Steng vannet før vinteren

Gjør dette før frosten kommer

Antall frostskader i norske boliger øker.

KAN BLI DYRT: Når isen i frostsprengte rør tiner, strømmer vannet ut og gir skader på bygningen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
KAN BLI DYRT: Når isen i frostsprengte rør tiner, strømmer vannet ut og gir skader på bygningen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Vinteren nærmer seg med stormskritt. Denne uka har det kommet snø i flere deler av landet. Har du ikke vintersikret boligen din, er det på tide å ta grep.

300 millioner årlig

Antall vannskader i norske boliger øker, og mange av skadene oppstår i forbindelse med den første frosten.

Årlig utbetaler forsikringsselskapene nå rundt 300 millioner kroner i erstatninger bare på grunn av frostskader, skriver Sintef i en pressemelding.

- Blir høsten og vinteren kaldere enn normalt, kan skadetallene øke betydelig, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum i Sintef i pressemeldingen.

Vinteren 2010 var siste gang vi hadde lengre perioder med kaldt vær. Da kostet frostskadene 1,3 milliarder kroner.

Glemmer utekrana

Utekrana får skylden for mange av frostskadene som oppstår i løpet av vinteren.

- Årsakene til frostskadene i hus, hytter og bedrifter er flere, men en del glemmer dessverre å skru igjen vanntilførselen til utekrana. Da fryser vannet i rørene under frost, og isproppen forplanter seg videre innover i rørsystemet. Rørbrudd kan skje rått og brutalt, med kjelleren full av vann på noen minutter, har kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If, tidligere uttalt til DinSide.

Ifølge Sintef er eldre, dårlig isolerte bygg med vannrør av kobber mer utsatt enn nye bygg hvor vannrørene er av plast. Plastrør er også utsatt for frostsprengning, men siden de er mer elastiske enn kobber, kan rørveggen gi etter for volumøkningen uten å sprekke.

VINTERSIKRE BOLIGEN DIN: Det er flere ting man må huske på for å vintersikre boligen sin. Blant annet en smørbrødliste du bør huske nå når du fjerner vannslangen fra utekrana. Video: Celina Stamper Vis mer

Dyrere med hytte-skader

Hytter og ubebodde hus er spesielt utsatt for frostskader.

Den vanligste formen for vannskade i hytter er frostsprengning av vannrør. Hvis ikke isproppen som blokkerer vannrøret oppdages før den smelter, vil vannet strømme ut i hytta, ifølge Sintef.

En vannskade på hytta koster normalt mer enn en vannskade i en bolig.

– Grunnen til dette er at vannet får stå og renne lenger, siden hytter gjerne står uten tilsyn store deler av året. Men med litt omtanke kan de fleste skader unngås, sier Lars-Erik Fiskum i Sintef.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer