Gift i hagen

Vi omgir oss frivillig med svært farlige vekster. Kanskje fordi vi ikke vet om giften?

GIFTIGE: Tre vakre planter, men alle er giftige. Fra venstre - revebjelle, gullregn og rhododendron. Foto: Colourbox.com
GIFTIGE: Tre vakre planter, men alle er giftige. Fra venstre - revebjelle, gullregn og rhododendron. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Midt på sommeren, og naturen er på sitt vakreste. Men mange av de flotte blomstrene og plantene som pryder parker og hager er giftige.

Mange kjøper slike planter eller lar dem stå, på grunn av at de er svært dekorative. Men de vet kanskje ikke at det er gift i plantene de kjøper. DinSide avdekket manglende merking og informasjon ved en sjekk hos store plantesentre i fjor.

Les mer her: Plantasjen vil informere om gift

Rammer mange

Små barn er spesielt utsatt for giftige planter. I årene 2006-2010 fikk Giftinformasjonen 21.404 henvendelser der mennesker eller dyr var akutt eller kronisk eksponert for giftplanter. De minste barna er mest utsatt, der det er registrert 15.494 henvendelser knyttet til barn opp til ni år, og aller flest i aldersgruppen 1-4 år. (I tillegg er det drøyt 2.500 henvendelser om barn der alder ikke er oppgitt.)

De aller fleste hennvendelsene gjelder akuttilfeller (82 prosent).

Fingrene av (frø)fatet

Her er noen av de vanligste giftplantene vi omgir oss med ute.

Usikker? Ring Giftinformasjonen

Giftinformasjonen er en tjeneste fra Helsedirektoratet, som har eksistert i 50 år. De mottar årlig cirka 40.000 henvendelser. 22 prosent av de akutte hendelsene er så alvorlige at det trengs behandling hos lege eller på sykehus.

Døgnåpent telefonnummer: 22 59 13 00

Gullregn

Store busker og trær som feller løv vinterstid. Lett å kjenne igjen på gule, duftende blomsterklaser som henger fra grenene. Men når den har blomstret av er den kanskje ikke like lett å kjenne igjen. Det finnes flere arter, og alle er like giftige. Hele treet/busken er giftig, og blir noen eksponert er det lege eller sykehus som må følge opp.

Rhododendron
En svært populær hageplante med læraktige blader og store blomsterklaser. Finnes i over 900 arter i ulike farger. Her er det nok mange som ikke tenker over at de har giftig pryd i hagen. Alle plantedeler er giftige, kontakt giftinformasjonen straks om eksponert.

Barlind
Relativt liten vintergrønn nåleplante (busk/tre) som får røde bær med frø. Hele planten med unnak av den røde fruktkappen er giftig. Spiser barn mer enn to bær eller nåler/bark, må du ringe Giftinformasjonen eller lege straks.

Belladonnaurt
Buskete hageplante med brunfiolette klokkeformede blomster. Den får siden glinsende, svarte bær. Hele planten er svært giftig, ved inntak må ambulanse kontaktes og personen følges opp av lege eller sykehus.

Buksbom
En svært populær busk med eviggrønne blader. De er små og oftest ovale. Blomstene er gulgrønne i fargen, og lukter vondt. Hele planten er giftig, kontakt Giftinformasjonen - behanling hos lege/sykehus kan være nødvendig om man er eksponert.

Tysbast
Prydbusk med lange, smale blader og røde bær. Hele planten er giftig. Inntak kan gi irritasjon i munn, svelg, øyne og på huden. Kontakt Giftinformasjonen, det kan være nødvendig med behandling på sykehus eller hos lege.

Kjempebjørnekjeks
Vi har tidligere skrevet om denne planten, som har saft som i verste fall kan gjøre deg blind. Planten sprer seg lett, men er ikke ønsket i Norge.

Ikke farlig, men plagsom? Slik kvitter du deg med løvetann

Viltvoksende
Det er ikke bare hageplantene som inneholder gifter. Her er noen av de mest kjente giftplantene fra norsk natur:

  • Liljekonvall (hele planten er giftig)
  • Revebjelle (hele planten er giftig)
  • Soleiefamilien, med blant annet smørblomst/engsoleie (hus- og slimhinneirriterende)
  • Bjørnekjeks (kan gi reaksjoner som ligner den fra kjempebjørnekjeks, er man eksponert bør man unngå solen i noen dager)

Dette er langt fra alle de giftige plantene som finnes i norske hus, hager og natur. Her er en stor oversikt over giftige planter fra Helsedirektoratet.

Sneglekrigen er igang igjen: Slik får du kontroll på sneglene

Generelle råd

Norsk Helseinformatikk (NHI) råder om generell førstehjelp ved eksponering for giftige planter. Om barn eller andre spiser giftige planter, fjerne først planterester og gi rikelig med drikke. Vanligvis skal man IKKE fremkalle brekninger hjemme. Ved plantesaft på hud/øyne, skyll med rikelig med lunkent vann. Giftinformasjonen råder alle småbarnsforeldre til å ha medisinsk kull (helst flytende) lett tilgjengelig, men kontakt Giftinformasjonen eller lege før du gir barn medisinsk kull.

Ta også straks kontakt med Giftinformasjonen. Ved alvorlige symptomer, ring 113.

Vet du ikke hva slags plante som har forårsaket symptomer, ta vare på eventuelle plantedeler for identifikasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer