Piratkopier og replika-møbler:

Gjenstander fra denne nettbutikken får du ikke selge på Finn

Forsøker du å annonsere for salg av replika-møbler fra Voga, blir annonsen stoppet. Men er det egentlig ulovlig?

SELGE BRUKTE VOGA-MØBLER? Da må du passe på at du er innenfor reglene for hva som er tillatt. Foto: Kirsti Østvang
SELGE BRUKTE VOGA-MØBLER? Da må du passe på at du er innenfor reglene for hva som er tillatt. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

På Finn.no står det svart på hvitt at det ikke er tillatt å annonsere for falske merkevarer eller piratkopierte produkter.

De tillater heller ikke at man selger produkter kjøpt på Voga, nettbutikken som lager møbelkopier av kjente merkevarer.

Men det er ikke nødvendigvis ulovlig å selge disse tingene - som privatperson.

Ikke ulovlig med privat salg

- Vi tillater ikke salg av piratkopier på FINN, og vi har tatt dette spesifikt inn i våre annonseregler, forteller Geir Petter Gjefsen, leder for forbrukertrygghet, til Dinside.no.

Heller ikke møbler kjøpt lovlig fra nettbutikken Voga, lar Finn.no deg annonsere for. Forsøker du på dette, blir annonsen din stoppet, med følgende beskjed:

Gjenstander fra denne nettbutikken får du ikke selge på Finn

«Dette produktet kan ikke selges på Finn.no. Finn.no tillater ikke salg av kopi eller replika av merkevarer, programvare, spill, musikk etc. Det samme gjelder samlerobjekter som kan forveksles med originalen.»

På nettsidene sine skriver Finn.no at om man vurderer å videreselge sine møbelkopier, bør man være oppmerksom på at dette vil være underlagt handelslover i Norge og derfor vil være forbudt.

Det stemmer til dels - men ikke i alle tilfeller, ifølge Hedvig Bengtson i Patentstyret.

- I Norge er det ulovlig å selge produkter som gjør inngrep i immaterialrettigheter når salget skjer i næringsøyemed, forteller hun.

Om Voga

Opprinnelig ble Voga-møblene produsert og sendt fra England, jvpr møbler kun hadde opprettshavsrettlig beskyttelse i 25 år fram til 2017. Nå er dette endret til 70 år, slik det er i Norge. Etter det Patentstyret kjenner til har Voga flyttet driften til Irland, der reglene fortsatt er 25 år - men også der skal det være snakk om å gjøre en tilsvarende lovendring til 70 år.

Har du derimot kjøpt en piratkopi eller en replika til privat bruk og selger den videre, er dette i utgangspunktet ikke ulovlig. Selger du derimot piratkopierte varer som om de var ekte, kan du bli påkrevd å betale tilbake pengene for varen om det blir oppdaget.

- Man kan også gi bort piratkopierte produkter man har brukt privat, uten å gjøre inngrep i noens rettigheter, forteller Bengtson.

Men - vær obs på at grensene mellom når man handler i såkalt næringsøyemed og når et salg skjer mellom private, er flytende.

Økonomisk gevinst?

Har du som privatperson kjøpt noe fra eksempelvis Voga og ønsker å selge de brukte møblene for å kvitte deg med dem, er det altså i hovedsak innenfor reglene.

- Hvis man utnytter situasjonen med replika eller piratkopier for å oppnå en økonomisk fordel kan man gjøre inngrep i noens rettigheter selv om virksomheten er avgrenset i tid eller har lite omfang, påpeker Bengtson.

Hun viser til at man eksempelvis flere ganger kjøper replika-møbler fra Irland, der Voga nå holder til, og selger disse på for eksempel Finn.no for å oppnå en viss fortjeneste. Da kan dette anses å være i «næringsøyemed» selv om man opptrer som privatperson.

Privat salg eller i næringsøyemed?

Disse momentene kan bli tatt i betraktning for å vurdere dette, ifølge Bengtson:

  • Du kan regnes som næringsdrivende selv om du ikke har et eget firma og sånn sett bare opptrer som «privatperson».
  • Jo større antall piratkopier du har befatning med, jo større er sannsynligheten for å regnes som næringsdrivende.
  • Har du befatning med en type vare som det er ikke er vanlig å oppbevare mange av til personlig bruk, vil befatning med selv et lite antall kunne føre til at du regnes som næringsdrivende.
  • Utnytter du en annens enerett for å oppnå økonomisk fordel, er sjansen større for at du regnes som næringsdrivende
  • En indirekte så vel som direkte økonomisk fordel kan innebære at du anses for å ha opptrådt i næringsvirksomhet Den tilsiktede økonomiske fordelen trenger ikke nødvendigvis være stor.
  • Du kan regnes som næringsdrivende selv om utnyttelsen er kortvarig eller har lite omfang

- Grensen mellom når man opptrer i næringsøyemed og når man har private formål må vurderes konkret fra sak til sak, sier hun videre.

Bengtson forteller eksempelvis om en nylig avsagt dom i Oslo Tingrett der en kvinne ble dømt til å betale erstatning for å ha kjøpt tre falske vesker og tre falske lommebøker. Hun påsto at produktene var til døtrene og døtrenes venninner men ble ikke trodd i retten. Til syvende og sist er det et bevisspørsmål hvorvidt du anses for å ha handlet i næringsvirksomhet eller ikke, og om du dermed har gjort et straffbart inngrep i andres enerett.

Derfor tillater de ikke Voga-møbler på Finn.n

Geir Petter Gjefsen i Finn.no forteller til Dinside.no at som man kan se av deres annonseregler er det flere gjenstander de ikke tillater, selv om det er lov å selge det i Norge.

- I de enkelte tilfellene er det da tatt en vurdering av hva vi ønsker på markedsplassen vår og hvilke problemer vi har sett når vi ikke har begrenset, forteller Gjefsen.

- Vi har tidligere sett flere tilfeller der man har solgt produkter som er kjøpt på Voga, men ikke opplyser at det er en kopi. Finn.no har tatt det standpunktet at vi ikke ønsker kjøp og salg av piratkopier i det hele tatt, selv om det ikke er ulovlig etter norsk lov, sier Gjefsen.

Han forteller videre at de har et eget team som jobber med forbrukertrygghet, og salg av piratvarer er en av tingene de jobber for å forhindre.

- Dette gjøres både ved kontroll av annonser, og ved at vi får tips fra brukere om annonsering av piratkopier, sier Gjefsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer