Når sommersola steker flere uker i strekk, er det mange som vanner hageplenen hyppig, gjerne hver dag. Men det trenger du absolutt ikke å gjøre, ifølge Marianne E. Utengen, gartner ved Det norske hageselskap.
Faktisk trenger du aldri å vanne bedet i det hele tatt, mener hun.

Spadetrikset avslører hvorfor plenen er brun
Rotbløyting
Hvis du vanner plenen litt og litt hver dag når været er tørt og varmt, kan dette faktisk ha motsatt effekt av det du ønsker. Skal du først vanne, er det rotbløyte som gjelder. Det vil si å vanne lenge, men veldig sjelden, opplyser Utengen.
- Hvis du vanner lenge og sjelden, følger røttene etter, de trekker ned dit det er vann, sier hun.
Rotbløyting er også noe Jon Atle Repstad, plantespesialist hos Felleskjøpet, anbefaler.
- Hvis du vanner med skvettvanning får du god vanning der og da, men vannet går ikke ordentlig ned til røttene, dermed tørker plenen fortere ut, forklarer Repstad.
- Gir du for eksempel bare fem millimeter, vil du få en mindre slitesterk plen som blir fortere brun, og du kan også få mer mose, legger han til.
En god rotbløyte vil si rundt 20 millimeter med vann, ifølge Repstad.

Derfor bør det gro
- Plenen dør ikke
Utengen vanner derimot aldri sin egen plen, forteller hun, og oppfordrer andre til å droppe dette med sin plen også.
- Plenen vil ikke dø uten vann selv om vi har lange tørkeperioder. Om gresset er blitt brunt, trenger du ikke å stresse med vanning. Når regnet kommer, vil plenen bli grønn igjen på et par dager, hevder Utengen.
- En tilleggsfaktor er at i tørkeperioder er vann en ressursmangel, og da bør vi være ekstra påpasselig med å spare på vannet, sier hun.

Skader plenen totalt
Unngå kort klipp
Det finnes imidlertid noen unntak når det gjelder vanning av plen, presiserer Utengen:
- Hvis plenen er nyetablert eller en nylagt rulleplen, gjelder egen vanne-oppskrift, sier gartneren.
Men på lang sikt, er det én ting som er essensielt for å vedlikeholde hageplenen best mulig: Å klippe riktig.
- Det viktigste er å ikke klippe plenen for kort. La den ha litt lengde slik at den skygger mer for seg selv, og dermed skånes mer. Men blir den altfor lang, kan den bli skadet, forteller Utengen.
Gartneren har følgende klippe-tips:
- Ikke klipp for «hardt».
- I motsetning til vanning, hvor mye og sjelden gjelder, er det litt og ofte som gjelder for gressklipping. Altså, klipp heller litt og ofte.
- En grei regel er å ikke klippe vekk mer enn en tredjedel av lengden.

Vi vannet bedet med urin (!)
Etter ferien
Også Lars Martin Ullereng ved selskapet Norsk Ferdigplen AS, forteller at litt lengde på gresset legger til rette for bier og humler, som skaper en frodig og livlig plen.
Men har plenen fått vokse seg ekstra lang mens du har vært på ferie, er det på tide å klippe det igjen - men det kan være litt mer utfordrende.
- Når plenen er blitt åtte-ti centimeter høy kan det bli vanskeligere å få et godt resultat rett etter at du har klippet igjen; plenen blir fort ujevn og ikke så grønn, understreker Ulleng.
Før du går i gang med første klipperunde, bør du derfor notere deg Ullengs følgende råd:
- Godt redskap: Pass på at gressklipper og kantklipper har skarpe kniver.
- Høy innstilling: Sett klipperen på den høyeste lengden når du klipper plenen første dagen.
- Rake: Vanligvis er det ikke nødvendig å rake plenen etter klipp når den klippes jevnlig. Men avklippet, langt gress kan bli liggende i kladder på plenen og forårsake flekker i plenen, og det kan bli tyngre å klippe over plenen ved neste jevnings-runde. Etter første klippen bør du derfor samle gressrestene med en myk rake.
- Gjødsling: Når du har klippet ferdig kan du gjødsle plenen lett før du vanner godt eller det er meldt regn.
- Jevnlig klipp: Neste gang du klipper gresset bør du ikke klippe kortere enn fire til seks centimeter - dette rådet gjelder for øvrig ved hvert klipp.