Helseskadelige husholdningsprodukter

Giftproduktene du finner i hjemmet

Rengjøringsmidler er langt fra det eneste vi har i hjemmet vårt som inneholder farlige stoffer - også flere av barnas leker inneholder gift.

GIFTIGE TING I HJEMMET: Rengjøringsmidler er langt fra det eneste vi har i hjemmet vårt som inneholder giftige stoffer. Knappcellebatterier, som blant annet kan finnes i leker og lommelykter, er bare ett av flere eksempler. Få Giftinformasjonens oversikt i artikkelen under. Foto: Giftinformasjonen.
GIFTIGE TING I HJEMMET: Rengjøringsmidler er langt fra det eneste vi har i hjemmet vårt som inneholder giftige stoffer. Knappcellebatterier, som blant annet kan finnes i leker og lommelykter, er bare ett av flere eksempler. Få Giftinformasjonens oversikt i artikkelen under. Foto: Giftinformasjonen. Vis mer
Publisert

- Vi er daglig omgitt av produkter som kan inneholde helseskadelige forbindelser, forteller Anne Karine Halse, forsker ved Norsk institutt for luftforskning (NILU), avdeling for Miljøkjemi, til Dinside.

Barnas leker, lommelykt og badevekt er bare noen av dem.

Giftig interiør

Vanlige ting vi har i hjemmet, som det sjelden eller aldri er fokus på at kan inneholde farlige giftstoffer, er møbler, hvitevarer, og brunevarer som TV, PC og mobil, ifølge Halse:

- Disse har blitt tilsatt halogenerte flammehemmere, som inneholder brom, fluor eller klor, for å hindre eller hemme produktene fra å ta fyr, sier hun.

Eksempler på bromerte og klorerte flammehemmer er henholdsvis PBDE og klorparafiner.

- PBDE er forbudt å bruke, men det finnes nye forbindelser med tilsvarende flammehemmende egenskaper som da heller brukes, som på sikt også vil være skadelig for miljøet, understreker Halse.

Farlige luftfriskere

Mange liker også å bruke duftlys, duftolje eller luftfriskere for å skape en «ren» og behagelig lukt i hjemmet. Men også slike produkter kan være svært skadelige for helsen. Flere duftprodukter er også dårlig merket, ifølge Halse.

- Det vil si at de ikke følger den trygge merkingen av forbrukerprodukter som er basert på en forskrift.

Duftlyst/duftolje og luftfriskere viser seg å kunne inneholde kjemikalier som enten er tilstede i produktet, eller som kan reagere med andre stoffer og danne andre skadelige, kreftfremkallende forbindelser, opplyser Halse.

Akutt forgiftning

 • Enkelte av duftproduktene inneholder forbindelser som kan gi akutte forgiftninger, for eksempel hvis barn får i seg noe av dem ved et uhell.
 • Vi oppfordrer til ikke å ha slike produkter innenfor barns rekkevidde, og til å ta kontakt med døgnåpne Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00 ved uhell.

Informasjon fra Jartrud Wigen Skjerdal, seniorrådgiver ved Giftinformasjonen, Folkehelseinstituttet.

Miljødirektoratet har tidligere gjennomført en studie av utvalgte luftprodukter fra en rekke virksomheter, og der kom det frem at flere av disse produktene kan inneholde kjemikalier som er allergifremkallende, miljøskadelig og helseskadelige.

- Det er viktig å tenke på at bruken av disse foregår innendørs i lukket rom og der kan konsentrasjonen av potensielt skadelige forbindelser hope seg opp over tid. Vi tilbringer cirka 90 prosent av tiden vår innendørs, og i tillegg til duftprodukter så er det altså andre husholdningsprodukter som har blitt tilsatt kjemikalier, hvor disse forbindelsene kan «lekke» ut til omgivelsene over tid, påpeker Halse.

- Disse er ikke synlige, og lukter heller ikke noe, men kan sammen med duftprodukter utgjøre en coctail av skadelig forbindelser i inneluft. Så et minimum for å redusere helserisikoen er å lufte regelmessig, men det aller beste ville være å ikke bruke duftprodukter i hvert fall ikke om de ikke er tilstrekkelig merket.

Samtidig understreker Halse at merking av produkter er et arbeid som er i kontinuerlig forbedring.

Etsende rengjøringsmidler

At det meste av rengjøringsmidler er giftige og i verste fall dødelig, er de fleste kjent med. Men noen vaskemidler utgjør større fare for helsen enn andre. Halse lister opp følgende:

 • Avløpsåpnere som inneholder kaustisk soda og lut kan gi alvorlige etseskader.
 • Klorbaserte produkter er farlig siden klor er giftig.
 • Salmiakk inneholder den giftige gassen amoniakk. Salmiakk er et effektivt og bra rengjøringsprodukt, men det gjelder da å ikke puste inn når man åpner flasken.
 • Vaskemidler til oppvaskmaskin og vaskemaskin kan være skadelige. Spesielt vaskemidler til oppvaskmaskin, de inneholder alkaliske stoffer som kan være etsende.

Dinside har tidligere skrevet om faren ved bruk av rengjøringsspray.

Her omtaler vi blant annet en studie hvor det kommer frem at personer som har jobbet med renhold har større risiko for å utvikle lungesykdommer som astma og kols

Ikke blande klorin og salmiakk

 • Klorin og salmiakk kan være etsende, spesielt ved svelging eller dersom man får det i øynene.
 • Oppbevar slike produkter utilgjengelig for barn, og på original emballasje for å unngå forveksling.
 • Vi vet også at mange får ubehag og i verste fall alvorlige luftveisproblemer etter å ha pustet inn damp fra slike blandinger.
 • Vi advarer spesielt mot å blande klorin og salmiakk, eller klorin og sure rengjøringsmidler (f.eks. mange baderomsrengjøringsmidler).
 • Les mer her.

Informasjon fra Jartrud Wigen Skjerdal, seniorrådgiver ved Giftinformasjonen, Folkehelseinstituttet.

- Bruk av rengjøringsspray er helt unødvendig for å oppnå god rengjøring i private husholdninger. Man oppnår bedre rengjøring på de fleste flater ved hjelp av mikrofiberklut og vann. I den grad man skal bruke rengjøringsmidler, for eksempel i toalettet, anbefales det å bruke flytende midler i stedet for produkter i sprayform, sier Halse.

Hun understreker samtidig at hun på vegne av NILU ikke uttaler seg om livsfare, da det er liten sannsynlighet for det.

Risikovurderer flere giftstoffer

Klima- og miljødepartementet innførte i 2014 et nasjonalt forbud mot å bruke fluorstoffet PFOA i forbrukerprodukter som i klær, sko, skismørning og tepper, men ikke i matemballasje.

Men gjennom REACH-regelverket, som Miljødirektoratet forvalter, er det nå på plass et forbud mot PFOA også i matemballasje, opplyser Mattilsynet til Dinside.

Derimot er det andre fluorholdige stoffer som det enda ikke vedtatt et forbud mot. PFOA er nemlig bare én type fluorbinding i en gruppe på flere tusen fluorforbindelser som kalles PFAS.

I 2017/2018 analyserte Mattilsynet 35 produkter på det norske markedet.

Resultatene viste at 13 av produktene inneholdt ulike varianter av PFAS.

- Matemballasje som mellomleggspapir, innpakningspapir og innpakningsenheter av papir, kan være tilsatt fluorperfluorte forbindelser (PFAS), grunnet deres vann- og fettavvisende egenskaper, sier Halse.

Samtidig informerer Mattilsynet om følgende til Dinside:

- EUs Mattrygghetsorgan EFSA har også risikovurdert flere fluorholdige stoffer (PFAS). Dette er med andre ord stoffer som det er fokus på nå, og ytterligere reguleringer kan komme.

- Skal være trygge å bruke

For å unngå produkter som inneholder giftstoffer, anbefaler Halse å sjekke om disse er Svanemerket.

Mattilsynet understreker likevel at det i dag er et krav om at alle matkontaktmaterialer skal være trygge.

- De skal ikke avgi stoffer til maten i mengder som kan være helsefarlig. Så produkter som ikke er svanemerket skal også være trygge i bruk, uttaler de.

- Unngå bruk av kjemikalier

For å unngå å produkter som inneholder giftige stoffer anbefaler Halse forbrukere om å alltid vurdere om det er nødvendig å bruke kjemikalier, eller om det finnes gode alternativer uten bruk av kjemikalier.

- Prinsippet må være å utsette seg selv og miljøet for så lite kjemikalier som mulig. I dag bruker mange kjemikalieprodukter til anvendelser hvor man fint kan klare seg uten, for eksempel sprayprodukter.

- Men hvis vi må bruke kjemikalier, bør vi se etter produkter som har miljømerking, avslutter Halse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer