Vedfyring

Gjør vedovnen klar for ny fyringssesong

Lørdag 2. oktober er «vedfyringens dag», og hva passer vel bedre enn å ta en grundig sjekk av vedovnen? Da forebygger du sot- og pipebrann i samme slengen.

SUPERTIPS: Gjør peisen skinnende ren. Video: Kristin Sørdal. Klipp/reporter: Ingebjørg Iversen Vis mer
Publisert

- «Vedfyringens dag» markerer at en ny fyringssesong er i gang på en flott måte. Blant annet er dette en ypperlig anledning til å ta en sjekk av ildstedet og forebygge brannfare, sier Tom Erik Galambos i Norsk Brannvernforening.

Ren skorstein, rent ildsted og riktig fyring er med på å forhindre oppbygging av belegg, som i sin tur kan føre til pipebrann.

Fei i vei

Alle skorsteiner skal feies minimum hvert fjerde år. Dersom du eller feieren observerer at det dannes mer sot enn normalt i skorsteinen, må du oppjustere frekvensen og feie oftere, ifølge bransjeforeningen Norsk Varme.

- Du gjør også lurt i å sjekke skorsteinen utvendig for å se til at ikke vær og vind har skadet yttersiden av skorsteinen. Har du ikke beslag på skorsteinen over tak, er det lurt å impregnere den, sier Galambos.

- Det er lurt å feie ildstedet, slik at det er klart for en ny sesong. Sot isolerer mye, så feier du ildstedet rent, får du bedre effekt og mer varme ut av fyringen din, legger han til.

La noe aske ligge igjen

Norsk Varme anbefaler deg å starte med å ta ut det groveste laget av asken i bunn av ildstedet, samt tømme askeskuffa.

Du trenger ikke fjerne all asken fra bunnen av peisen, men spre det heller utover til du får et askebelegg på om lag én centimeter. Askebelegget beskytter peisbunnen og isolerer, slik at du lettere får fyr og unngår at flammene slukker.

Og, bruk alltid ei ildfast bøtte når du fjerner aske fra ovnen, og la det ligge i bøtta til du er sikker på at det ikke er noen glør igjen. Du kan også bruke en askestøvsuger for å fjerne aske, altså ikke en vanlig støvsuger siden glørne i ovnen kan ødelegge den.

Kontrollér innsiden

Videre er det lurt å gå over brennplatene og hvelvet i peisen, og sjekke at de er hele. Brennplatene er de beige platene i peiskammeret, mens hvelvet er plata i taket i kammeret.

Har de mindre sprekker, går det fint, men hvis det mangler biter og det er større skader, bør disse delene skiftes ut. Hvor ofte disse delene må byttes, avhenger av hvor hardt og mye du fyrer.

Etter at du har sjekket brennplatene, kan du sjekke pakningene i peisdøra. Pakninger er de sorte snorene du finner rundt innsiden av peisdøra og glasset.

Pass på at pakningene rundt døra og innsiden av glasset er hele, slik at det ikke blir noen lekkasjer. Sjekk også at det ikke er noen sprekker i kittet. Eventuelt bytte av pakninger og påføring av ovnskitt kan du fint fikse selv.

Slik fyrer du riktig

For å bruke både skorstein og ildsted på en brannsikker måte, er det viktig å fyre riktig. Det gir mer varme, er mer skånsomt for ildstedet og gir mindre slitasje, samtidig som utgiftene til oppvarming og den lokale forurensninga blir mindre.

- I en vedovn skal det kun være ren ved og opptenningsbriketter. Andre ting, som søppel, kartong, plast og impregnerte materialer, skal du ikke fyre med. Da kan temperaturen fort bli for høy og skade ildstedet, advarer Galambos.

Nyere ildsteder trenger ofte en annerledes fyringsmetode enn det du er vant til hvis du kun har hatt eldre, ikke-rentbrennende vedovner, så det er viktig å sette seg inn i bruksanvisningen til det ildstedet du har for å få gode tips til riktig oppfyring.

FYR OPP FRA TOPP: Visste du at det lønner seg å fyre opp fra toppen? Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer

Dette gjør du ved pipebrann

Pipebrann oppstår som regel fordi du har fyrt feil eller brukt rå ved, slik at du får blanksot i pipa. Andre årsaker er dårlig trekk, feilmontering eller gammelt og dårlig pipeløp, ifølge Varmefag. Mange fyrer med rå ved, trolig kjøpt på bensinstasjonen. Denne veden er ofte importert fra utlandet, og har blitt feil lagret.

Dersom det oppstår pipebrann, gjør du følgende:

  • Steng ventiler og luker - Hvis det ikke er fyr i peisen, kan du også stenge peisspjeldet, mens er det fyr i peisen, må du ikke stenge spjeldet - da vil røyken komme inn i rommet.
  • Unngå spredning - Ved etasjeskillerne kommer treverk og annet brennbart materiale inntil pipa. Når det brenner i pipa kan dette ta fyr. Vær derfor ekstra oppmerksom på røykutvikling ved etasjeskillene og hold godt øye med loft og kjeller. Hvis du oppdager at brannen sprer seg i etasjeskillene, kan du prøve å slokke med vann eller brannslokkeapparat.
  • Slokkingen av pipebrann bør du overlate til brannvesenet. Ring nødnummer 110, og er det er langt til nærmeste brannvesen, kan du prøve å dempe brannen med et pulverapparat mens du venter. Åpne forsiktig sotluka i bunnen av skorsteinen og styr slangen fra apparatet inn i skorsteinen. Trykk inn utløseren, men la det bare komme ut litt pulver. Lukk igjen luka. Gjenta dette hvis brannen tar seg opp igjen.

Les mer på Sikkerhverdag.no, en nettjeneste fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer