Hus og hytte:

Gjør dette nå!

Om kort tid er det forbudt.

EN AV DEM: Brunlangøre er en flaggermusart som finnes i Norge. Foto: Norsk Hussopp Forsikring
EN AV DEM: Brunlangøre er en flaggermusart som finnes i Norge. Foto: Norsk Hussopp Forsikring Vis mer
Publisert

Sommeren er over og det er på tide å gjøre hus og hytte klare for vinteren. Mange har en lang liste over hva de skal gjøre. Men mange glemmer en viktig ting.

Vil du unngå at flaggermus etablerer seg i huset eller fritidsboligen din neste år?

De er fredet

Da må alle åpninger i boligen større enn syv millimeter sikres nå i september. Årsaken er at man skal unngå å forstyrre flaggermusene i sommermånedene og når de går i vinterdvale.

HJORTELUSFLUA: Denne flua er det svært mange av på høsten - og slik sørger du for at du ikke blir deres nye «vert». Video: Kristin Sørdal. Vis mer

- Du har ikke lov til å forstyrre, fjerne eller avlive flaggermus dersom du oppdager en koloni i boligen. Det er 11 arter bekreftet i Norge, og alle er fredet, sier biolog Ragna Byrkjeland i Norsk Hussopp Forsikring.

EKSPERT: Ragna Byrkjeland er biolog og fagspesialist. Foto: Norsk Hussopp Forsikring
EKSPERT: Ragna Byrkjeland er biolog og fagspesialist. Foto: Norsk Hussopp Forsikring Vis mer

Dersom du vil gjøre tiltak i egen bolig må alle flaggermusene være ute av bygget før du sikrer permanent. Om du kniper inn med enda en millimeter, sikrer du også boligen din mot inntrengning av mus.

Fukt, misfarging og lukt

Flaggermus er et pattedyr og lever i hele verden. Koloniene finnes i boliger hovedsakelig på sommerstid, og består av hunner og barn. Nattestid forlater hunnen kolonien for å lete etter mat (insekter) til seg og de nyfødte ungene. Siden dette er pattedyr, returnerer de for å gi ungene melk. Ungene kan ikke fly i starten, og kolonien er veldig sårbar i den perioden de er avhengig av moren sin.

Skadedyr

- Noen ganger kan flaggermusene opptre som et skadedyr. Dersom det er mange individer, eller du har årlig besøk i boligen din, vil det over tid kunne samle seg opp mye avføring og urin. Dette kan føre til fuktskader, misfarging og lukt i boligen.

Flaggermusene gnager ikke på ting slik mus og rotter gjør, så skadene er begrenset til områdene hvor du finner avføring og urin, forklarer Byrkjeland.

Er du usikker på om det er flaggermus du har fått i boligen? Da har biologen et godt tips.

- Du kan ved å kjenne på avføringen identifisere om det er flaggermus eller mus. Flaggermusens avføring vil, som følge av at de spiser insekter, pulverisere mellom fingrene dine, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer