Hvor ofte bør du skifte sengetøy?

Gladnyhet for deg som ikke liker å re opp sengen

Det er faktisk ikke noe stort poeng i å re opp, heller tvert i mot.

MOT MIDD: Du bør bytte sengetøy hver eller annenhver uke, for å forhindre at det hoper seg opp med husstøvmidd i sengen din. Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert

Se for deg følgende scenario: Du og kjæresten står opp om morgenen, hvor den ene av dere påpeker at dere bør skifte laken, pute- og dynetrekk snart.

«Nei», svarer den andre, for det ble jo skiftet for tre uker siden. «Dessuten ser det ikke skittent ut».

Men hvem har egentlig rett - hvor ofte bør du egentlig skifte sengetøy, og gjelder regelen uansett årstid?

Sjeldnere sengetøyskift om vinteren

Sengetøyet bør byttes først og fremst for å hindre at det hoper seg opp med husstøvmidd, et lite insekt som lever av døde hudceller og andre kroppsprodukter som setter seg i sengetøyet.

- Midden trives best når det er varmt og fuktig. Derfor trenger du ikke å skifte sengetøy like ofte om vinteren som på sommerstid nårS du svetter mer, sier lege og forsker Ida Gravensteen ved UIOs Institutt for medisinske basalfag til Dinside.

Høye nivåer av husstøvmidd både i sengetøy, og ellers i huset, kan føre til utvikling av astma og allergi, ifølge Gravensteen.

Som hovedregel kan det være greit å bytte sengetøyet ved synlige flekker og søl, og ellers hver eller annenhver uke.

- Det handler først og fremst om hvor rent og skittent du er komfortabel med å ha det, fortsetter Gravensteen.

BRETT: Er du usikker på om hodeputen bør byttes ut med en ny, kan du sjekke det på denne måten. Video: Embla Hjort-Larsen. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

- Midden mistrives i uoppredd seng

Hvis du holder en kjølig temperatur på soverommet og sørger for god utlufting, kan det forebygge at husstøvmidden øker sin bestand under dyna di.

- Det kan dessuten være en fordel å la senga stå uoppredd noen timer på dagtid, siden midden trives bedre i en oppredd seng, sa legen og forskeren.

Likevel er det viktig å understreke at å lufte eller fryse sengetøyet ikke erstatter en god vask. Selve midden dør kanskje eller holdes nede, men det er avføringen fra støvmidden som gir allergiplager, og den forsvinner kun ved vask.

- Dessuten fjernes ikke fett, hudceller og svette som støvmidden lever av, sa Gravensteen.

Skulle ønske vi skiftet oftere

Hvordan senga brukes, avgjør hvor ofte sengetøyet bør vaskes. Er det en barneseng, må du regne med gulp og urin.

I tillegg er det vesentlig hvor mye du svetter, om du spiser i senga og hvor ofte du har sex.

Ifølge Forbruksforskningsinstituttet (SIFO), svarer de fleste at de skifter sengetøy hver 14. dag, men mange sier også at de skulle ønske de skiftet oftere.

- Dette er fordi senga som regel ikke er synlig for andre enn deg selv, og at den derfor blir nedprioritert, sier forsker Ingun Grimstad Klepp.

Bruker mest bomull

Bomull er det dominerende stoffet på sengetøymarkedet, men det finnes også sengetøy av ull, lin og regenererte fibre.

Før var det vanligere med sengetøy av ull, og dette er en trend Klepp håper vil komme tilbake.

- Fordelen med ull er at det regulerer fuktighet og temperatur svært godt, sier Klepp.

Det er, imidlertid, fordeler med bomull også, ifølge SIFO-forskeren. Flekker blir lettere fjernet og bomull tåler flere vask.

Bruker du bomullssengetøy eller andre tekstiler som ikke krever spesielle vaskeprogram, bør sengetøyet vaskes på 60 grader.

Saken er oppdatert 15.11.20

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer