Gjør det selv - spar tusener

Avhengig av take-away-latte? Gjør det selv, og spar 10.000 på to år.

Det er fint med en kaffe i hånden på vei til jobb. Våre beregninger viser at du har spart inn utgiftene til en kaffemaskin innen et år, om du vil gjøre det selv for å kutte på kaffeutgiftene. Og da kan du kanskje spandere på deg en termokopp, slik at kaffen holder seg varm? Foto: iStockphoto.com
Det er fint med en kaffe i hånden på vei til jobb. Våre beregninger viser at du har spart inn utgiftene til en kaffemaskin innen et år, om du vil gjøre det selv for å kutte på kaffeutgiftene. Og da kan du kanskje spandere på deg en termokopp, slik at kaffen holder seg varm? Foto: iStockphoto.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høstens finanskrise og nyttår med påfølgende mas om nyttårsløfter. Rekk opp hånden alle som har tenkt over hvilke uvaner de har som koster alt for mye penger som de burde kutte ut.

Hvor mye sløser du? Sjekk med DinSides sløsekalkulator.

I dag skal vi se nærmere på en luksusuvane en rekke nordmenn bruker tusener av kroner på hvert år, take-away kaffe, og hvordan du kan spare både tid og penger på å gjøre det selv.

9.400 kroner i året

Denne journalisten klarte å kvitte seg med kjøpekaffe om morgenen-vanen den dagen arbeidsgiver gikk til anskaffelse av en ordentlig kaffemaskin som ga et fullgodt alternativ til kjøpekaffe.

Så i stedet for å bruke 40 kroner hver dag på en stor dobbel latte (ja, det var prisen på nærmeste og beste kaffebar, Java på St. Hanshaugen) i hånden på vei til jobb, drikker jeg nå gratis. Det er det ikke alle som kan gjøre, men våre beregninger viser at du kan spare flere tusen kroner i året - selv ved innkjøp av en relativt dyr maskin.

Nå høres kanskje ikke 40 kroner hver dag så mye ut, men det utgjør 200 kroner i uken. Ganger vi det med antall arbeidsuker (52 minus 5 ukers ferie) får vi 9.400 kroner.

Tilsvarende for en espresso hver morgen, på en gjennomsnitts kaffebar, ville vært 27 kroner, en årskostnad på 6.345 kroner.

Nå er det ikke alle som har fullgode alternativ på arbeidsplassen - men det finnes mange fine løsninger på markedet for deg som ønsker å spare noen kroner på å lage kaffen selv - uten å måtte ta til takke med usmakelige ferdigløsninger fra bensinstasjoner et cetera.

Så mye koster morgenkaffen
AlternativKaffelatte 1. årKaffelatte påfølgende årEspresso 1. årEspresso, påfølgende år
Kaffebar9400940063456345
Nespresso747412692205705
Espressokanne/gryte2230213016661566
Priser innhentet januar 2008. Vi tar forbehold om endringer i pris.
Her har vi regnet med 47 arbeidsuker (52 uker minus 5 ferieuker). For kaffelattene har vi lagt til grunn at du bruker cirka en liter melk i uken, til 12 kroner. For enkelhets skyld har vi har valgt å ikke regne med forventet prisstigning på varene denne gangen, blant annet fordi det må påregnes både på kjøpekaffe og råvarer når man skal lage selv.

Budsjettalternativet

En enkel espressokanne for én får du fra rundt hundrelappen.  Foto: iStockphoto.com
En enkel espressokanne for én får du fra rundt hundrelappen. Foto: iStockphoto.com Vis mer


Det billigste alternativet vil selvfølgelig være å kjøpe en liten espressokanne og koke morgenkaffen selv, eventuelt varme melk i en kasserolle til en latte. En liten espressokanne for én koster fra cirka 100 kroner, for to eller flere må du ut med fra 150.

En boks espressokaffe til 100 kroner holder til cirka tre uker for en person.

Årskostnad, espresso vil da være 1.666 kroner for kaffe det første året, 1.566 kroner påfølgende år. Siden vi regner med du har en gryte du kan varme melk i, regner vi ikke med noen investeringskostnader her. Det første året må du da ut med 2.230 kroner, og 2.130 kroner påfølgende år.

Du sparer 7.170 kroner dersom du er en kaffelattedrikker og 4.679 kroner dersom du drikker espresso det første året. Dette er inkludert investeringskostnaden på 100 kroner for en enkel espressokanne.

Automatisk uten søl

Er litt av tanken bak å kjøpe kaffe at det skal være enkelt, faller litt av poenget bort om du må lage selv. Ikke noe er så feil som å starte dagen med å vaske bort melk som har kokt over på platen, og brenne seg på espressokannen.

Det finnes en rekke mer eller mindre halvautomatiske løsninger på markedet. Noen er minivarianter av espressomaskinene man finner på kaffebarene, og noen er mer eller mindre helautomatiske. Til glede for dem som vil ha minst mulig å tenke på og fikle med om morgenen, har vi sett på hva det vil koste å bruke en helautomatisk maskin fra Nespresso.

Konseptet bak Nespressomaskiner er at du kjøper ferdigmalt kaffe i små kapsler, som du putter inn i maskinen. Så trykker du på en knapp, eller drar i et håndtak, og du får ferskbrygget kaffe. Du får både enkle manuelle maskiner som kun brygger espresso - eller mer avanserte modeller med melkeskummer - i tillegg til helautomatiske.

Nespressokapslene fås i 12 faste smaksvarianter, samt et par ulike limited edition-smaksvarianter hvert år. Her ser du Latissima-maskinen (5.500 kroner) til venstre og Essenza-maskinen (Modellen på bildet er hakket dyrere enn den vi har brukt i artikkelen, 1.900 kroner) til høyre.  Foto: Produsenten
Nespressokapslene fås i 12 faste smaksvarianter, samt et par ulike limited edition-smaksvarianter hvert år. Her ser du Latissima-maskinen (5.500 kroner) til venstre og Essenza-maskinen (Modellen på bildet er hakket dyrere enn den vi har brukt i artikkelen, 1.900 kroner) til høyre. Foto: Produsenten Vis mer


Vi har her, til glede for morgenkråker, valgt den helautomatiske maskinen Latissima som sammeligningsgrunnlag for kaffelatte. Den har et avtagbart kammer for melk, som du kan sette inn i kjøleskapet når maskinen ikke er i bruk. Dette er delvis selvrensende, så du trenger ikke vaske den mellom hver gang du bruker den, men vi anbefaler at du vasker det når det er tomt for melk.

For espresso har vi valgt den enkleste modellen. Den krever at du legger i kapselen og drar i en spake, men såpass regner vi med at du tåler om morgenen. Blir det litt voldsomt, kan du legge til 500 kroner og få en espressomaskin der det holder å legge i kapselen og trykke på en knapp.

Det koster 3 kroner per kapsel, som kjøpes i pakker på 10. Disse fås kjøpt enten i Nespressos nye butikk på Egertorget i Oslo, eller gjennom et abonnement en kan bestille på nett.

Du sparer: Går du til innkjøp av en Nespresso Latissima, sparer en kaffelattedrikker 1.926 kroner første året, og hele 8.131 kroner andre året, totalt mer 10.000 kroner over de to første årene du eier kaffemaskinen. Dette er inkludert investeringskostnaden på 5.500 kroner.

Er du en espressodrikker, og går for den enklere maskinen til 1.500 kroner, sparer du 4.140 kroner det første året, og 5.640 kroner det påfølgende året.

Men som en bekjent, som har gått til innkjøp av den enkle espressomaskinen fra Nespresso, så fint sa: Jeg drikker jo ikke akkurat mindre kaffe hjemme nå. Så du kan nok slå av noen hundrelapper i året i økt kaffeforbruk på beløpet .

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer