Gir pant på sparepærer

Ikea og WWF innfører nå panteordning for sparepærer.

Ikea og WWF samarbeider om returordning for sparepærer.  Foto: Ikea
Ikea og WWF samarbeider om returordning for sparepærer. Foto: Ikea Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Glødelampen fases ut i Europa, og vi nordmenn følger sakte men sikkert etter, selv om noe forbud ennå ikke er innført i Norge. Sparepærer er det mest nærliggende å erstatte dem med, det er blant de rimeligste alternativene, og er også vidt tilgjengelig.

Forbrukerrådet har testet glødelampenes erstatninger. Se hvilke sparepærer som ble best i test.

Miljøgevinst?

Hvor stor miljøgevinsten er ved å bytte til sparepærer diskuteres. De inneholder blant annet kvikksølv, og en undersøkelse fra Statens Forurensningstilsyn (SFT) viser at hver tredje nordmann kaster sparepærene i søpla. Dette til tross for at de inneholder miljøgifter, og kan være direkte skadelig for folk dersom de knuser.

Det er mange som har foreslått det, men ingen som har gjort noe med det. Før nå: Den svenske møbelkjeden Ikea innfører nå en panteordning for sparepærer. Ved å levere inn en boks med brukte sparepærer til Ikea, får du to nye i retur.

I tillegg støtter du WWF Norge med 10 kroner, og du bidrar til at sparepærene blir håndtert forsvarlig.

– Sparepærer skal behandles som farlig avfall og ikke kastes i søpla. Derfor har vi nå utviklet en panteordning for sparepærer som gir kundene våre et incentiv til å returnere sparepærene utover selve miljøgevinsten, sier Cathrine Dehli, miljø- og samfunnsansvarlig i Ikea Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer