Vedfyring

Gjør vedovnen klar for ny fyringssesong

Lørdag 2. oktober er «vedfyringens dag», og hva passer vel bedre enn å ta en grundig sjekk av vedovnen? Da forebygger du sot- og pipebrann i samme slengen.

SUPERTIPS: Gjør peisen skinnende ren. Video: Kristin Sørdal. Klipp/reporter: Ingebjørg Iversen Vis mer
Publisert

- «Vedfyringens dag» markerer at en ny fyringssesong er i gang på en flott måte. Blant annet er dette en ypperlig anledning til å ta en sjekk av ildstedet og forebygge brannfare, sier Tom Erik Galambos i Norsk Brannvernforening.

Ren skorstein, rent ildsted og riktig fyring er med på å forhindre oppbygging av belegg, som i sin tur kan føre til pipebrann.

Fei i vei

Alle skorsteiner skal feies minimum hvert fjerde år. Dersom du eller feieren observerer at det dannes mer sot enn normalt i skorsteinen, må du oppjustere frekvensen og feie oftere, ifølge bransjeforeningen Norsk Varme.

- Du gjør også lurt i å sjekke skorsteinen utvendig for å se til at ikke vær og vind har skadet yttersiden av skorsteinen. Har du ikke beslag på skorsteinen over tak, er det lurt å impregnere den, sier Galambos.

- Det er lurt å feie ildstedet, slik at det er klart for en ny sesong. Sot isolerer mye, så feier du ildstedet rent, får du bedre effekt og mer varme ut av fyringen din, legger han til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer