Beise eller male huset:

Gi deg i tide!

Skal du beise eller male huset, men vet ikke helt i hvilken ende du skal starte? Les her!

BEISE ELLER MALE NÅ? Ja, det kan du, dersom vær og temperaturer er ok. Før du starter, må du uansett vaske - og et smart tips er å ta teip-testen før du setter i gang. Dette kan avsløre hva som må gjøres med overflaten før du kan starte med maling eller beising. Les mer om trikset i artikkelen. Video: Berit B. Njarga. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våren er her, og det kan være fristende å få unna sommerens hus- og hageprosjekter en gang for alle.

Har du lyst til å starte med beising av hus og maling av husveggen allerede nå, er det imidlertid flere ting du bør passe på.

Akkurat hvilke forberedelser du må gjøre, kan en enkel teip-test avsløre.

Og ja, det avhenger selvsagt av hvor i landet du bor og hvordan vær og føreforholdene ser ut der akkurat nå. Som kjent kan det være mye snø og kulde i deler av landet selv om det er sol og bart andre steder.

Noen kan beise nå, men pass tempen!

Både Jotun og Flügger produserer beis, olje og maling for utendørs behandling av treverk, og kjenner dermed godt produktene og vilkårene for at de skal fungere optimalt.

– Det er lurt å passe på at det er god temperatur døgnet gjennom, forteller Egil Holm, teknisk service i Jotun.

Når det kommer til temperatur, sier både Jotun og Flügger at det må være minst fem plussgrader i luften gjennom døgnet.

– I mange tilfeller kan man starte med rengjøring av flatene til en kommende overflatebehandling så snart det ikke er frost. Har vi noen dager med solskinn og tørt vær vil treverk tørke hurtig opp, så det er i realiteten mulighet for at man kan beise eller male allerede nå, under forutsetning av at utendørstemperaturen ikke kommer under fem grader, sier Roger Fridheim, teknisk konsulent i Flügger, til DinSide.

Jotun har tidligere informert DinSide om at dette kun gjelder for vanntynnbare produkter. Dersom produktet er en løsemiddeltynnet treolje kan den brukes helt ned i fem minusgrader.

Vaske kan du i alle fall gjøre

Dersom det ikke er varmt nok der du bor til at det er lurt å svinge kosten riktig ennå, kan du fremdeles starte med forberedelsene.

Og at god rengjøring er vesentlig før man starter med ny maling eller beis, er alle ekspertene enige om.

– Det folk stort sett holder på med nå er vask og rengjøring av hus. Da kan du bruke en god kraftvaske eller husvask, forklarer Holm.

Foto: Vrijestijl / Shutterstock / NTB
Foto: Vrijestijl / Shutterstock / NTB Vis mer

Fridheim understreker at det er viktig å ha en god plan før man starter arbeidet: At man kontrollerer at underlaget er klart til behandling og at man er sikker på at underlaget er tilstrekkelig tørt.

– Er huset behandlet tidligere og behandlingen intakt, vil man kunne starte arbeidet så snart flatene er rengjort og klimaet tillater det, sier han.

Holm forklarer at man må huske grunning dersom kledningen er ubehandlet, men har du malt før, er det bare å gå over med et nytt lag etter husvasken er gjort.

Ta «teip-testen»

Fridheim har et tips for hvordan du kan sjekke om det gamle underlaget er tilstrekkelig rent og fritt for skitt og løstsittende materiale:

– Sjekk gjerne med en kraftig teip som trykkes mot den eksisterende overflaten. Når teipen trekkes av overflaten vil man på baksiden av teipen kunne se hva som må renses av, tipser han.

Det er ikke så farlig hvilken type teip du bruker, men det må være en kraftig teip med godt lim, som kleber godt til overflaten. Utover dette er det ikke noen spesiell teip man har behov for, ifølge Fridheim.

Og når det gjelder vask:

Du må passe på at treverket får tid til å tørke mellom vask og maling eller beising – men det må heller ikke gå så lang tid at det kan sette seg skitt på overflaten. Som eksempelvis pollen.

Holm legger til at man like så godt an bruke neglen til samme formål:

– Bruk neglen og sjekk at malingen ikke er pulverisert og at alt sitter. Om noe sitter løst og man maler eller beiser over, kan det falle av igjen, forklarer han.

Flere forberedelser

En ting er vasken, som for øvrig bør gjøres med kraftvask dersom du skal male, beise eller olje etterpå.

En annen ting er annet vedlikehold og kontroll du bør gjøre med fasaden før du setter i gang.

– Skraping av løstsittende gammel maling kan også fint gjøres, uten at vær og temperatur er viktige parametre, noe som innebærer at du kan være klargjort til ny overflatebehandling så snart forholdene ligger til rette for dette, sier Fridheim i Flügger.

Og du kan bruke det nevnte teip-trikset for å sjekke om du bør skrape eventuelt løstsittende materiale.

Unngå dugg – gi deg i tide!

Husk også å ta en sjekk på værmeldingen framover før du setter i gang.

– Det er også viktig å være oppmerksom på risiko for kondens, regn eller nattefrost, da dette kan ødelegge en nymalt overflate, minner Fridheim, og fortsetter:

– Et godt råd er å alltid male ved stigende temperatur i vår- eller høstsesongen og stanse arbeidet så snart temperaturen faller.

Holm legger til at man må være ekstra oppmerksom på dugg på ettermiddagen.

– Å gi seg i tide er et godt tips, for dugg er veldig ugunstig. Start når temperaturen er økende på formiddagen, men husk å gi deg i tide før doggen kommer, sier han og legger til:

– Med white-spirit-tynnet maling kan dugg føre til hvite skjolder på malingen. Men dersom du maler med vanntynnbar, kan malingen i verste fall ikke tørke, sier Holm.

Pass på fuktigheten – både i lufta og i treverket

Det er viktig å gjøre noen undersøkelser på fuktighet før man starter. Ekspertene anbefaler å sjekke både fuktigheten i treverket – og forventet luftfuktighet noen dager framover.

– Man bør sikre at luftfuktigheten ikke kommer over 80 prosent RF (prosent relativ luftfuktighet, red.anm.), sier han – og har følgende tips for å sjekke dette:

– En god måte å sjekke dette på, er om veiene er tørre. Er det fukt på veiene som ikke fordamper, kan man heller ikke forvente at malingen tørker, sier han.

– Alternativt kan man som et godt hjelpemiddel anskaffe et rimelig digitalt termometer, som fås kjøpt til rundt en hundrelapp, som også viser den relative luftfuktigheten i prosent.

Og selvsagt må treverket være tørt. Dette kan du måle med en fuktighetsmåler som du kan kjøpe i byggevarehus eller andre hus- og hjem-butikker.

MALING OG BEISING: Det går fint an å male og beise på høsten, men da er det noen ting man ikke må glemme. Video: Kristin Sørdal. Klipp/reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Planlegg med værmeldingen

Fridheim tipser også om hvordan værmeldingen kan hjelpe med planleggingen:

Ved hjelp av informasjon på eksempelvis yr.no kan man finne ut hvor mange timer man kan male eller beise, for å holde seg innenfor temperaturkravet for tørk som er angitt på produktet.

– Man kan bruke informasjon fra eksempelvis yr.no som informasjon om hvor mange timer temperaturen var over hva som er minimum for valgt produkt, for eksempel dagen før. Trekker man fra tørketida, vet man cirka hvor mange timer man kan malebehandle, sier Fridheim.

Terrasseklar?

Trenger terrassen et nytt strøk med beis eller olje, kan du vaske med terrasserens. Dette må selvsagt også gjøres slik at treverket blir tørt før du ruller på nytt.

Og pass spesielt på faren for kondens, regn og nattefrost. De øvrige reglene for værforhold gjelder selvsagt også i høyeste grad for horisontale flater.

Vær også oppmerksom på hvilket produkt du kjøper og beskrivelsene av hva de tåler i forhold til temperaturer ved påføring.

For eksempel har Jotun ved en tidligere anledning forklart at terrassebeisen krever 5 plussgrader gjennom hele døgnet, mens den løsemiddeltynnede treoljen kan brukes ned i 5 minusgrader (ikke den vanntynnede varianten).

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer