Gi oppvaskmaskinen en rens

Slik ble vi kvitt den dårlige lukten fra den rene oppvasken.

Sun Maskinrens reddet oppvasken vår.  Foto: Elisabeth Dalseg
Sun Maskinrens reddet oppvasken vår. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det lukter rumpe av glassene deres.

Vi var fnisete tenåringer, noen mer frittalende enn andre, og gjorde lekser rundt kjøkkenbordet til en venninne.

Moren hadde akkurat servert oss noe å drikke til arbeidet, og hun stivnet da hun fikk den kommentaren tilbake i stedet for det sedvanlige "tusen takk".

Heldigvis var humøret på plass. Hun lo høyt. Vi ukomfortable fjortisene lo lettet over at vår frittalende venninnes utsagn ikke fikk fatale følger, og fikk snart nytt vann fra ikke-luktende glass som ble funnet frem fra helt innerst i skapet.

6 av 10 vaskemaskiner har sopp

Episoden har siden vært hamret fast i minnet. Av to grunner. Den åpenbare, og den andre: Det luktet seriøst vondt av glassene. En lukt denne journalisten ikke har kjent hverken før eller siden. Før nå. Den innestengte ubehagelige vonde lukten som slår mot nesen når du løfter glasset mot munnen for å ta en slurk. Du aner den først når du åpner maskinen etter vask, men den fordufter fort. Så er den svakt i bakgrunnen når du drikker vann eller andre ikke-luktende væsker. Til slutt lukter det vondt av alt.

Gjenkjennelsen var der. Jeg klarte bare ikke å sette fingeren på det. Men når det også luktet av kaffekoppen og vinglasset som var nyvasket, etter at de var fylt opp med vel- og sterktduftende drikke ... Ja da var det bare å innrømme, om enn noe beskjemmet: Det lukter rumpe av glassene mine. I mangel på andre, mer beskrivende dufter.

Heldigvis fantes det råd. Jeg renset filteret, skrudde ut spylearmene og renset dem, vasket av gummilisten rundt maskinen, kjørte en tom vask på full styrke, og var generelt beskjemmet over at jeg ikke gjorde det med en gang jeg flyttet inn for et halvt år siden. Det var bare det at det ikke hjalp.

Les også: Genialt triks for luktfri kjøkkenklut

Sterkere lut

Her måtte sterkere lut til, og heldigvis var løsningen like nærme som Kiwi-butikken som er åpen fra soloppgang til langt etter solnedgang. Sun Maskinrens, heter den, og kostet en drøy 50-lapp. I pakken fant jeg tre poser, og beskrivelsen var enkel: Fyll kammeret der pulveret skal være, og kjør en tom maskin på vanlig vaskeprogram eller hurtigprogram, uten forvask. Enkelt nok.

"Sun Maskinrens fjerner effektivt smuss, kalk og fett fra oppvaskmaskinens rør og avløp, i tillegg til at den renser selve maskinen" hevder produsenten. Er det virkelig så enkelt?

Jeg valgte et standard program for 60 graders vask. Og da maskinen var ferdig, luktet det så absolutt behagelig da vi åpnet vaskemaskinen. Ikke den vanlige oppvaskmaskinlukten vi er vant til (for dem som lurer, jeg jukser ofte litt og bruker finish tabletter med powerball, selv om det ikke anbefales, ellers vanlig oppvaskpulver og disse lukter omtrent det samme) men en frisk, sitruslignende duft, uten å være påtrengende.

Så langt, så bra. Men hva når vi faktisk vasket opp glassene? Vi stablet maskinen full av glassene som luktet ugreit, og lot det stå til. Med vanlig vaskepulver. Og da maskinen var ferdig vasket, luktet glassene akkurat det de skulle. Rent. Ikke sitron. Og ikke den vonde, ubeskrivelige lukten en venninne definerte så ufint bare en frittalende fjortis kan gjøre det et par tiår tilbake.

Hvor ofte bør du rense?

Vi har gjort det til en rutine. Før oppvaskmaskinen rekker å begynne å tenke på å sende ugreie dufter. En gang i halvåret har kanskje vært for ofte, men det lukter ihvertfall alltid både rent og godt av glassene våre.

Hvor ofte man bør rense oppvaskmaskinen vil også være avhengig av bruk. Vi bruker ikke vår så ofte, så dette har vist seg å være nok. For en storfamilie med oppvask som ikke skyller av oppvasken før de setter den inn, eller for dem som lar skitne kjørler stå lenge før de kjører maskinen vil kanskje hver tredje måned være mer riktig. For andre igjen vil det kanskje være nok med en gang i året. Det viktigste er at ved den minste antydning til lukt, helst før, at du renser maskinen godt, både med det for oss magiske pulveret, og sørger for at filter og spylearmer blir jevnlig rengjort.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer