Oppbevare drikkeglass

Gjør du denne glass-tabben?

Hvordan skal glassene egentlig stå i skapet? Vi «legger den død» en gang for alle.

GLASS: Skal du vaske glass i oppvaskmaskin, bør du følge disse rådene. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

Mange velger å oppbevare drikkeglass opp ned i skapet for å unngå at støvet legger seg i bunnen. Men visste du at dette kan ødelegge glassene?

Her forteller ekspertene hvorfor, og hvordan du egentlig skal ta vare på vannglassene dine.

- Skaper glasspest

Drikkeglass skal tåle kontakt med de fleste kjemikalier, men dersom de oppbevares på feil måte i kjøkkenskapet, vil dette på sikt skade glassene.

- Glass har dårlig hydrolytisk resistens, det betyr at de ikke tåler fuktighet spesielt godt. Glass skal derfor ikke settes opp ned i skapet, da dette fanger fuktighet inne i klokken, forteller Sofia Sandblom ved Porsgrunds Porselænsfabrik.

Høy luftfuktighet gir større sjanse for glasskorrosjon, også kalt glasspest:

- Det som da skjer, er at glassene dine får et hvitt belegg som kan ligne på en hinne med melk. Dette kan også oppstå dersom skapet du oppbevarer glassene i står inntil en vegg med fukt, eller om det generelt sett er høy luftfuktighet der du bor, sier Sandblom.

Når glassene korroderer har det blitt mikroskopiske hull og rifter i glasset og dermed kommer altså det hvite belegget. Riper i glasset kan også fremskynde korrosjonen.

- Tykke glass er mer utsatt, men det er like stor sjanse for at billige glass som dyre glass korroderer, sier Sandblom videre.

RIKTIG: For å unngå å skade vannglassene, skal de oppbevares slik. Foto: Linn Merete Rognø.
RIKTIG: For å unngå å skade vannglassene, skal de oppbevares slik. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Rotere på glassene

Dersom du er redd for at det skal samle seg støv i glassene når de er plassert med åpningen opp, kan du løse dette på en enkel måte, ifølge Hilde Berger Bugge, salgsansvarlig hos Sundqvist AS.

- Ikke bruk de fremste glassene hele tiden. Ved å rotere på dem bruker du glassene dine jevnt, da unngår du skaplukt, støv og slitasje. Husk at spesielt vinkjennere «lukter» både skap, støv og såperester, så i hvert fall bør vinglass få en ekstra glans med pussekluten hvis de har vært lite i bruk, råder Bugge.

Samtidig er det en annen ting du bør gjøre for å unngå at glassene utsettes for støv og smuss når de står lagret, ifølge Bugge:

- Husk å vaske inni skapet fra tid til annen.

- Ikke vask sammen med metall

Marion Fortat, design manager for det danske glassmerket Holmegaard, forteller at det også er andre årsaker til glasspest, blant annet at du vasker glassene på feil program i oppvaskmaskinen.

- Det er viktig å stille oppvaskmaskinen på korrekt program i henhold til hardhet i vannet, samt ikke bruke for mye såpe. Glass skal ikke vaskes på over 55 grader i oppvaskmaskinen, sier Fortat.

Hun mener at det beste er å vaske glass for hånd, men når du velger å vaske dem i oppvaskmaskinen, må du bruke maskinens korteste program, programmet egnet for glassvask.

- Et annet godt råd er å ikke vaske glass og metall sammen - spesielt aluminium, legger Fortat til.

Og når oppvaskmaskinen har vasket ferdig, bør du sørge for å åpne maskinen umiddelbart:

- Da unngår du at glassene utsettes for damp, sier hun.

Slik tar du vare på vannglass

For å unngå skade på vannglass, er det flere ting du bør gjøre slik at glassene beholder sin fine kvalitet i mange år fremover.

De tre ekspertene oppsummerer det viktigste:

  • Vasker du glass i maskinen må du bruke glassprogram og minimalt med såpe.
  • Glass trenger ikke lange tørkeprogram – og hvis de vaskes med servise og bestikk som i tillegg ikke er skylt, så øker sjansen for at glassene mister glansen og blir hvite.
  • Dersom du velger å ha glass i oppvaskmaskinen bør de aldri vaskes over 55 grader. Helst maks 50 grader.
  • Når glassene vaskes i oppvaskmaskin må de ikke slå mot hverandre. Står de for tett, kan du få en «gravert» ring på glasset som aldri forsvinner - spesielt på tynne glass.
  • Ta glassene ut av maskinen med én gang den er ferdig, og tørk bort rester av vann og damp.
  • Det kan være lurt å vask dyre glass for hånd og tørke dem med et glasshåndkle med én gang etterpå. Ikke la dem stå og lufttørke.
  • Vask glass som ikke brukes så ofte et par ganger i året for å fjerne den alkaliske hinnen som dannes.
  • Glass er på sitt skjøreste når de er varme, la de kjøle seg ned før de settes tilbake i skapet. Glass bør generelt sett oppbevares kjølig og tørt.
  • Lokk og korker på for eksempel vannkarafler bør ikke være plassert oppå glasset når det står lagret, men oppbevares ved siden av.
  • Silica-poser som ofte leveres med i pakningen når du kjøper elektronikk, trekker til seg fuktighet. Spar på disse og legg dem oppi eller ved siden av glass du er redd for, særlig dersom du har høy luftfuktighet der du bor eller oppbevarer glassene dine.

Er glassene blitt skadet?

Dersom du ser at vannglass har fått et melkehvitt belegg på seg, bør du først sjekke om dette faktisk er glasskorrosjon og ikke bare kalkbelegg, råder Sandblom.

- Kalkbelegg fjernes ved å blande ren eddik eller 50 gram sitronsyre i vaskevannet når du vasker for hånd, tipser hun.

- Dersom det har oppstått glasskorrosjon kan du henvende deg til et glassverk som kan syrevaske glasset ditt, avslutter Sandblom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer