Glans, fra gulv til tak

Glansgraden angis på en skala fra null til hundre. Hvilken maling bør du bruke hvor?

Publisert
Sist oppdatert

Her er de klassiske måtene å bruke glansgrad på. Du må gjerne leke med både glansgrad og farger, men om du liker tradisjonelle malingsvalg, kan dette gi deg en grei pekepinn.

 • GulvGulv må rengjøres ofte, og vil du male gulvet ditt, anbefales du å velge en blank maling. De fleste produsentene har egne malingsserier beregnet på gulv, med glansgrader fra 50 til 80. Jo blankere maling, jo lettere er det å holde rent.
 • VeggerMalingsforhandlerne anbefaler silkematt maling (05 - 10) til de aller fleste typene veggflater. I rom som er litt mer utsatt for skitt, støv eller vann - for eksempel entré eller barnerom anbefales å bruke litt blankere silkematt maling (15 - 20), mens kjøkken gjerne kan ha halvblank maling - opp mot 40.

  Veggpanel males ofte med halvblanke malinger (25 - 40), mens høyblank maling brukes gjerne i rom som kun har én panelt vegg.

 • Lister, dører og vinduerLister, dører og vinduer er elementer i boligen som gjerne blir tatt mye på. Det er derfor lurt å velge en maling som er lett å holde ren, og de fleste anbefaler å bruke halvblanke malinger.

 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer