Helseskadelige husholdningsprodukter

Giftproduktene du finner i hjemmet

Rengjøringsmidler er langt fra det eneste vi har i hjemmet vårt som inneholder farlige stoffer - også flere av barnas leker inneholder gift.

GIFTIGE TING I HJEMMET: Rengjøringsmidler er langt fra det eneste vi har i hjemmet vårt som inneholder giftige stoffer. Knappcellebatterier, som blant annet kan finnes i leker og lommelykter, er bare ett av flere eksempler. Få Giftinformasjonens oversikt i artikkelen under. Foto: Giftinformasjonen.
GIFTIGE TING I HJEMMET: Rengjøringsmidler er langt fra det eneste vi har i hjemmet vårt som inneholder giftige stoffer. Knappcellebatterier, som blant annet kan finnes i leker og lommelykter, er bare ett av flere eksempler. Få Giftinformasjonens oversikt i artikkelen under. Foto: Giftinformasjonen. Vis mer
Publisert

- Vi er daglig omgitt av produkter som kan inneholde helseskadelige forbindelser, forteller Anne Karine Halse, forsker ved Norsk institutt for luftforskning (NILU), avdeling for Miljøkjemi, til Dinside.

Barnas leker, lommelykt og badevekt er bare noen av dem.

Giftig interiør

Vanlige ting vi har i hjemmet, som det sjelden eller aldri er fokus på at kan inneholde farlige giftstoffer, er møbler, hvitevarer, og brunevarer som TV, PC og mobil, ifølge Halse:

- Disse har blitt tilsatt halogenerte flammehemmere, som inneholder brom, fluor eller klor, for å hindre eller hemme produktene fra å ta fyr, sier hun.

Eksempler på bromerte og klorerte flammehemmer er henholdsvis PBDE og klorparafiner.

- PBDE er forbudt å bruke, men det finnes nye forbindelser med tilsvarende flammehemmende egenskaper som da heller brukes, som på sikt også vil være skadelig for miljøet, understreker Halse.

Farlige luftfriskere

Mange liker også å bruke duftlys, duftolje eller luftfriskere for å skape en «ren» og behagelig lukt i hjemmet. Men også slike produkter kan være svært skadelige for helsen. Flere duftprodukter er også dårlig merket, ifølge Halse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer