Gjør de fra seg i hagen din?

Vann og netting mot katter i hagen? Prøv disse rådene.

KATTEDO? Sliter du med katter som gjør fra seg i hagen, finnes det rimelige og smarte råd. Foto: ALL OVER PRESS
KATTEDO? Sliter du med katter som gjør fra seg i hagen, finnes det rimelige og smarte råd. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har tidligere publisert gode råd mot katters ivrige graving og markering i hagen. Blant disse rådene finner vi både kaffegrut, rosmarin og hvitløk som remedier med en viss effekt mot kattens markeringsiver.

Men nå har vi kommet over et nytt knep, som bør være enkelt og lett tilgjengelig, og som absolutt ikke er til skade for kjæledyrene.

Hønsenetting

På nettjenesten About.com råder de hageeiere til å anskaffe hønsenetting mot kattene.

Katter vil helst ikke gå på, langt mindre krafse i bed dekket av hønsenetting. Dermed kan muligens områdene du dekker med denne rimelige sikringen få stå uangrepet av katteklør.

Legg jord først, så hønsenetting. Når du planter ut, klipper du passende åpninger til vekstene som skal stå i bedet.

GJENBRUK: Her har noen tatt i bruk gamle metallskuffer som beskyttelse over plantene.  Foto: ALL OVER PRESS
GJENBRUK: Her har noen tatt i bruk gamle metallskuffer som beskyttelse over plantene. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Syns du hønsenetting blir for voldsomt, kan også et vevd jorddekke eller fiberduker fungere mot dyrenes trang til å grave i blomsterbedet. Alt dette er produkter som kan fås hos hagesentre, og kjeder som Biltema og Felleskjøpet.

Slik ble vi kvitt andre brysomme gjester: Elektrisk gjerde mot sneglene

Vannsprut

Men hva om hagen allerede ligger der i full blomst, bare skjemmet av katteetterlatenskaper og jordhauger? Mange råder hageeiere å sprute vann etter kattene. Det er jo vel og bra om du står der når de kommer. Men det gjør du som regel ikke.

Dette har selvsagt noen tenkt på, og vi har funnet et produkt som tar seg av vannsprutingen selv. "Skremmern" som vi har sett hos Skadedyrbutikken er en sensorstyrt vannspruter som tar seg av skvettingen, også når du ikke er der. Ser ganske harmløst ut, i det minste, men vi har ikke testet om den virker.

Dinside har testetdenne svært dødelig musefellen

Og til deg som eier katt

De søte pelsdyrene har også andre (u)vaner: Fugledrap.

Norsk ornitologisk forening er tidligere sitert på at de regner med at norske katter tar rundt 3,5 millioner fugler i året. Kan katteeiere gjøre noe for å redusere dette problemet?

– Man kan sørge for at katta er mett, men det viktigste er å sørge for at den er sterilisert, sa zoolog Petter Bøckman til NRK i fjor.

Også fugler kan imidlertid beskyttes av vann. Danske Politiken har publisert et smart råd, der man kan bruke vannballonger mot kattejakten. Henger du vannballonger rundt der kattene går til angrep, for eksempel under fuglemateren eller fra buskene, så lærer kattene seg fort å droppe jakten.

Slik blir det fuglemating, uten fugletoalett i matfatet

Mer om kattehold fra Mattilsynet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer