Gi boligen en vannsjekk

Nå kan du få tilstandsrapport om VVS-utstyret ditt.

Bak pene, rene og delikate fliser kan det skjule seg både sopp og råte.  Foto: Ifi/Höganäs
Bak pene, rene og delikate fliser kan det skjule seg både sopp og råte. Foto: Ifi/Höganäs Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En plettfri fasade på baderommet er ingen garanti mot problemer inne i gulv og vegger. Vannlekkasjer fra rør, kraner og koblinger kan fort bli en dyr affære. Nå blir det mulig å få en tilstandsrapport om alt VVS-utstyr i huset, melder Newswire.

– Vannsjekken er en sikkerhetskontroll som skal kunne påvise feil og mangler som i verste fall kan forårsake fremtidige vannskader, sier Kjell Dammen i Varme & Bad Lier Rørleggerforretning.

Kontrollen gjennomføres av en sertifisert rørlegger, som skal sjekke alle boligens VVS-installasjoner, som vaskemaskin, oppvaskmaskin, varmtvannsbereder, toalett, vannrør og koblinger.

Etter sjekken får du en skriftlig rapport, med oversikt over hva som er kontrollert, samt en vurdering av hvert enkelt punkt.

Sjekk el-anlegget ditt

Slurver med sluk

Et av de største problemområdene er sluket på badet.

– Svært mange vannskader oppstår rundt sluk. Det slurves ofte med membraner rundt sluk på bad, sier Dammen til DinSide.

Du bør være spesielt på vakt dersom du har et baderom som ble bygget på 80-tallet eller tidligere. Men heldigvis kan du ta helt enkle, og billige forholdsregler: Gjør rent i sluket.

Er ikke det noe alle gjør uansett?

- Det er noe alle burde gjøre, men vi ser at veldig mange slurver her, sier Dammen.

Er sluket tett, vil vannet stige, sive ut i gulvet, og renne ned et eller annet sted. Ì tillegg vil du kunne få råteproblemer.

Dette bør du overlate til fagfolk

Skift rørene

Det er også mange som unnlater å skifte ut rør og koblinger når de pusser opp badet. Ifølge Dammen glemmer folk at rør har begrenset levetid.

Hvor lang levetid et rør har, er det vanskelig å finne et fasitsvar på.

- Det kommer an på forskjellige faktorer, blant annet vannkvaliteten. Men rør burde holde i en 35-40 år, sier Dammen til DinSide.

Kobberrør har lenger levetid enn galvaniserte rør. Har du plastikkrør hjemme, er dette sannsynligvis rør-i-rør-løsning.

- Disse skal holde veldig lenge. Vi begynte å installere slike for en 10-15 år siden, sier Dammen.

Pass opp for sprengkulde

Vegghengte katastrofer

Vegghengte toaletter er et annet potensielt problemområde. Ikke alle legger membran bak sisternen, og lekkasjene som oppstår utenfor våtromssonen vil kunne få stort omfang. I tillegg er det vanskelig å oppdage små lekkasjer, nettopp fordi toalettet er innebygget, og man ikke kan se hva som skjer inne i veggen.

Les mer: Advarer mot trendy toalett

Hvor ofte bør du sjekke?

Hvor ofte du bør sjekke badet ditt, kommer litt an på boligens alder, samt alder på VVS-utstyret ditt, men som hovedregel er det smart å få fagfolk til å se på VVS-anlegget omtrent hvert femte år. Vannskader er kostbare, og jo før du oppdager problem, jo bedre.

Ifølge Sintef Byggforsk ble det i fjor registrert rundt 60 000 vannskader i Norge, og gjennomsnittsskaden koster rundt 40 000 kroner å utbedre. I fjor utbetalte forsikringsselskapene 2,3 milliarder kroner i erstatninger etter vannskader i norske boliger.

I tilleg kommer det kundene ikke får dekket, samt reparerer selv. - Vi anslår "sorte tall" til å være rundt en milliard, sier Dammen til DinSide.

Skader som utvikler seg over tid, dekkes vanligvis ikke av boligforsikringen.

– Vi regner med at det totale skadeomfanget er på over tre milliarder kroner. Skader for én milliard dekkes altså ikke av forsikringen, og blant disse er det mange skader forårsaket av membranfeil, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum i Byggforsk til Newswire.

Han tror problemene bare vil øke i årene fremover, både fordi det er mye slurv og fordi det er kommet mange nye produkter som monteres feil.

Les også: Rørleggere boikotter Ikea

Ingen garanti mot fremtidige skader

Selve vannsjekken gir imidlertid ingen garanti mot fremtidige vannskader. - Vannsjekken innebærer ikke åpning av byggtekniske konstruksjoner og VVS-anlegg. Men vi kan avdekke mange risikofaktorer, sier Kjell Dammen i Varme & Bad.

Finner rørleggeren feil som så blir utbedret, får man ordinær garanti på arbeidet.

Prisen på en vannsjekk gjennom Varme og bad er 1.500 kroner. Er du medlem i Huseiernes Landsforbund får du utført sjekken for en tusenlapp. En billig forsikring for å unngå store og dyre skader, og fin dokumentasjon å legge ved når du skal selge boligen din i dagens trege marked.

(Deler av artikkelen ble første gang publisert på DinSide i oktober 2008)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer