Gir pant på sparepærer

Ikea og WWF innfører nå panteordning for sparepærer.

Ikea og WWF samarbeider om returordning for sparepærer.  Foto: Ikea
Ikea og WWF samarbeider om returordning for sparepærer. Foto: Ikea Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Glødelampen fases ut i Europa, og vi nordmenn følger sakte men sikkert etter, selv om noe forbud ennå ikke er innført i Norge. Sparepærer er det mest nærliggende å erstatte dem med, det er blant de rimeligste alternativene, og er også vidt tilgjengelig.

Forbrukerrådet har testet glødelampenes erstatninger. Se hvilke sparepærer som ble best i test.

Miljøgevinst?

- Nordmenn har ikke vært flinke nok til å levere inn sparepærer til nå, men det håper vi den nye panteordningen vil bidra til å endre, sier Cathrine Dehli, miljø- og samfunnsansvarlig i Ikea Norge.  Foto: Ikea
- Nordmenn har ikke vært flinke nok til å levere inn sparepærer til nå, men det håper vi den nye panteordningen vil bidra til å endre, sier Cathrine Dehli, miljø- og samfunnsansvarlig i Ikea Norge. Foto: Ikea Vis mer


Hvor stor miljøgevinsten er ved å bytte til sparepærer diskuteres. De inneholder blant annet kvikksølv, og en undersøkelse fra Statens Forurensningstilsyn (SFT) viser at hver tredje nordmann kaster sparepærene i søpla. Dette til tross for at de inneholder miljøgifter, og kan være direkte skadelig for folk dersom de knuser.

Det er mange som har foreslått det, men ingen som har gjort noe med det. Før nå: Den svenske møbelkjeden Ikea innfører nå en panteordning for sparepærer. Ved å levere inn en boks med brukte sparepærer til Ikea, får du to nye i retur.

I tillegg støtter du WWF Norge med 10 kroner, og du bidrar til at sparepærene blir håndtert forsvarlig.

– Sparepærer skal behandles som farlig avfall og ikke kastes i søpla. Derfor har vi nå utviklet en panteordning for sparepærer som gir kundene våre et incentiv til å returnere sparepærene utover selve miljøgevinsten, sier Cathrine Dehli, miljø- og samfunnsansvarlig i Ikea Norge.

Sparepærer sparer strøm og klima, men for å være miljøvennlig må pærene leveres inn, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF-Norge. Han understreker at kvikksølv i næringskjeden er alvorlig. - Returner sparepærene og bidra til en renere natur i balanse! er oppfordringen fra WWF-lederen.

Nedslående dansk test: Ingen av sparepærene holder mål!

Slik gjør du

Slik ser panteboksen ut. Noe sier oss at man bør samarbeide med noen for å klare å fylle den opp. Foto: Ikea
Slik ser panteboksen ut. Noe sier oss at man bør samarbeide med noen for å klare å fylle den opp. Foto: Ikea Vis mer


Panteordningen skal innføres på alle Ikeas varehus i Norge, og her kan du hente en returboks du tar med deg hjem. Når denne er fylt opp, returnerer du den til varehuset. Du vil da få to nye sparepærer gratis, og WWF får 10 kroner fra den svenske møbelkjeden.

Sparepærer har gjerne lenger levetid enn de gamle glødelampene. Er du utålmodig, hvorfor ikke få med seg kollegaer, nabolaget - eller borettslaget, på ordningen?

NB! Kjør forsiktig når du har sparepærene i bilen. Dersom de knuser, anbefaler vi at du stopper, og går ut av bilen, for så å la den lufte godt ut.

Etterlyser engasjement fra myndighetene

Både KrF og Venstre har tatt til orde for pant på sparepærer og annet miljøfarlig avfall, men hittil har ikke forslagene blitt fulgt opp i praksis.

– Panteordningen kan inspirere til en enda bedre håndtering av miljøskadelig avfall. Her er det miljøgevinster å hent og særlig ved at det nå tas initiativ til å tette hullet ved også å samle inn lyspærer. Dette er noe myndighetene bør engasjere seg enda mer i, sier Rasmus Hansson. WWF-Norge har bidratt i utviklingen av panteordningen sammen med Ikea.

Varmepumpen: Sparer strøm, men ikke så mye som du tror.

Hvor mye kan du spare?

Norge troner på verdenstoppen i elektrisitetsforbruk per innbygger. Et skifte fra ordinære glødelamper til energisparende belysning vil kunne bidra til en betydelig nedgang i vårt samlede energiforbruk. Selv om det ikke vil bli forbud mot pærer på mer enn 80 watt i Norge før i 2010, og de mer vanlige glødelampene ikke har fått noe tidsbestemt forbud, er det flere som har sluttet å selge glødelamper, blant dem Ikea.

– Vi har sett en voldsom økning i salget av sparepærer de siste årene. Bare siden i fjor har salget økt med 20 prosent i Norge og det vil naturlig nok øke ytterligere ettersom vi har sluttet å selge de gamle glødelampene. Panteordningen er derfor ekstra viktig for å sikre forsvarlig håndtering av brukte sparepærer i fremtiden, sier Dehli.

Smart vannvarmer: kan kutte varmtvannsutgiftene med 60 prosent

Spar inntil 80 prosent energi

En gjennomsnittlig norsk bolig bruker ca. 2.500 kWh til belysning i året. Det utgjør rundt 10 prosent av det totale energiforbruket vårt.

– Hvis du bytter til sparepærer kan du redusere energiforbruket på belysning til rundt 500 kWh i året eller hele 80 prosent. I tillegg har sparepærene opptil ti ganger så lang levetid som vanlige lyspærer, noe vi beviser ved å selge sparepærer med tre års garanti, sier Dehli.

Panteordningen for sparepærer på IKEA er et prøveprosjekt som vil vare frem til juni 2010. Da vil ordningen evalueres og det vil bli tatt en avgjørelse på hvorvidt ordningen skal bli permanent eller ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer