Mange velger å ha skyvedør ut mot terassen eller verandaen sin.
Ikke bare er det praktisk med en dør som ikke smeller opp og igjen av seg selv, men de åpner også skillet mellom ute og inne, slik at rommet føles mye større og får tilført god og frisk luft.
Nå bekrefter forskningsinstituttet Sintef at skyvedører med trinnfri adkomst gjør bygg mer tilgjengelige, men at de også har ført til flere fuktskader.
Vil finne løsning
Derfor håper Norgeshus å finne en løsning på problemet ved å samle produsenter, forskere og studenter i ett laboratorium.
– Felles problemløsning er veldig nyttig og lærerikt for de som er involvert, forteller forskningsleder Lars Gullbrekken i Sintef i en pressemelding.

Typiske årsaker til skadene
– Vår erfaring indikerer at det i den senere tid (2017-2020) er en større andel skader knyttet til takskader på kompakte terrasser, forteller Gullbrekken til DinSide og fortsetter:
– Vår erfaring er at inntrengning av nedbør på grunn av lekkasjer i membranen og svake overganger til terassedører/skyvedører er typiske årsaker til skadene.
Han forteller at det er overgang mellom terskel på skyvedør og membran som er mest utfordrende.
– Fuktskadene kan godt være knyttet til selve døra, men også området på innvendig varm side av døra er utsatt. Skader på gulv, som parkett, men også gulvkonstruksjonen og underliggende konstruksjoner er utsatte. Ofte er det bebodde rom under disse terrassene som også kan være utsatte, sier Gullbrekken.

– Kan være kritisk
Morgendagens vær utfordrer dagens løsninger
Husene som bygges i dag kommer til å bli utsatt for mer regn, sol og vind i løpet av sin levetid enn vi har vært vant til.
Endringene vil ramme hele landet og vil forsterke de store geografiske forskjellene i påkjenning som vi har i dag. Det betyr at byggenæringen må utvikle produkter i dag som skal tåle økt påkjenning i løpet av levetida.
Når Norgeshus kjøper produkter fra sine leverandører, er de avhengige av at produktene fungerer i samspill. Det sikrer de ved å samarbeide om produktutvikling og monteringsforbedringer.
– Å få testet ut ulike løsninger i forskningsprosjekt forsterker det gode samarbeidet vi allerede har med våre leverandører, forteller teknisk sjef i Norgeshus, Snorre Bjørkum. Når vi jobber sammen, får vi en unik forståelse for hverandres problemstillinger, og det fører til bedre produkter og sikrere løsninger.

Gjør dette på visning
Forbedring av detaljer gir stor effekt
Forsøkene er gjennomført som en del av et fireårig innovasjonsprosjekt for bedre klimatilpasning av boliger som er finansiert av Forskningsrådet. Norgeshus er prosjekteier og Isola og NorDan er to av partnerne i prosjektet som har flere problemstillinger som skal løses i løpet av prosjektperioden.
Ett av målene er å utvikle produkter og løsninger som oppfyller TEK17-kravene til klimatilpasning, og dokumentere dem for miljøsertifisering.
Sintef har fullskala laboratorier hvor de kan teste ulike byggprodukters bestandighet under ekstreme forhold. Her kan produsentene ta sine produkter med fra prøving og testing til utvikling som kan ende opp med teknisk godkjenning som gir produsent og forbruker økt sikkerhet.
– Når vi gir produkter teknisk godkjenning skal kundene være sikre på at de har kjøpt et produkt med høy kvalitet og varighet, som tilfredsstiller krav og forskrifter, forteller laboratoriesjef Einar Bergheim i Sintef.

– Ikke for sent
– Ikke i vårt sortiment
Hos varemerket Skanva selger de blant annet dører og vinduer. Brian Sølver i Skanva forteller at de ikke har dette problemet i deres skyvedører.
– Skyvedører med trinnfri adkomst har vi ikke i vårt sortiment, forteller Brian Sølver han til DinSide.
Ved trinnfri adkomst menes at skyvedøren ikke har en list. Skanvas skyvedører har altså et bunntrinn.
– Tar man utgangspunkt i vår mest solgte skyvedør så har den et «helt vanlig» hardtres bunntrinn, som er kjent fra helt vanlige ytterdører igjennom mange år, sier han og legger til:
– Det opplever vi ikke fuktskader på. Da terskelen er i massiv hardtre, ofte mahogni, isolerer den ut i fra de egenskaper som hardtreet har fra naturens side, forteller Sølver.