Gi brunsneglene kaffe

Forskere fra Hawaii har oppdaget at kaffe tar knekken på snegler.

Gir du sneglen kaffe, er sjansen stor for at du blir kvitt ham. Foto: ARILD ANDERSEN / BIOFORSK
Gir du sneglen kaffe, er sjansen stor for at du blir kvitt ham. Foto: ARILD ANDERSEN / BIOFORSK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En mild og fuktig vinter flere steder i landet kan gi en lite populær effekt: Brunsnegler i mengder. Ønsker du å unngå besøk av de slimete skadedyrene, bør du vurdere å invitere dem på litt god, gammeldags traktekaffe.

Forskere fra Hawaii har nemlig oppdaget at kaffe tar knekken på snegler, skriver Moccamaster i en pressemelding.

Begynn så tidlig som mulig: Går du til angrep nå, slipper du snegleinvasjon senere

Kaffe dreper sneglene

Å strø kaffegrut rundt bed eller rundt hagen, som et fysisk hinder for sneglene, har lenge vært et populært kjerringråd mot krekene, men en god kopp svart kaffe skal altså være enda mer effektivt. Og vi advarer like godt først som sist: Det tar knekken på sneglene ved at kaffen gir sneglene ukontrollerte krampetrekninger, som til sist medfører døden.

Robert Hollingsworth og kollegaene ved United States Department of Agricultural Research Service testet egentlig kaffe som en gift mot en froskeart som har blitt innført på Hawaii, da de fant ut at 95 prosent av brusneglene ble drept av en spray som inneholdt to prosent koffein. De bestemte seg for å teste lavere koffeininnhold på kålblader, og det viste seg at selv med en konsentrasjon av koffein så lav som 0,01 prosent ble sneglenes bladspising redusert med en fjerdedel. Til sammenligning inneholder en kopp kaffe fra en kaffeautomat omtrent 0,05 prosent koffein, mens traktekaffe og kokekaffe inneholder noe mer.

Ikke kast kaffegruten! Slik får du nytte av den - igjen og igjen

Vet ikke helt hvorfor det virker

Forskerne vet ikke hvorfor koffeinet dreper sneglene, men de mener stoffet kan ha fungert som en nervegift på dyrene, siden de fikk svake og uregelmessige hjerteslag og ukontrollerte krampetrekninger.

Det høres kanskje rart ut, å gi kaffe til noen du ikke ønsker å få på besøk. For kaffe er jo vanligvis noe vi gir gjester for å ønske dem velkomne, men det kan være verdt det, dersom du ønsker at sneglebesøket skal bli kortvarig. Det er også en fin måte å bli kvitt sur eller kald kaffe på. I tillegg til å være økonomisk (kaffe er rimelig, og du kan bruke slanter som ellers ville gått i vasken) er det også miljøvennlig.

Flere veier til sneglefri hage

Slik ser iberiaskogsnegleeggene ut. Foto: Bioforsk
Slik ser iberiaskogsnegleeggene ut. Foto: Bioforsk Vis mer


Det er mange måter å bli kvitt sneglene på. Du kan drepe dem, du kan fange dem, du kan sørge for å fylle hagen med planter de ikke liker, og kvitte deg med gourmetmaten deres, og du kan lage en barriere rundt hagen, slik at sneglene ikke kommer seg inn. Blant annet.

Les mer om de ulike metodene her: Ti veier til sneglefri hage

Sivilagronom Torstein Mo fra Elnesvågen utenfor Molde har kjempet mot brunsneglene i mer enn 20 år. Han bruker en parasitt som gir sneglene spisevegring, og bruker blant annet et middel som heter Nemaslug. Han har blitt premiert av Landbruksdepartementet for sin innsats mot iberiasneglene.

Les mer: Gi sneglene spisevegring

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer