Veggedyr

- Gift funker ikke på veggedyr lenger

- Veggedyr er blitt motstandsdyktige mot gift - og det er bakgrunnen til den store eksplosjonen vi har sett lenge, ifølge ekspert.

UBUDNE GJESTER I BAGASJEN? Veggedyr kan bli med deg hjem fra ferie uten at du vet om det. Foto: Dogpoint
UBUDNE GJESTER I BAGASJEN? Veggedyr kan bli med deg hjem fra ferie uten at du vet om det. Foto: Dogpoint Vis mer
Publisert

Dinside har nylig skrevet om det «nye» skadedyret som har hatt en eksplosiv økning i norske hjem: Skjeggkre. Skjeggkreene er ikke farlige verken for mennesker eller hus - men de er definert som skadedyr fordi de skaper ubehag og kan gi psykiske helseplager.

Nå advarer Norsk Hussopp Forsikring om at veggedyr er blitt motstandsdyktige mot gift, i en pressemelding.

Anders Aak, forsker ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet (FHI), kan bekrefte dette overfor Dinside - og han poengterer at det også er grunnen for den store økningen av veggedyr man har sett de seinere åra:

- Ja, det har vært slik lenge - og det er også bakgrunnen for den store eksplosjonen av veggedyr vi har sett lenge, sier Aak til Dinside.

Slik bekjempes veggedyrene nå

I motsetning til skjeggkre, som ikke gjør skade på mennesker eller bygning, er veggedyr en parasitt som suger blod fra mennesker - og bittene kan være ganske irriterende.

Veggedyr spres med reisebagasje, transport av brukte møbler, annet innbo og sengetøy. Når veggedyret først har etablert seg i et rom, kan det på egen hånd spre seg til flere rom eller andre leiligheter i samme bygning.

Veggedyr er vanskelig å bekjempe - også fordi det er vanskelig å oppdage før det er for seint og de har etablert seg i huset ditt.

Ifølge FHI var parasitten tidligere en stor plage i Norge, men ved hjelp av nye insektmidler ble veggedyr nesten utryddet på 50-tallet. På grunn av resistens mot insektmidlene og økt reiseaktivitet har forekomsten av veggedyr økt kraftig over store deler av verden de siste 15 åra.

- Nå må man begi seg inn på integrert skadedyrbekjempelse og bruke ulike metoder, som inkluderer varmebehandling, kuldebehandling og tørkepulver, forteller Aak til Dinside.

Han understreker at skadedyrbransjen i Norge har vært på ballen og brukt slike bekjempelsesmetoder i en del år.

- Det er også et poeng at man da unngår bruk av gift innendørs.

- Nedsving i fjor

Aak forteller at det har vært en økning i forekomsten av veggedyr registrert i Norge - inntil i fjor.

- Forekomsten har vært økende helt fram til i fjor, da så vi en liten nedsving. Hvordan dette ser ut i år, vet vi ikke før statistikkene er klare i februar, sier Aak til Dinside.

Ifølge tallene på antallet bekjempelser, som skadedyrselskapene rapporterer inn til FHI, er det om høsten de fleste veggedyrbekjempelsene foregår - med august og september som toppmåneder.

Statistikken viser antall bekjempelser av denne typen skadedyr som skadedyrselskapene har rapportert inn til FHI. Kilde: Folkehelseinstituttet
Statistikken viser antall bekjempelser av denne typen skadedyr som skadedyrselskapene har rapportert inn til FHI. Kilde: Folkehelseinstituttet Vis mer

Dette henger sammen med at da er folk tilbake fra ferie - og oppdager at de har hatt med seg ubudne gjester i bagasjen.

Vi har tidligere skrevet om hva du kan gjøre når du er på reise, for å forsøke å unngå å få med deg veggedyr hjem. Noen av disse rådene er å kun ha med deg ting som kan vaskes på minst 60 grader; å plassere bagasjen på badet - og helst i badekaret - på overnattingsstedet; og å ikke pakke ut på soverommet når du kommer hjem.

Du kan lese flere tips til hvordan du kan forsøke å unngå veggedyr, i denne artikkelen:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer