Gjør et boligkupp i Mexico

Mexico blir stadig mer populært for kjøp av boliger blant utlendinger. Vi spurte ekspertene om beste rådene til en meksikansk boligdrøm.

Publisert
Sist oppdatert

Det amerikanske boligmarkedet har satt på bremsene for fullt, men rett over grensen går det så det suser.

Og det er nettopp amerikanerne som står for de fleste kjøpene av boliger i Mexico, men flere og flere europeere viser sin interesse i det som betegnes som å være et marked i oppgang. Ikke så rart, med dollaren på rekordlave nivåer og det faktum at de fleste boliger er priset i dollar.

Mange valg

Simon Burgess fra den meksikanske webtjenesten solutionsabroad.com, jobber daglig med å gi råd til utlendinger som vil etablere seg, kjøpe bolig eller starte næringsvirksomhet i Mexico. Han mener det er mange gode satsningsområder for boligkjøp i Mexico.

- Boligmarkedet i Mexico har vært populært i mange år. Derfor er det viktig å se etter områder som ligger i nærheten av allerede profilerte og etablerte steder for å finne de gode kjøpene.

Noen områder jeg tror ville være attraktive er East Cape og Todos Santos i Baja California Sur, eller områder rundt San Carlos. Sonora har også en del attraktive områder som jeg ville vurdert. Med sin nærhet til Cancun, skal man heller ikke se bort fra Campeche på Yukatanhalvøyen som et godt investeringsområde, sier Burgess.

Se flere tips fra Simon Burgess til boligkjøp i Mexico i 10 tips-boksen

På denne stranden i delstaten Campeche bygges et utrolig prosjekt kalt Campeche Playa. Prisene for luksusleiligheter begynner på 1,7 millioner kroner. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
På denne stranden i delstaten Campeche bygges et utrolig prosjekt kalt Campeche Playa. Prisene for luksusleiligheter begynner på 1,7 millioner kroner. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Se flotte bilder fra et av Mexicos nye satsningsområder på boligfronten her...

Noe for en nordmann?

Mexico er kanskje vel så interessant for en nordmann investeringsmessig, som for bruksverdien.

10 TIPS TIL BOLIGKJØP I MEXICO
Presentert av Simon Burgess

 • Bruk en eiendomsmegler som er medlem av Association of Mexican Professional Relators, AMPI. Disse er trente og godkjente meglere som kan stoles på og gir deg sikkerhet rundt boligkjøpet ditt.
 • Gjør et godt forarbeide og se på boliger på nettet før du velger et område du vil fokusere nærmere på. Velg også hvilke type bolig du er interessert i: noe på stranden, noe litt mer kolonialt, inngjerdet område eller hacienda-type osv.
 • Se etter områder som ligger i nærheten av allerede etablerte områder som er populære, men som er billigere og mindre utviklet. Der kan du gjøre de gode kjøpene.

 • Før du går til en megler - skriv en ønskeliste med tanke på den perfekte boligen for deg. Vær konsekvent på hva du vil ha og hva du kan være fleksibel på. Da er det mye lettere å finne noe som passer dine personlige behov.
 • Snakk med noen som har vært gjennom kjøpsprosessen i Mexico. Lær av både feil og positive erfaringer de har hatt. En fin måte å komme i kontakt med mennesker på, er å se på websider for innflyttere i det området du er interessert i. Legg inn spørsmål i forumer. www.solutionsabroad.com er også en god kilde for akkurat dette.
 • Budsjettere riktig. Vit nøyaktig hvor mye du har råd til å kjøpe for og sett til siden 10 prosent av denne summen til skatter, avgifter, forsikring og honorarer til meglere etc.
 • Sett deg inn i meksikanske eierskapslover. Kjøper du ved kysten eller i nærheten av grenser, kan du kun kjøpe boligen gjennom en meksikansk garantist. Her er det vanligst å bruke en meksikansk bank.
 • Vær sikker på at du kommer til å slå deg til rette i det området du sikter deg ut. Lei bolig der noen ganger før du tar steget og kjøper. Da får du en følelse av hvordan livet og tilbudene arter seg i området. Man må også huske at dagliglivet kan skille seg betydelig fra en ferieopplevelse.
 • Bruk din godkjente AMPI

  megler og gå nøye gjennom alle papirer før signering av en kontrakt. Spesielt tinglysningspapirer, så du er sikker på at det du kjøper eksisterer og tilhører selgeren.

 • Det kan være fornuftig å tegne eierskifteforsikring for å beskytte investeringen din fra uforventede problemer under eller etter overdragelse. Stewart Title og First American er renommerte selskaper som tilbyr slik forsikring i Mexico.
 • Det første man spør seg med tanke på bruksverdi, er hvor lang reisen er? Det er ingen tvil om at Mexico er langt unna, men det er ikke noe lengre enn for eksempel Brasil.

  Flytilbudene er likevel ikke like gode til eksempelvis Cancun, som til Fortaleza og Natal. En flybillett til Cancun i slutten av januar vil koste deg mellom 6.500 og 7.500 kroner, ofte med to mellomlandinger og ganske lang reisetid.

  Prisnivået når du først er i landet, er likevel ganske lavt. Kjøper du en bolig i et område du trenger bil, vil det ikke koste deg mer enn 50.000 kroner for en ny småbil. Bensin koster rundt 4,5 kroner literen.

  Klimaet i Mexico er åpenbart varmere enn her hjemme, og stabilt norskt sommervær finner du store deler av året i kystområdene.

  Investering

  Over på investeringsbiten, er det noe som avhenger av flere forskjellige faktorer. Ser vi på den økonomiske helsetilstanden til Mexico, har den forbedret seg drastisk det siste tiåret.

  Turisme er en av de viktigste økonomiske generatorene til akkurat dette, noe som også har fått stadig flere utlendinger til å investere i utvikling av ferieboliger, hoteller og resorter.

  De siste tre årene har Mexico sett en stabil økning i utenlandsk investering, og da særlig fra USA. Selv om Mexicos økonomi er veldig avhengig av hva som skjer i USA, peker boligkurven som sagt en annen vei på meksikansk jord.

  Kolonihus eller nybygg - vær sikker på hva du leter etter! Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
  Kolonihus eller nybygg - vær sikker på hva du leter etter! Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


  Med dagens usunne boligmarked i store deler av USA, blir det enda mer populært å investere i bolig i Mexico blant kapitalsterke amerikanere. Med spanjolene på andreplass er amerikanere de klart største utenlandske investorene i Mexico.

  Men bolig i Mexico er ikke noe nytt. Amerikanere har investert i ferieboliger her i flere tiår. Kanadiere og andre europeere har også begynt å vise interesse i markedet de siste årene, noe president Felipe Calderon har lagt til rette for.

  Han har ført en politikk som har gitt en positiv innstilling til utenlandsk investering, samt et stort og voksende nasjonalt boligmarked. Landet vil også fortsette å være et attraktivt land for investering blant utlendinger, ifølge den anerkjente tidsskriftet The Economist.

  Bladet skriver at det er en forventet årlig vekst på 3,4 prosent i bruttonasjonalproduktet i perioden 2008 til 2012. Videre har inflasjonen i landet sunket fra 20 prosent i 1998, til fire prosent på dagens nivå. The Economist spår at den skal synke videre mot 2012.

  Ser man tilbake til 1995, lå renten på utrolige 50 prosent, i dag er den på syv prosent. Noe som også indikerer god økonomisk tilstand og vekst i Mexico for tiden.

  Sikkert byråkrati

  David O’Donnell er partner i det irske advokatfirmaet Tom McGrath & Associates. De spesialiserer seg i lov og rett ved eiendomskjøp i utlandet og han kan fortelle at Mexico er et trygt marked legalt sett, men med en litt byråkratisk vri.

  - Boligkjøp som utføres av utlendinger i Mexico, foregår gjennom et system som kalles fideicomiso. Det betyr at hvis du kjøper en bolig, så må du gå gjennom en meksikansk bank. Du betaler pengene inn til den, så den har garanti i dine penger.

  I praksis betyr dette at du ikke får ditt navn på skjøtet, den Meksikanske Bank vil stå som eier. Dette er imidlertid ikke noe problem, siden det er banken som tar garanti i pengene du betaler inn. Hvis banken skulle gå konkurs er ikke boligen din i noen fare, du vil fortsatt være den tekniske eier av boligen, sier O’Donnell.

  Mer om boligkjøp i utlandet finner du her:


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer