Get fornyer kabel-TV-opplevelsen

Mye å like, men fortsatt noe som mangler.

NY HJEMSKJERM: Dette er den første menyen som møter brukerne av Gets HD PVR etter oppdateringen natt til torsdag. Menysystemet har aldri sett bedre ut. Foto: Øivind Idsø
NY HJEMSKJERM: Dette er den første menyen som møter brukerne av Gets HD PVR etter oppdateringen natt til torsdag. Menysystemet har aldri sett bedre ut. Foto: Øivind Idsø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kabel-TV-universet er fortsatt et pussig sted å være. Hvem som blir akkurat din leverandør er gjerne helt utenfor din kontroll, og når et styre i et borettslag bestemmer seg for å ta kabel-TV-leveringen opp til vurdering, kan det godt være du blir nedstemt hvis du ønsker en annen leverandør enn den du har i dag.

Har du kabel-TV fra Get, men ønsker å bytte til Canal Digital? Det er ikke uten videre mulig.

Derfor er det ekstra hyggelig når kabel-TV-leverandørene gjør det de kan for å forbedre TV-opplevelsen, og det var nettopp det Get gjorde natt til i går, da de oppdaterte den såkalte HD PVRen til 250.000 Get-kunder.

Les også: Sjekkliste for dårlig digitalTV

Store og små forandringer

Det er ikke første gang Get oppdaterer TV-boksene sine, men dette er en såpass stor justering at den fortjener en liten mini-test.

Den er altså ikke for andre kunder enn de som allerede har HD PVR-boksen, og kunder med disse boksene behøver ikke gjøre noe ekstra for å få oppdateringen - det skjer automatisk.

Menysystemet har vært innom sminkerommet, og det utgjør en åpenbar forbedring. Skrifttypen har blitt litt mindre (det vil nok kanskje svaksynte reagere på), men det gjør at tekstfelt og tekstbokser virker luftigere. Aller best liker vi de kosmetiske forandringene på TV-guiden, som allerede var fra før av var en bra tjeneste. Hvert TV-program har nå fått en distinkt tekstboks, noe som bidrar til å skille programmene klarere fra hverandre på den visuelle tidslinja. En vertikal tidsmarkør viser også nøyaktig hvor en befinner seg i TV-tablået.

NYE TIDER: Slik ser Gets redesigna TV-tablå ut. Foto: Øivind Idsø
NYE TIDER: Slik ser Gets redesigna TV-tablå ut. Foto: Øivind Idsø Vis mer


Vi har testet: De beste TV-guidene

Bedre filmleie

Det minimalistiske designet gjennomsyrer hele oppdateringen, selv om Get tar i litt ekstra på seksjonen for filmleie. Filmpresentasjonen vil være kjent for blant annet Mac og iPhone-brukere, for inspirasjonen fra Cover Flow-funksjonen er åpenbar.

Søk er også lagt inn, og det er overraskende enkelt å skrive inn tekst ved hjelp av det nitasters, mobilliknende tastaturet nederst på fjernkontrollen. Det er bare ett problem med denne løsningen: Den fungerer ikke. Vi fikk ikke opp et eneste treff på filmsøket, selv om vi søkte på filmer vi vet er tilgjengelig.

OPPDATERT: Søket fungerer, men har sine klare begrensninger. Du er nødt til å søke på de første ordene av filmtittelen for å få treff, det holder ikke å søke på for eksempel tredje eller fjerde ordet. Søker du på "tale", vil du ikke få opp filmen "Kongens tale". Søker du derimot på "kongens", får du treffet du sannsynligvis ønsker. Det betyr med andre ord at du må vite nesten nøyaktig hva filmen heter, og ikke kan søke på for eksempel "bourne" for å finne Jason Bourne-filmene.

Forhåpentligvis er dette bare en midlertidig feil, for idéen og implementasjonen er god. Filmleien ligger fortsatt på rundt 50 kroner, og du har kun et døgn å fullføre filmen på når du først er i gang. Det er for det første for dyrt, og for det andre for kort leietid. Nå skal jeg bruke "alle som har barn"-klisjéen, men alle som har barn vet at filmkvelden ikke alltid utarter seg slik en håper, og da er det stressende å bare ha 24 timer på seg før filmens leietid utløper.

SETT DET FØR? Slik ser Gets filmleie ut etter oppdateringen.  Foto: Øivind Idsø
SETT DET FØR? Slik ser Gets filmleie ut etter oppdateringen. Foto: Øivind Idsø Vis mer


Slik blir TV-hverdagen i 20xx

Bestill alt fra boksen

Én av de største nyvinningene med Get-oppdateringen er muligheten for å styre nesten alle aspekter ved Get-abonnementet rett fra HD PVRen. Ønsker du raskere bredbåndshastighet? Det kan du gjøre fra boksen. Get lover aktivering av den nye hastigheten innen få minutter.

Også TV-kanaler kan bestilles rett fra boksen, uten at du behøver gå via kundetjenesten. Det er en særs god idé, og for de spesielt interesserte er det kjærkomment å kunne abonnere på enkeltkanaler for én måned om gangen. Prisene varierer derimot sterkt - veldig sterkt. De rimeligste kanalene koster 39 kroner per måned, mens de dyreste beveger seg opp mot 200 kroner per måned. Du skal være ganske dedikert TV-seer hvis du betaler nesten 2500 kroner i året for én TV-kanal.

Grunnen til at vi skriver "for spesielt interesserte" er at lista med TV-kanaler inneholder mye rart. Det er heller ikke mulig å abonnere på for eksempel én Canal+ eller én TV 2 Sport-kanal i én måned, du må bestille totalpakkene til minimum 200 kroner måneden.

Aktivering skjer forøvrig også her nesten umiddelbart.

EKSTRA, EKSTRA: Her er noen av de mange kanalene du kan bestille enkeltvis og for en måned om gangen. Prisene varierer sterkt. Foto: Øivind Idsø
EKSTRA, EKSTRA: Her er noen av de mange kanalene du kan bestille enkeltvis og for en måned om gangen. Prisene varierer sterkt. Foto: Øivind Idsø Vis mer


Egen klagenemnd for TV-problemer

Favoritter: fortsatt ikke helt i mål

Én av funksjonene mange Get-brukere har savnet i flere år er muligheten til å lage en liste med favorittkanaler, som en så kan bla seg gjennom uten å gå via menyer. Det var mulig på den altfor tunge og altfor store Motorola-boksen Get brukte for 7-8 år siden, men Get har av ukjente årsaker fortsatt ikke klart å implementere dette like elegant på HD PVRen.

Du kan, som før, velge "Mine kanaler" og bla deg gjennom lista. Men TV-bildet blir redusert til et lite frimerke nede til venstre, mens det er TV-guiden som dominerer. Nå er det derimot også mulig å bla seg gjennom favorittene med den blå knappen på fjernkontrollen, men det forutsetter at du først kaller opp info-boksen (pil opp eller pil ned). Når du er ferdig å bla, forsvinner derimot info-boksen ganske fort, og den blå knappen miste bla-funksjonaliteten. Dermed må du igjen kalle fram infoboksen, bla med den blå knappen, og tar du en pause i bla-ingen, nok en gang få fram infoboksen. Og så videre.

FAVORITTER: Lista over favoritt-kanaler er oversiktelig, men du må fortsatt innom menysystemet for å bla deg gjennom favorittene. Foto: Øivind Idsø
FAVORITTER: Lista over favoritt-kanaler er oversiktelig, men du må fortsatt innom menysystemet for å bla deg gjennom favorittene. Foto: Øivind Idsø Vis mer


Alt vi ønsker oss er muligheten for å sette favorittlista som standard, slik at vi på vanlig tv-surfe-vis kan bla oss gjennom favorittkanalene uten dikkedarer. Det er altså fortsatt ikke mulig.

Lite nytt om nyheter

Get har på hovedskjermen flettet inn snarvei til en nyhetstjeneste, som vi håpet ville inneholde små Dagsrevy-snutter, etersom nyhetene leveres av NRK. Slik har det ikke blitt. Dette er isteden en liste med bokser inneholdende korte, korte tekstnyheter på to eller tre setninger, akkompagnert av et lite bilde. Det er alt. Når det i tillegg tar rundt seks-sju sekunder å få fram nyhetsskjermen er det mye smartere og mye raskere å kalle opp tekst-TV (en tjeneste som ble til for flere tiår siden).

Det er også mulig å sjekke været på samme side. Også denne tjenesten er levert av NRK (via YR.no), men er ganske kjedelig presentert til å være en værtjeneste.

Opptaksfunksjonaliteten har ikke gjennomgått så mange forandringer, men det er fint at det er mulig å sortere opptak på hva som tidligere er sett og hva som er usett. Det er likevel fortsatt ikke mulig å kutte i opptak (vi har noen timer liggende på vår HD PVR som fint kunne vært frigitt ved hjelp av en "kutt før" / "kutt etter"-funksjon), en funksjon som blant annet vår iPhone klarer fint.

VAR DET ALT? Slik ser nyhetene levert av NRK ut. De kunne like gjerne vært levert av en mediefagsklasse på ungdomsskolen. Dette er tynne greier. Foto: Øivind Idsø
VAR DET ALT? Slik ser nyhetene levert av NRK ut. De kunne like gjerne vært levert av en mediefagsklasse på ungdomsskolen. Dette er tynne greier. Foto: Øivind Idsø Vis mer


Flere TV-er? Her er mulighetene

Joda - den har innboks

Ingen digitale tjenester i 2011 uten en innboks, og også det har Get funnet plass til. Her mottar brukeren meldinger fra utvalgte avsendere, som for eksempel Get selv, TV-kanaler du abonnerer på, eller til og med borettslaget du er medlem av. Det går ørlite tregt, og jeg har ingen ønsker om å skrive meldinger via denne tjenesten selv, men som en slags mini-lynmeldingstjeneste kan den ha sin funksjon.

Kanskje er det slags placebo-effekt som følger av nye, store oppdateringer, men responsen når en blar seg gjennom kanaler er nok også blitt litt raskere enn før.

Alt i alt har Get begått mange fine forbedringer med gårsdagens oppdatering, og selv om vi fortsatt savner noen mer eller mindre banale funksjoner (bedre favoritt-blaing, kutt i opptak), er HD PVRen nå en av de bedre TV-boksene som er tilgjengelig i dette landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer