Gir millioner til miljøvennlig oppvarming

Slik får du støtte til borettslag og private boliger.

Det er mye hygge i en god peis, men bytter du til en pelletskamin utnytter du varmen mye bedre. Foto: Colourbox.com
Det er mye hygge i en god peis, men bytter du til en pelletskamin utnytter du varmen mye bedre. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Enova fortsetter kampen mot miljøfiendtlig oppvarming, og alle husholdninger kan søke om støtte til energisparende oppvarmingstiltak. Dersom du bor i borettslag eller boligsameie uten felles oppvarming, faller du innunder denne kategorien. Har dere felles varme, kan du skrolle ned til avsnittene som gjelder boligsammenslutninger.

Les også: Deler ut 80 millioner

Ordningen der du kan søke om støtte til energisparende tiltak har eksistert siden 2006. Prosjektansvarlig for støtteordningen, Sverre Heimdal, forteller DinSide at de har fått inn over 27.500 søknader siden ordningen ble etablert. - Av disse har over 25.000 fått tilbud om støtte, og 7.000 har gjennomført.

- Disse prosjektene tar litt tid å gjennomføre, og folk får fra 4 mnd til ett år på å gjennomføre tiltakene, alt ettersom hvilket tiltak de får støtte til.

Nytt av året er at du får støtte dersom du ønsker å installere solfangere. Foto: Colourbox.com
Nytt av året er at du får støtte dersom du ønsker å installere solfangere. Foto: Colourbox.com Vis mer


De fleste har søkt om luft-vann varmepumpe, men det er en bra spredning. 27,3 prosent ønsker vann-vann varmepumpe, rundt 25 prosent vil installere pelletskamin, og 10.7 prosent søker om støtte til strømstyring.

- Det interessante med styringssystem er at det foregår en stor omsetning på utsiden av støtteordningen. Vi regner med at kun 10 prsoent av dem som installerer dette, søker om tilskudd. Vi har opp til nå ment det vil bli feil signal å ta styringssystemer ut av tilskuddsordningen, sier Heimdal.

Kan du få støtte? Sjekk på Enovas nettsider

Dette får du støtte til:

Det finnes seks ulike installasjoner du kan søke om støtte til: Pelletskamin, pelletskjele, sentralt styringssystem for elektriske og/eller vannbårne varmeløsninger, vann-vann varmepumpe, luft-vann varmepumpe og solfangere. Solfangere er nytt av året. Disse støttes med 20 prosent av dokumenterte kostnader, inntil 10.000 kroner.

Her kan du søke om støtte til privatboliger

Før du søker

Det er viktig at du ikke har begynt installasjonen før du søker. Sånn er reglene, dette er strengt. Når du søker om støtte, må du sende med prisoverslag fra fagperson.

- De beste tipsene jeg kan gi er å hente inn tilbud fra minst to forskjellige aktører, sier Heimdal. - Du bør også be om å få se på referanseanlegg. Snakk med andre som har tatt dette i bruk.

Støtte til boligsammenslutninger

Forrige uke sparket Enova i gang en storstilt kamp mot miljøfiendtlige oljefyrer. Kampanjen retter seg mot større energisentraler, som er vanlig i næringsbygg og boligblokker.

- Denne satsningen er et viktig bidrag i arbeidet med å få til en overgang fra fossile til fornybare energikilder. Å bytte ut oljefyrte energisentraler med fornybare løsninger er relativt enkelt, og vil i de fleste tilfeller være god økonomi, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.

Ifølge Evy Aspheim, kommunikasjonsrådgiver i Enova, retter denne kampanjen seg mot større boligsammenslutninger, som blant annet omfatter borettslag og boligsameier.

Co2-nøytralt brensel

Hva man bør velge som alternativ kommer an på ressurstilgangen, men Aspheim anbefaler en form for biobrensel.

- Pellets, briketter, et cetera - dette er Co2-nøytralt. - Uansett om treet brennes eller råtner på rot vil det avgi like mye Co2, mens når en fyrer med olje, vil det føre til større utslipp.

Enova har bestemt seg for å støtte prosjekter som ligger midt på lønnsomhetsskalaen. - Vi gir ikke støtte til det som er aller mest lønnsomt, det vil jo tjenes inn relativt fort, og heller ikke til det som ikke vil lønne seg. Vi vil løfte opp de prosjektene som ligger i midten.

Støtten beregnes til 1 krone per 2 kwh gjennom proffprogrammet.

Sjekk om ditt borettslag kan få støtte med Enovas investeringskalkulator.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer