Gi bolighjelp i konfirmasjonsgave

Det er ikke hipt. Det er ikke sexy. Og han blir kanskje ikke glad før det har gått minst fem år.

Det er ikke bare smykker og sølvtøy som varer. Et medlemsskap i et boligbyggelag eller en borettslagsorganisasjon følger deg hele livet.  Foto: Obos/DinSide
Det er ikke bare smykker og sølvtøy som varer. Et medlemsskap i et boligbyggelag eller en borettslagsorganisasjon følger deg hele livet. Foto: Obos/DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

50.000 ungdommer skal konfirmeres i år. Og rundt 61.400 barn skal ønskes velkommen til verden. Hva skal du gi? Penger? Smykker? Aksjer? Eller en iPad?

Et medlemsskap i et boligbyggelag koster ikke mange hundrelappene i året, og flere er til og med gratis til mottaker fyller 18 år.

– Medlemskap i et boligbyggelag er kanskje ikke den gaven konfirmanten blir gladest for i øyeblikket. Men et slikt medlemskap er veldig mye verdt den dagen han eller hun skal kjøpe leilighet, skryter administrerende direktør Thor Eek i NBBL, Norske Boligbyggelag i en pressemelding fra Newswire.

Du får kanskje ikke mest anerkjennelse for gaven på dagen, men den dagen hun kan snappe opp drømmeboligen på ansiennitet er du på toppen av favorittlisten.  Foto: Colourbox.com
Du får kanskje ikke mest anerkjennelse for gaven på dagen, men den dagen hun kan snappe opp drømmeboligen på ansiennitet er du på toppen av favorittlisten. Foto: Colourbox.com Vis mer


Boligbyggelagene har merket økt interesse for gavemedlemsskap. Og som en bonus til deg som skal gi gaven: Flere steder er det gratis til fylte 18 år, så du kan gi en gave i tillegg.

– 30 prosent av de nye medlemmene vi har registrert i år, er under 18 år. Gavemedlemskap til konfirmanter, men også til dåpsbarn, er svært populært, sier kommunikasjonssjef Cecilie Wathne i Stavanger Boligbyggelag til DinSide.

Når du vil høre konfirmanten juble høyt: Her er de mest populære gavene

Vanskelig boligmarked

Det er umulig å spå hvilken vei boligmarkedet går, men ett er sikkert: Det er de yngste som sliter. Og uansett hvordan prisene utvikler seg, vil det fortsatt være vanskelig å få innpass på boligmarkedet. Inngangsbilletten er dyr, og etter at bankene strammet inn utlånspraksisen må man nå ha minst 10 prosent egenkapital.

Med et par unntak har boligprisene steget jevnt og trutt det siste året, og i mars noterte vi tidenes høyeste boligpriser, både reelt og nominelt. Selv om det ser ut til at boligprisene nå flater ut, er prisene fortsatt høye. Og mange boliger går langt over takst i opphetede budrunder.

TIPS: Gi bort medlemsskapet ditt

Har du ikke bruk for ditt eget medlemsskap lenger? Medlemsskap i boligbyggelag kan ofte gå i arv i rett oppad- og nedadgående linje. Dette kan være gull verdt for konfirmanten, men for dåpsbarnet bør du droppe det: For all ansiennitet du har opparbeidet før mottaker ble født blir strøket.


Et medlemsskap i et boligbyggelag gir den fordelen at man slipper å være med på budrundene. Du kan rett og slett lene deg tilbake i godstolen, la de andre by ferdig, og så ta boligen til tilslagsbudet, dersom du har høyest ansiennitet. Godt nytt for dem med høy ansiennitet, men til stor frustrasjon for kjøpere som ikke har det.

Et lite lyspunkt er det imidlertid for dagens ungdom: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities venter renteøkning, og noe lavere boligpriser fremover. Dette er gode nyheter for dem som skal inn på boligmarkedet.

Men hva om de flytter?

Haken er selvfølgelig den at mye kan skje før konfirmanten eller dåpsbarnet skal etablere seg. Og hva skal man med et medlemsskap i TOBB om man vil studere i Bergen og helst ville hatt et Vestbo-medlemsskap?

Løsningen er "Storbysamarbeidet". De siste tre årene har boligbyggelag i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø samarbeidet for å gi et samlet tilbud til boligkjøpere.

– Storbysamarbeidet betyr at du kan bruke medlemskapet fra ditt lokale boligbyggelag til å skaffe deg bolig på en helt annen kant av landet. Det er veldig aktuelt for ungdom som flytter hjemmefra og som kanskje skal etablere seg i en annen by, sier Sundet.

Det er gjerne i de største byene at et medlemsskap er mest verdt uansett, og boligbyggelagene i disse byene har til sammen 45.000 boliger,

Disse er med:
Vestbo i Bergen, USBL i Oslo og omegn, SBBL i Stavanger, TBBL i Tromsø og TOBB i Trondheim.

De store borettslagssammenslutningene som OBOS og BOB er ikke med i denne ordningen, men merk at OBOS nå ikke lenger kun er i Oslo og omegn, men også i Tønsberg og Stavanger.

Hva synes du?

Medlemsskap i gave (Avsluttet)
Smart, men kjedelig ... (45%) 97
Genialt!(35%) 76
Gørr(20%) 43
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Gode råd: Slik kommer du deg inn på boligmarkedet

BSU

Boligsparing for ungdom, BSU, er en annet alternativ for deg som vil gi ungdommen en inngangsbillett til boligmarkedet. Dersom konfirmanten ikke har selv kan du opprette en, eventuelt setter du inn penger på en allerede eksisterende BSU-konto.

Kilde: Newswire, DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer