Vond lukt fra toalettet

Genialt!

Derfor bør du legge plastfolie over toalettet.

DEKK TOALETTET: Å legge plastfolie over toalettåpningen kan være en god idé. Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjenner du at det plutselig har kommet en kloakklignende lukt på badet selv om ingen har gjort sitt fornødne i do? Ser du ikke noe søl og griseri på gulvet, i vasken eller i dusjen?

Veldig merkelig, tenker du kanskje. Men selv om kilden til stanken ikke er synlig med det blotte øyet, kan det i et slikt tilfelle være ganske lett å finne årsaken.

Den vonde lukten kan også være enkel å forebygge.

Her får du eksperttipsene!

Når toalettet står ubrukt

Som regel er skikkelig «drittlukt» på badet ganske åpenbar om det er toalett på badet. Men om det lukter vondt i rommet selv om ingen har brukt doen på en stund, kan nettopp dette være årsaken til kloakklukten.

- Flere har gjerne et gjestetoalett eller bad i boligen som ikke brukes like ofte som hovedbadet. Og har man hytte som man ikke oppholder seg på hver eneste uke, sier det seg selv at toalettet på hytta ikke brukes hele tiden. Da er det helt vanlig at det kan begynne å lukte vondt her, sier Kai Gustavsen, fagsjef inneklima hos Norges Astma- og Allergiforbund.

Men hvorfor skjer dette?

- Grunnen er helt enkelt at vannlåsen tørker ut dersom toalettet ikke brukes særlig ofte, sier han.

En vannlås er konstruksjonen som benyttes i sluk og avløp for å hindre at kloakkgass og lukt trenger opp fra rørsystemet. Vannet blir liggende som en barriere mellom luften på begge sider av denne vannlåsen.

- For at vannlåsen skal fungerer, må noe av avløpsvannet låses fast ved å bli stående igjen i røret etter at resten er rent ut. Dermed vil det ikke oppstå luftlekkasje fra avløpet og inn i rommet man oppholder seg i, forklarer Martin Andersen, fagsjef ved Rørentreprenørene Norge.

Blir vannlåsen derimot tom, kan det på sikt begynne å lukte veldig vondt fra sluket.

Årsaken til at vannlåsen blir tom, er at vannet fordamper hvis du ikke bruker toalettet over tid - dette er også avhengig av temperaturen i rommet, ifølge Andersen.

Også vask og dusj er konstruert med vannlås, og den samme kloakklignende lukten kan dunste opp fra sluket dersom vasken og dusjen ikke brukes så ofte.

Genialt plast-triks

Det enkle svaret for å unngå ekkel lukt fra toalettet er da å bruke det regelmessig. Men hva gjør du dersom du ikke får brukt det særlig ofte?

Gustavsen forteller at han tidligere hadde problemer med stram fra toalettet på hytta si, i og med at han ikke oppholder seg der hele tiden. Dermed ble toalettet tørt for vann.

Men så kom han på et ganske fiffig triks for å forebygge problemet. Det eneste hjelpemiddelet du trenger, er plastfolie!

Hensikten med trikset, er å sørge for at vannet i toalettet ikke fordamper og unngå at lukt fra kloakkrøret forurenser boligen.

Her får du Gustavsens smarte tips:

  • Løft opp toalettringen
  • Deretter dekker du hele åpningen på toalettet før du legger ned igjen toalettringen.
  • Pass på at plastfolie dekker skikkelig slik at det ikke kan trenge luft ned i skåla.
SMART TRIKS!: Forebygg den vonde lukten med plastfolie. Foto: Kai Gustavsen.
SMART TRIKS!: Forebygg den vonde lukten med plastfolie. Foto: Kai Gustavsen. Vis mer

- Har du et gjestetoalett i hus som sjelden blir brukt, kan du gjøre dette, sier Gustavsen.

Bare pass på å fjerne plastfolie når du skal ha gjester på besøk, ellers kan det lett bli søl…!

Har du ikke plastfolie tilgjengelig, finnes det en annen, enkel måte å forebygge inntørka vannlås på gjestetoalettet: tøm en god slump vann direkte ned i do.

Det er ikke for sent å gjøre dette om stanken allerede har kommet. Tømmer du vann ned i doen, vil den dårlige lukten forsvinne etter en liten stund.

Andre grunner til kloakkstank

Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder ved Mycoteam, forteller at det slett ikke er uvanlig at kloakklignende lukt dukker opp i boligen nå og da.

- Det varierer faktisk med lufttrykk ute og hvordan du bruker boligen. Kanskje setter du på kjøkkenvifta, og et svakt undertrykk kan gjøre at kloakklukt kommer opp fra tørre vannlåser, sier Mohn Jenssen.

- Kanskje har du gjort rent sluket og ikke fått festet slukkoppen ordentlig, og dermed kan det begynne å lukte vondt, legger han til.

Det kan også komme vond lukt dersom det ligger fett og såperester inne i overløpet på håndvasken i og med at du vanligvis ikke rengjør der hver dag.

- Da kan du bruke avløpsrens og også helle litt i overløpet på vasken. Og igjen: sjekk at det er vann i alle vannlåser, sier han.

Har du et rom det har begynt å stinke i, bør du først stenge døren inn til rommet for å unngå at lukten sprer seg i hele boligen, anbefaler eksperten.

- For å finne lukt-kilden, kan du rett og slett gå ned på alle fire og sniffe deg frem til hvor lukta kommer fra. Vi har ganske god nese, så ikke begrens fantasien i jakten på årsaken!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer