Vaske bort fettsprut på kjøkkenvegg

Genial «grøt»

Overflaten ble gullende ren.

VASK MED GRØT: Gamle fettrester kan sitte som støpt på veggen over komfyren, men denne blandingen er løsningen på problemet! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Steking på komfyren medfører som regel fettsprut på veggen over og rundt komfyren. Dette matfettet kan sitte skikkelig fast på overflaten, særlig gammel fettsprut. Og selv etter én vask kan det hende at spor av fettbelegget fremdeles synes.

Men med riktig produkt og metode, er det enkelt å rengjøre veggen for fett.

Ekspertene har gode tips – og vi har selv testet ut en hjemmelaget «vaskegrøt»!

Styr unna disse vaskemidlene

Dersom du har vasket overflaten og det likevel sitter igjen et fettbelegg, har du helt enkelt ikke benyttet riktig rengjøringsmiddel eller ikke vasket nok, mener Vibeke Scavenius, rengjøringsekspert og leder for markedsføring og kommunikasjon hos CityMaid:

- Du bør for eksempel unngå rengjøringsmidler som inneholder skuremidler, ammoniakk eller blekemidler. Det fungerer dårlig, og er også noe som vil slite på underlaget, sier Scavenius.

Hun anbefaler også å styre unna både salmiakk og tradisjonell kjøkkenspray:

- Dette kan være skadelig for helsen, sier eksperten.

Malin Skaar, rengjøringsekspert og forbrukeransvarlig hos Orkla, forteller at jo lenger du venter med å vaske av fettsprut, jo vanskeligere er det å få det bort:

- Det er en fordel å vaske over veggen rett etter du har laget mat, da holder det ofte med bare vann, tipser Skaar.

Hjemmelaget rengjøringsgrøt

Oppskrifter på hjemmelagde miljø- og helsevennlige rengjøringsmidler som skal være effektiv på fett finnes det flust av på nettet. Ingrediensene som ofte går igjen, er enten natron eller bakepulver – sistnevnte fordi det blant annet inneholder natron.

Vi testet én av disse oppskriftene, og du trenger bare to ingredienser:

  • 2 desiliter natron eller bakepulver
  • 1 desiliter varmt vann

Slik gjør du:

  • Blande natron / bakepulver med varmt vann i en beholder med varmt vann. Rør godt til du får en passe tykk grøt
  • Bløtgjør en ren mikrofiberklut i blandingen, vri om og smør grøten på hele overflaten med kluten
  • La «grøten» virke på veggen i cirka 30 minutter
  • Vask deretter av med en fuktig, godt oppvridd klut
  • Tørk til slutt over med en tørr mikrofiberklut eller kjøkkenpapir

Resultatet vårt ser du i videoen over!

Anbefaler basisk produkt

Før du skal rengjøre veggen for matfett anbefaler Scavenius og Skaar å sjekke hvilken type vegg du har. Malt tapet og panel trenger en mildere behandling enn for eksempel sten, betong og fliser.

- Noe materiale og maling tåler bare å bli tørket med tørr klut, andre tåler å bli vasket med vann, andre tåler å bli vasket med vann og såpe, sier Skaar.

Det beste er å bruke et alkalisk produkt, også kalt basisk produkt, opplyser ekspertene.

Basisk rengjøringsmiddel er spesielt godt egnet til å fjerne organisk skitt, olje og fett som ikke er veldig inngrodd. Basiske rengjøringsmidler er i tillegg ofte det mest miljøvennlige alternativet.

For effektiv fjerning av fettsprut, anbefaler Scavenius dermed følgende metode:

1. Fukte en mikrofiberklut med lunkent vann og vask overflaten.

2. Om dette ikke gjør jobben kan du fukte kluten i vann blandet med et alkalisk produkt og vask over veggen igjen. Flytende oppvasksåpe som Zalo fungerer fint. Gjenta etter behov.

3. Er det ekstra synlig og tykt fettbelegg kan du starte med å tørke av det verste med tørkepapir – før du vasker over med mikrofiberkluten fuktet zalovann.

4. Tørk over enda en gang med en helt ren mikrofiberklut.

5. Repeter punkt 3 og 4 til fettet er borte.

- Er fettbelegget veldig inngrodd kan du istedenfor oppvasksåpe bruke ett litt sterkere alkalisk produkt i vannet, som et produkt egnet for husvask, legger Scavenius til.

Selv om fettspruten sitter godt fast, advarer Skaar mot å være for hardhendt:

- Ikke sett i gang med å bruke ulike, sterke kjemikalier og skrubbe hardt. Da kan det fort bli skjolder som vanskelig lar seg fjerne, sier Skaar.

Forebygg med impregnering

Har du fliser, sten eller betong på veggen over kokeplata, anbefaler eksperten å impregnere veggen når alt fettet er borte. Dette vil redusere sjansen for at fettsprut setter seg og blir inngrodd, ifølge Scavenius.

- Når flaten er impregnert stenges vann og fett ute, samtidig som veggen får puste. Da vil fett og smuss vaskes lettere bort og dråper fra vanndamp og søl nærmest prelle av, sier hun.

Har du tapet eller panel er det først og fremst smart å sette opp en beskyttelsesplate av enten glass, pleksiglass eller metall, tipser Scavenius.

- Da beskytter du veggen mot smuss, fett og vann, og det vil være mye enklere å holde det rent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer