Gebyrene øker mer enn inflasjonen

Så mye betaler du til kommunen.

Publisert
Sist oppdatert

Gebyrene for vann, avløp, renovasjon og feiing, økte med 6,6 prosent i fjor, altså det dobbelte av inflasjonen. Dette viser en undersøkelse av kommunale gebyrer for 2008, gjennomført av Statistisk Sentralbyrå, på oppdrag for Huseriernes Landsforbund.

TEST DEG SELV: Hva vet du om avgiftene vi betaler?

I snitt tar kommunene nå 8.272 kroner i året i gebyr for vann, avløp, renovasjon og feiing av en standard bolig på 120 kvadratmeter.

Den dyreste kommunen i Norge er Vestre Toten, som krever 12.269 kroner i året. Siden Huseiernes Landsforbund begynte å lage statistikk, har gebyrene i gjennomsnitt økt med 132 prosent. Inflasjonen har i den samme perioden vært på på 39 prosent.

- Vi synes at det fremkommer urimelige store prisforskjeller fra kommune til kommune. Det synes også at enkelte kommuner endrer avgiftene dramatisk mye fra ett år til neste. Derfor vil vi kreve at fylkesmennnene gjennomfører strengere kontroller av gebyrene, sier direktør i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta, i en pressemelding.

Alt om bilavgiftene

Huseiernes Landsforbund oppfordrer folk til å følge med på avgiftene, det har hendt at kommunene har innkrevd mer enn de har adgang til, og til at de har måttet betale tilbake overskytende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer