Hagen etter vinteren

Gjør dette nå!

Nå er det på tide å ta et røsk!

NÅ ER DET PÅ TIDE: Nå som sola smelter bort snøen er det på tide å ta tak i hagen igjen. Foto: Daria Nipot / Shutterstock / NTB
NÅ ER DET PÅ TIDE: Nå som sola smelter bort snøen er det på tide å ta tak i hagen igjen. Foto: Daria Nipot / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Nå som sola smelter vekk snøen på plenen og hageplantene begynner å komme til live igjen, er det et par ting du bør huske på.

- Dødt vissent løv er som et overvintringshotell for sopp og skadedyr. Kanskje fjernet du en del i høst, men nå når snøen smelter, så fjern, og klipp vekk dødt plantemateriale fra plantene. Legg eventuelt plantemateriale i komposten og dekk til, sier Kari Brekke i Mester Grønn til DinSide.

Er du usikker på om grener er døde, klipp av en gren og sjekk om grenene er grønn i senter, eller de er grå ved gjennom kvisten og dødt. For enkelte planter som er utsatt for soppsykdommer som for eksempel jordbær og roser, så er det spesielt preventivt å fjerne alt som er vissent og dødt, forklarer Brekke.

- Blant annet epletrær, pære og roser bør beskjæres så snart knoppene svulmer. Da klipper, eller beskjærer man grenene over en god stor kraftig knopp, som peker i den retningen du ønsker. Da kan nemlig styre vekten til planten og forme for eksempel en bred luftig krone på et frukttre, eller roser som skal klatre opp en vegg, sier hun.

En del busker bør beskjæres på sommeren etter blomstring, ellers vil du skjære bort blomsterknoppene som settes på høsten. Syrin setter knoppene på høsten, da er det dumt å beskjære de vekk på våren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.