninger om dagen. Foto: AlfaVarme
VIKTIG MED DESIGN: Flere velger dyrere og mer ekslusive peisløsninger om dagen. Foto: AlfaVarme Vis mer

Ringdals oppfatning er at oppvarming ikke er førsteprioriteten når kundene vil ha eksklusive ildsteder, men at ildstedet skal være et viktig ledd i designet på huset.

Typiske kostbare ildsteder er kakkelovner og spesialbygde ildsteder og peisinnsatser.

– Denne typen ildsteder krever mye jobb med klargjøring av underlaget der det skal stå og montering av selve ildstedet. En kakkelovn kan veie opptil 1300 kilo og ovnen må stå på et bærende fundament, så da må vi i noen tilfeller støpe underlaget eller lage en stålkonstruksjon. Det krever mye arbeid.

Akkumulerende ildsteder er det nye store

Et nytt produktsegment som Ringdal tror vil bli en trend i fremtiden er akkumulerende ildsteder som fordeler varme over tid.

– Her kan man få store peisinnsatser med vannbåren varme, som lagrer varmen fra fyringen og bruker den senere som tappevann og i oppvarming, forteller han.

Det gir lavt elbruk og Ringdal sier at de kundene som har det i dag er godt fornøyde.

Økt omsetning med 34,1 prosent

I Coop er de også fornøyd med salget som har vært dette året.

Byggevarekjeden Obs Bygg har siden september i år hatt en omsetningsøkning på 34,1 prosent i forhold til samme periode i 2020.

Kategorisjef for faghandel i Coop Norge, Vegard Sommerseth, forteller at det er forsinkelser og manko på produkter og at de derfor kunne solgt mer om tilgangen hadde vært bedre.

– Grunnen til etterspørsel er høye strømpriser, men folk er hjemme, pusser opp, kjøper hytte hvor det er unaturlig ikke å kunne fyre med ved. Hyttekos er varme fra et knitrende bål inne og ute, sier han.

Kommunikasjonssjef i Coop Norge, Harald Kristiansen, forteller at strømprisene denne vinteren har satt stadig nye prisrekorder og at mange opplever pressede budsjetter i husholdningen.

– Jakten på rimeligere alternativer til elektrisk oppvarming av hjemmet er i full gang og har blant annet medført tomme lager av både ved og mer effektive panelovner, skriver han til DinSide.

Samtidig har Obs Bygg økt salget av varmepumper med 25 prosent så langt i år, og den siste måneden med over 100 prosent kontra fjoråret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer