Gi huset en real vårrengjøring

Mildere vintre og nye miljøvennlige malingstyper gjør huset ditt til et eldorado for både sopp og alger. Enten du skal male eller bare vil freshe opp fasaden, er det tiden for å gi huset en vårrengjøring.

Vasker du huset ditt ofte nok - utendørs - trenger du ikke male like ofte. Foto: Ifi.no
Vasker du huset ditt ofte nok - utendørs - trenger du ikke male like ofte. Foto: Ifi.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det lille under

Vi kan gjenta det til det kjedsommelige, men grunnarbeidet er alltid den viktigste jobben. Det er ikke bare å slenge på et strøk maling og tro at alt er greit.

- De fleste malingsfabrikantene snakker nå om malingssystemer sier Bjørg Owren, direktør i Informasjonskontoret for Farge og Interiør (ifi) til DinSide.no.

- Et malingssystem består som regel av grunningsmaling og toppstrøksmaling.

Før du kommer så langt, er det imidlertid viktig at du har et rent og tørt hus.

Vask nedenfra, og ha mye såpe og vann på klut eller kost - slik at husvasken ikke tørker fort på veggen. Foto: Frode Larsen/ifi.no
Vask nedenfra, og ha mye såpe og vann på klut eller kost - slik at husvasken ikke tørker fort på veggen. Foto: Frode Larsen/ifi.no Vis mer


- Med den milde vinteren vi har hatt, og de nye miljømalingene som er på markedet, gror det på husene som aldri før, sier Owren. - Det er viktig å vaske og påføre sopp og algedreper før du går i gang med malingen.

Dette trenger du:

 • Varmt vann
 • Husvask. Fås kjøpt i malingsforretninger eller hos din nærmeste byggevareforhandler
 • Svamp, børste, kost, et cetera til å vaske med
 • En stor bøtte, gjerne med hank så du kan henge på stigen
 • En stige slik at du når opp under taket. Du må ta godt i, så løsninger med å feste klut, svamp eller børste til langeskaft er ikke ideelle
 • Gummihansker. Husvask kan være sterkt for hendene, og det er fortsatt ikke sommer ute
 • Hageslange (høytrykkspyler ikke nødvendig)
 • Slik går du frem:

  - Begynn nedenfra, er Owrens råd. Det tørker fort, og husvasken må være fuktig for å virke. Begynner du nedenfra, vil det renne nedover mens du vasker deg oppover, slik at plankene vil være fuktige lenger.

  - Det sies jo at den beste malingsdagen er gråværsdager. Den beste vaskedagen er også en gråværsdag. Det må gjerne regne lett også.


  Når husvasken har fått virke så lenge som det står på emballasjen, må du skylle den bort. Det er viktig å bruke rikelig med vann, men her holder det med en hageslange - du trenger ingen høyttrykkspyler for dette.

  Til slutt påfører du sopp- og algedreper, og når veggen er tørr, er alt klart for å male. Dersom du trenger det, vel å merke.

  Vask er godt vedlikehold

  - De som ikke skal male bør også gi huset en vask, råder Owren. Vask er godt vedlikehold, og smarte huseiere gjør husvask til en årlig rutine.

  En omgang med husvask, samt påføring av sopp- og algedreper, er ikke en enkel og billig måte å få huset til å se penere ut, på kort tid - det kan på lenger sikt spare deg for arbeid, fordi du kanskje ikke må male så ofte.

  Så hva venter du på? Kommer det en grå dag i påsken, har du vel utstyret klart?

  Artikkelen er tidligere publisert på DinSide

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer