Garderobeplanlegging

Tenk på dette, før du bestiller garderobe.

Her er det mange som gjør feil, i garderobeplanleggingen. Du bør måle bredden både øverst og nederst, og høyden bør måles på begge endene, samt i midten. Foto: Elfa
Her er det mange som gjør feil, i garderobeplanleggingen. Du bør måle bredden både øverst og nederst, og høyden bør måles på begge endene, samt i midten. Foto: Elfa Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare-bare å holde orden i garderoben. Men det er jammen ikke bare-bare å velge og designe den perfekte garderoben heller. Det er mange produsenter og mange løsninger på markedet. Pris er selvsagt viktig for mange, når de velger leverandør av garderoben, og likeså praktiske løsninger.

Ifølge garderobeekspertene, er det imidlertid viktig å starte jobben hjemme, før du kommer i butikken, for å få et best mulig resultat.

1: Planlegg!

Ta mål - og ta med deg til butikk. Det finnes smarte apper, som MagicPlan, men merk at når centi - og millimeterne teller, kan det være greit å dobbeltsjekke manuelt. Foto: Colourbox.com
Ta mål - og ta med deg til butikk. Det finnes smarte apper, som MagicPlan, men merk at når centi - og millimeterne teller, kan det være greit å dobbeltsjekke manuelt. Foto: Colourbox.com Vis mer


God planlegging er den beste veien til lykke på veldig mange oråder i livet, så også når det komer til garderobeskapet. Alle garderobeselgerne vi har snakket med, fremholder dette som et essensielt punkt for ethvert garderobeskap-innkjøp. Du bør tenke nøye gjennom hva det er du vil med garderoben: Hva skal du oppbevare der, og hvor mye har du innenfor hver kategori?

Trangt om plassen? Bruk skoskapet til klær eller bokhyllene til sko.

2: Ta mål

Når du har funnet ut av hva det egentlig er du skal bruke garderoben til, og hva du skal oppbevare der, bør du se på hvor mye plass du har til rådighet. Her er det viktig at du tar nøyaktige må: Mål vegg til vegg og gulv til tak.

Skal du ha skyvedører montert på gulv og i tak, eller skapstammer med dører eller skyvedører? Dette må du ta stilling til.

Dersom du skal ha skyvedører montert på gulv, må du huske å ta flere mål. Dette er det veldig viktig å gjøre riktig, og det er en klassisk kilde til oppmålingsfeil:

For riktig bredde på dørene, må du måle både bredde ved gulv og bredde ved tak. Det er det største målet som avgjør bredden på skyvedørene.

For riktig høyde på dørene, må du måle tre steder: På de to ytterpunktene, samt i midten. Det er det laveste målet som avgjør hvilken høyde du skal ha på dørene.

Ved avvik på gulv på mer enn 1 cm, bør du rette opp med en tilpasning (list under skinnen). Dette for at dørene skal gli riktig, og at de ikke skal begynne å rulle av seg selv.

Avvik langs vegg rettes med et anslag.

Husk at du trenger litt mer dybde om du velger å gå for en skyvedørsløsning: Skapstammene er vanligvis 60 centimeter dype. Spør i butikken hvor mye du må legge på, mange sier 66 centimeters dybde for å få plass til skapstammer, skyvedører og skinner.

Det er også mulig å velge en grunnere skapstamme for steder med begrenset plass.

Lei av at klærne sklir av kleshengeren? Sjekk vår smart-fix!

3: Gå på nett

Du bør ta flere mål av bredde og høyde - og forholde deg til den bredeste bredden og den laveste høyden.  Foto: Elfa/DinSide
Du bør ta flere mål av bredde og høyde - og forholde deg til den bredeste bredden og den laveste høyden. Foto: Elfa/DinSide Vis mer


Det er nå det begynner å bli moro - eller nå den virkelige jobben begynner, om du ikke liker planlegging.

De fleste garderobebutikkene har planleggingsverktøy på nett. Der legger du inn målene på garderoben din, og kan begynne planleggingen. Hva skal du ha, hvilke moduler trenger du får å få full effekt av garderoben på den tilmålte plassen som du har til rådighet?

Her kan du også få opp pris på de produktene du velger, og slik holder du oversikten over kostnadene.

Print ut skisse og handleliste og ta med i butikken. Kanskje kan du der få hjelp til enda flere smarte løsninger og bedre utnyttelse av garderoben din. Har du gjort hjemmeleksen din godt, er det lettere å få hjelp i butikken - og butikk-besøket blir mer effektivt.

Har du en planleggingsfavoritt? Tips andre i debatten nedenfor.

Hold orden med intelligente klesskap

4: Tenk fleksibilitet

Du kan fint bygge skyvedørsgarderober under skråtak, så får du utnyttet plassen mye bedre. Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Du kan fint bygge skyvedørsgarderober under skråtak, så får du utnyttet plassen mye bedre. Foto: Frode Larsen/Ifi.no Vis mer


Behovet i garderoben ender seg gjennom livet, med livssituasjonen. Det kan være smart å velge et system som gir åpninger for å bygge på og endres etterhvert som behovene endres. Smarte systemer kan bygges ut eller lages mindre, alt ettersom livssituasjonen endrer seg.

Tenk gjerne skreddersøm, du vil kunne utnytte plassen bedre dersom du skreddersyr innredningen til dine behov. Synes du det er vanskelig å tenke helhet til å begynne med, kan du jo "bo deg til" og oppgradere garderobeinnredningen etterhvert som du ser hva behovene dine er.

Mange garderober har etterhvert fått veldig mange smarte løsninger - disse kan det være verdt å sjekke ut!

Husk at du også kan få skyvedører på skreddersydde mål, for best utnyttelse av plassen - veldig kjekt for utnyttelse av plass under skråtak, for eksempel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer