Gigantregning til boligeiere

65 prosent av boligene må oppgraderes.

EU-KRAV: Mange nordmenn må forberede seg på å gjøre tiltak i boligen sin for å etterkomme EU-krav. Foto: Simen Søvik
EU-KRAV: Mange nordmenn må forberede seg på å gjøre tiltak i boligen sin for å etterkomme EU-krav. Foto: Simen Søvik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor høst jobbet EU med å vedta nye krav til energieffektivisering av boliger.

Denne uka ble klimakravene vedtatt av EU, og det vil også mange nordmenn kjenne på lommeboka, melder Finansavisen.

I henhold til direktivet «Energy Performance of Buildings Directive» skal alle nybygg være nullutslippsbygg fra 2030, men det rammer også eksisterende boliger.

OPPUSSING: Har du gipsplateanker i veggen du vil fjerne, men så vet du ikke helt vet hvordan man gjør det? Med dette enkle tipset fjerner du de i en fei, og det uten å gjøre hullet i veggen større. Video: Celina Stamper. Vis mer

Alle boliger som i dag har energimerking E, F eller G må oppgraderes til D innen 2033.

Det innebærer at rundt halvparten av norske boliger må oppgraderes innen 2030. Innen 2033 må 65 prosent være oppgradert, og fra og med 2050 skal alle boliger være nullutslippsboliger.

EUs nye klimakrav rammer 65 prosent av norske boligeiere som må gjennomføre tiltak som isolering og å skifte vinduer. Kostnadene kan komme til å ligge på mellom 500 000 og 1,5 millioner kroner.

Det er organisasjonen Huseierne som kommer med anslaget på oppgraderingsbeløpet.

- Vi anslår at regningen kommer på mellom 500 000 og 1,5 millioner kroner pr. bolig, sier generalsekretær i Huseierne, Morten Andreas Meyer, til Finansavisen.

Mange norske hus med dårlig isolasjon

Carsten Pihl, forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne, uttalte til Vi.no i fjor høst at reglene kanskje vil gjelde ulikt for blokker og eneboliger og tomannsboliger.

- Men det vi vet, er at mange norske eneboliger, tomannsboliger og for så vidt også rekkehus, er bygget på ei tid da bygningsreglene var slik at du ikke trengte å putte så mye isolasjon i veggen. Det er egentlig fra 2010, med Tek10, at det virkelig begynte å monne, sa han.

Han forklarte at du med Tek10 har energiklasse C nærmest automatisk - og om du setter på en varmepumpe eller solcelleanlegg i tillegg så har du energiklasse B.

- Da er det snakk om ganske mye isolasjon. Men de boligene som ble bygget rett etter krigen, som var ganske mange, og utover 50-, 60- og 70-tallet, og for så vidt også 80- og 90-tallet selv om det da begynte å komme noe isolasjon, så er dette boliger med mindre isolasjon i veggen. Så eier du en sånn type bolig så må man forberede seg på at der må man nok gjøre noe.

- Komplett galskap

Erlend Wiborg, stortingsrepresentant Frp, er ikke særlig begeistret over vedtaket fra EU og at det eventuelt vil ramme norske boligeiere.

- Jeg mener dette er komplett galskap, sier han til DinSide.

- Det å pålegge norske boligeiere å bruke halvannen millioner kroner på dette, er helt uakseptabelt for Frp.

Gårsdagens EU-vedtak er et direktiv som må få støtte på stortinget før det implementeres i norsk lov, forklarer han og gjør det tydelig at Frp ikke kommer til å støtte at det implementeres i Norge.

- Det er resultat av andre lands mislykkede klimapolitikk.

Erlend Wiborg, stortingsrepresentant og nestlederkandidat for Frp. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
Erlend Wiborg, stortingsrepresentant og nestlederkandidat for Frp. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer

Alt blir dyrere

Nå oppfordrer han regjeringen til å komme på banen.

- Nordmenn sliter økonomisk nok allerede med økende priser på strøm og mat og renta stiger, forteller han.

- Dette vil i praksis gjelde alle boliger fra 70-tallet, og det er i mange tilfeller folk med svak økonomi som må oppgradere. Og det å pålegge dem disse utgiftene, er totalt galskap.

- Så det er ingen positive ting ved EU-vedtaket?

- Det er ikke slik at folk vil ha isolert hus for moro skyld. Det handler om å ha råd, og det er ikke alle som har økonomi eller kan låne halvannen million til å gjøre disse oppgraderingene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer