De nye strømmålerne

- Gir ikke nødvendigvis brannfarlig nattevask

Målerne er mer avanserte enn som så, mener bransjen.

HELST MENS DU ER VÅKEN:  Det kan være fristende å vaske tøy mens strømprisen er lavest. Men med de nye strømmålerne er det likevel ikke sikkert det er slik det blir.  Foto: Monkey Business Images/Shutterstock/NTB scanpix
HELST MENS DU ER VÅKEN:  Det kan være fristende å vaske tøy mens strømprisen er lavest. Men med de nye strømmålerne er det likevel ikke sikkert det er slik det blir.  Foto: Monkey Business Images/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De nye strømmålerne som nå rulles ut for fullt i norske hjem åpner for billigere strøm enkelte tider på døgnet.

Det gjør forsikringsbransjen bekymret. De tror at flere kan bli fristet til å bruke elektriske apparater om natta.

Nettselskapene tror på sin side ikke at de nye målerne automatisk vil gi mer nattevask.

Bruker lengre tid på å reagere

- Brannfaren på natta er ikke nødvendigvis større. Det kan jo like gjerne skje på dagen, men faren øker på natta på grunn av generelt lengre reaksjonstid for å få stoppet branntilløp, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige Bjarne Aani Rysstad.

Slik risokoadferd holder så mange som énn av fem nordmenn på med, ifølge tidligere undersøkelser forsikringsselskapet Gjensidige har fått utført.

Forsikringsbransjen gråter sine modige tårer. Bare de siste to årene har de måttet ut med 220 millioner kroner som følge av branner i elektrisk utstyr. Og Gjensidige alene har ifølge kommunikasjonssjefen utbetalt 40 millioner kroner til kunder som har opplevd brann i tørketromler, vaskemaskiner og oppvaskmaskiner.

ENIG: Også fagsjef Bjørn Sørensen i Nelfo advarer mot å vaske klær eller tallerkener mens du selv ligger i senga.
ENIG: Også fagsjef Bjørn Sørensen i Nelfo advarer mot å vaske klær eller tallerkener mens du selv ligger i senga. Vis mer

Det er ingen tvil om at problemet er der. Det kan fagsjef Bjørn Sørensen i bransjeorganisasjonen Nelfo bekrefte .

- Vi har sett en del branner i tørketromler og vaskemaskiner, og alle vi som jobber i elektrobransjen vet at det kan medføre fare å la dem gå om natta, sier han til Dinside.

Viktig å være til stede

Sørensen understreker at apparatene ikke er farlige i seg selv, men at det under gitte forhold kan oppstå problemer.

- Vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin er alle effektintensive produkter som kan bruke 3.000 watt eller mer. Ved slike effekter kan det oppstå varmgang. Sjansen for å kunne avverge en brann er jo langt mindre om man sover når det skjer.

Selv er Sørensen nøye med å være til stede når husholdningsmaskinene i hjemme er i gang.

- Jeg bruker dem ikke mens jeg sover, og lar dem heller ikke stå på mens jeg er på jobb, slik vi vet at mange gjør. Det kan nok bli fristende å spare penger på denne måten dersom det blir billigere strøm om natta. Men dette fraråder vi, sier Sørensen.

Handler ikke bare om natt og dag

Men er det virkelig slik at de nye strømmålerne vil friste enda flere til å vaske klær og kopper mens de ligger i senga?

Ikke nødvendigvis, skal vi tro Aslak Øverås, informasjonssjef i Energi Norge.

- Heller ikke vi ønsker mer brannfarlig bruk av elektriske apparater. Så her er vi helt på linje med forsikringsbransjen. Vi snakker om forbruk som kan flyttes eller skrus av noen timer uten at det går ut over komfort eller sikkerhet – som tidsstyring av varmekabler, varmtvannsbeholdere og elbillading, sier Øverås.

AVANSERTE: De nye strømmålerne mange muligheter for strømsparing. Foto: Aidon
AVANSERTE: De nye strømmålerne mange muligheter for strømsparing. Foto: Aidon Vis mer

Det handler med andre ord ikke bare om prisforskjeller mellom dag og natt. De nye strømmålerne som skal være på plass i alle norske hjem innen 1. januar 2019 gir ifølge selskapene som installerer dem en mye mer finmasket oppdeling av strømprisene.

- Vi ønsker ikke at folk skal løpe rundt og skru brytere av og på. De nye strømmålerne åpner for at strømforbruket kan tilpasses tidspunkter og behov optimalt, alt etter når det er kapasitet i strømnettet. Klarer vi å jevne ut belastningen i nettet, kan vi også spare store investeringer som kommer kundene til gode i form av lavere nettleie på sikt.

- Bare i startgropa

Men slike funksjoner kommer først når de nye AMS-smartmålerne kobles sammen med smarthus-utstyr fra ulike leverandører.

Men Aslak Øverås kan foreløpig ikke si noe særlig om hvordan strømstyringen vil fungere og hva slags utstyr målerne vil «snakke» med.

- Automatisk strømstyring koblet med smarte målere er foreløpig bare i startgropa. Det er foreløpig ikke mange selskaper som tilbyr timespriser på strøm heller. Her vil nok selskapene teste ut ulike modeller og se på responsen fra kundene før noe blir gjort endelig, sier Aslak Øverås.

LES OGSÅ:
Statistikk viser at vaskemaskinens brannfare er overdrevet
Er det farlig å lade mobilen om natta?
Sjekk om varmtvannsberederen din er brannfarlig

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer