Giftstoffer funnet i mikropopkorn

Forbrukerrådet: - Kan være kreftfremkallende og hormonforstyrrende.

KAN VÆRE SKADELIG: I en test utført av Forbrukerrådet fant de skadelige fluorstoffer i emballasjen til fire mikropopcorn-produkter. Foto: FOTOLIA/NTB SCANPIX
KAN VÆRE SKADELIG: I en test utført av Forbrukerrådet fant de skadelige fluorstoffer i emballasjen til fire mikropopcorn-produkter. Foto: FOTOLIA/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en test av emballasjen på forskjellige mikropopcorn-produkter på markedet har Forbrukerrådet funnet skadelige fluorstoffer.

– Fluorstoffer kan være kreftfremkallende og hormonforstyrrende. Disse stoffene hører ikke hjemme i matemballasje og må totalforbys, sier forbrukerdirektør Randi Flesland i en pressemelding.

LES OGSÅ: Lag popcorn i mikroen helt uten mikropop!

- Forbrukerne bærer risikoen

MÅ FORBY RASKERE: Forbrukerdirektør Randi Flesland mener norske myndigheter må forby nye fluorstoffer raskere. Foto: FORBRUKERRÅDET
MÅ FORBY RASKERE: Forbrukerdirektør Randi Flesland mener norske myndigheter må forby nye fluorstoffer raskere. Foto: FORBRUKERRÅDET Vis mer


Forbrukerrådet testet seks forskjellige produkter, og fant fluorstoffer i fire av dem. I pressemeldingen skriver de at det «vekker alvorlig bekymring».

Giftstoffene ble funnet i emballasjen til Coop Micro Popcorn Light, Eldorado Micropop, Maarud Micropop og Maarud Micropop 50% mindre fett.

Når enkelte fluorstoffer først blir forbudt, mener Forbrukerrådet at det er et problem at bransjen ofte bytter dem ut med andre lovlige, men like skadelige fluorstoffer.

Nå vil de at Norge skal bli tøffere.

– Her må norske myndigheter bli mer offensive. Nye kjemikalier er uskyldige til det motsatte er bevist. Det tar derfor altfor langt tid å forby skadelige stoffer i matemballasje og andre produkter, og i mellomtiden er det forbrukerne som bærer risikoen, sier Flesland.

LES OGSÅ: Vil du spise klorvasket kylling?

Finnes alternativer

Fluorstoffer er en samlebetegnelse som brukes om flere hundre kjemiske stoffer. Ifølge Folkehelseinstituttet er de mulig kreftfremkallende og reproduksjonstoksiske (kan påvirke forplantningsevnen og gi fosterskade, journ.anm).

Disse stoffene har vært bruk i industri- og forbrukerproduktet siden 1950-tallet, og brukes hovedsakelig for å lage glatte overflater som er vann-, fett- og smussavvisende. Fremdeles kan man finne dem i en rekke hverdagsprodukter som matemballasje, rengjøringsmidler og klær.

Forrbukerrådet opplyser om at det finnes flere tryggere alternativer, som for eksempel svanemerket bake- og matpapir, som ikke inneholder de skadelige stoffene.

– På mange bruksområder finnes det tryggere alternativer til de fluorerte stoffene. Vi forventer at produsentene tar ansvar og kutter ut de farlige stoffene fra produktene sine, sier forbrukerdirektøren.

LES OGSÅ: Slik skjuler bransjen E-stoffer i norsk ferdigmat

- Tar dette på alvor

Blant mikropopcorn-produktene Forbrukerrådet reagerer på er Eldorado Micropop, som produseres av Norgesgruppen. De sier at de tar bekymringen på alvor.

- Vi har fått garanti på at mikropopcornet er produsert helt uten den type farlige stoffer, men så viser det seg at det er funnet veldig små mengder, som for øvrig er godt innenfor regelverket Mattilsynet har satt, av fluorstoffer, sier kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland, og legger til:

- Vi tar dette på alvor og går nå i dialog med leverandøren for å se om det i det hele tatt er mulig å kvitte seg med spormengende av disse stoffene. Vi ønsker at forbrukeren skal være trygg på varene de kjøper hos oss.

Maarud forteller at de allerede er i gang med å teste nye emballasjer.

- Vi tar dette alvorlig, og vi er allerede i gang med å teste nye emballasjer. Posene i dag er i henhold til norsk regelverk men planen er å lansere de nye produktene i løpet av første halvår neste år, sier administrerende direktør i Maarud, Chris Samways.

LES OGSÅ: Utfaser fluorstoff brukt i stekepanner

- Produsentens ansvar

Julie Tesdal Håland er seniorrådgiver i seksjon for fremmedstoffer og EØS i Mattilsynet. Foto: MATTILSYNET
Julie Tesdal Håland er seniorrådgiver i seksjon for fremmedstoffer og EØS i Mattilsynet. Foto: MATTILSYNET Vis mer


Mattilsynet er dem som forvalter regelverket på matemballasje i Norge. De forteller at matkontaktmaterialer er strengt regulert.

- For plastmaterialer er regelverket mer detaljert med grenseverdier. For papp og papir er det mer generelt, og uten konkrete grenseverdier, sier Julie Tesdal Håland.

- Det gjør at det er en større utfordring for produsentene. Det viktigste kravet er at det ikke skal avgis stoffer over i maten, i mengder som er helseskadelige. Dette er produsentens ansvar, sier Håland.

For øyeblikket har ikke Mattilsynet en liste over hvilke stoffer som kan brukes i papp og papir-emballasje og hvor mye de kan migrere over i maten. De understreker at det er produsentens ansvar at det er trygt.

- Uansett hvilke stoffer bransjen bruker, skal bruken være trygg. Det skal produsenten dokumentere, basert på blant annet risikovurderinger, og ha kontroll på, sier Håland.

Håland opplyser om at Mattilsynet selv skal analysere fluorerte stoffer i ulike produkter. Resultatet av disse testene vil kunne føre til grundigere risikovurderinger, og mulige tiltak som for eksempel grenseverdier.

LES OGSÅ: Fant gift i muffinsformer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer