Kjøpe bolig, steg for steg

- Glem drømmeboligen

Ikke lås deg til én bestemt bolig når du er på utkikk etter et nytt sted å bo, mener Forbrukerrådet.

DRØM ELLER VIRKELIGHET: Du bør heller bruke energi på å sjekke at alt er som det skal med boligen du ser på, enn å vurdere i hvilken grad den er drømmehjemmet ditt, mener Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet. Foto: Kjell Håkon Larsen.
DRØM ELLER VIRKELIGHET: Du bør heller bruke energi på å sjekke at alt er som det skal med boligen du ser på, enn å vurdere i hvilken grad den er drømmehjemmet ditt, mener Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet. Foto: Kjell Håkon Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene fortsetter å falle inn i 2018. Nå er de nemlig 2,1 prosent lavere enn for ett år siden, melder Eiendom Norge.

I desember ble de solgt 7,4 prosent flere boliger enn tilsvarende måned i fjor.

Selv om det er normalt med fall i prisene i desember, er den sesongkorrigerte nedgangen på 0,5 prosent en svakere utvikling enn normalt, ifølge administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer.

Kanskje er de fallende prisene mange steder i landet det som motiverer deg til å gå inn i boligmarkedet i år, dersom du er førstegangskjøper?

I så fall gir Dinside deg guiden til boligkjøp, steg for steg.

- Ikke se etter drømmeboligen

Du har gjerne drømt om din egen bolig lenge: Den skal ligge sentrumsnært, men likevel ikke langt fra flott natur. Det skal være nok plass til en fest, samtidig som det skal være intimt og hjemmekoselig. Og så er det alltid fint med balkong og utsikt.

Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, ber deg, derimot, om å legge drømmene til side.

SE FLERE STEDER: Ser du for deg en leilighet på fineste Frogner, eller en familiebolig på Furuset? Det er lurt å ikke låse seg til ett spesielt strøk, råder Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SE FLERE STEDER: Ser du for deg en leilighet på fineste Frogner, eller en familiebolig på Furuset? Det er lurt å ikke låse seg til ett spesielt strøk, råder Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

- Hold deg langt unna praten om «drømmeboligen». Tenk i stedet at det finnes mange boliger som kan gi deg et tilsvarende godt husvære, og ta deg rikelig med tid til å sammenlikne og vurdere, sier Bartholdsen.

Han mener det er komisk at meglere snakker om «drømmeboliger», når det egentlig dreier seg om helt alminnelige boliger som det finnes tusenvis av.

Oppdag nye områder

For å unngå drømmefellen, kan det være lurt å ikke låse seg til ett spesielt strøk, med mindre det er veldig viktig for deg.

- En bolig som ligger få hundre meter unna, kan være mye rimeligere, og beveger du deg til andre bydeler eller nabokommuner, kan du få mye mer for pengene, sier Bartholdsen.

I desember sjekket Dinside hvor mye du fikk for to millioner i de største, norske byene. Det strakk seg fra 14 til 176 kvadratmeter.

Det var Fredrikstad som hadde den sterkeste prisutviklingen i fjor, med en oppgang på 6,7 prosent, mens Oslo hadde den svakeste utviklingen, med en nedgang på 6,2 prosent, ifølge Eiendom Norge.

Vær forberedt til visningen

Når du finner boliger du vil sjekke ut i levende live, bør du sette deg godt inn i informasjonen i boligannonsen, helst før visningen.

Takstmannens vurdering og egenerklæringsskjemaet fra selgeren er helt avgjørende, ifølge Forbrukerrådet.

- Husk at ett eneste ord, som ganske vagt eller teknisk forteller om en alvorlig skade, kan gjøre at du taper muligheten til å reklamere overfor selger eller eierskifteforsikringsselskapet, sier Bartholdsen.

Det kommer ofte klager på lekkasjer, fukt og råte etter boligkjøp, så på selve visningen kan det være lurt å sjekke tak, kjeller, drenering, bad og kjøkken nøye.

Ta forbehold i budet

Dersom det er konkrete forhold som er avgjørende for deg dersom du skal by på boligen, kan du ta skriftlig forbehold i budet ditt, ifølge fagdirektøren.

- Du kan skrive «Jeg tar forbehold om at en gjennomgang av kyndig fagmann ikke finner behov for utbedring av grunnmur», foreslår Bartholdsen som eksempel.

Ellers er det viktig å følge opp med megler og selger hvis du har spørsmål om det du leser i papirene eller ser på visning, og gjør gjerne dette skriftlig, slik at du har dokumentasjon på korrespondansen.

Bartholdsen ber deg videre om å bruke tid på å forstå prisnivået på boliger der du skal kjøpe.

- Du må utvikle en prisfølsomhet for det området der du ønsker å bo. Pass på å ikke by for høyt, sier fagdirektøren.

Boligpriskalkulatorer kan gi feil utslag, påpeker han. Dersom boligmarkedet er rolig og du ser boliger som ligger ute lenge uten å bli solgt, kan det hende selgeren er villig til å gå ned i pris.

- Du trenger ikke starte på prisantydningen, enten boligen er ny eller brukt, sier Bartholdsen.

Du kan ikke angre på budet

Det er viktig at du husker på at eiendomsmeglerens rolle er å få høyest mulig pris for eiendommen. Derfor må du ikke bruke megleren som rådgiver i spørsmål som påvirker prisen.

- Sett grenser for hvor høyt det kan være aktuelt for deg å by og start lavt. Husk også at det ikke er angrerett på budet, sier Bartholdsen i Forbrukerrådet.

Flere eksperter spår at prisene vil ligge stabilt i årene som kommer, og du kan derfor ikke regne med å få mer igjen når du selger etter noen år enn det du selv betalte.

Fagdirektøren ber deg helst om å tenke langsiktig og kjøpe en bolig du kan bo i lenge. Husk at du ikke får igjen det du bruker på dokumentavgift og utgifter til megler.

Og skal du kjøpe bolig, trenger du et finansieringsbevis. Det må du ha for å vite hvor mye du kan kjøpe for, samt for å i det hele tatt delta i budrunden.

Du kan søke om finansieringsbevis i nettbanken.

Klag raskt på feil og mangler

Sist, men ikke minst, er det viktig at du handler så raskt som mulig dersom du oppdager feil i boligen etter at du har flyttet inn.

Flere som kjøper bruktbolig, tar en kritisk gjennomgang med fagmann snarlig etter kjøpet.

- På denne måten forsikrer de seg om at de ikke har kjøpt en bolig med skjulte feil og mangler, som det kan bli dyrt å rette opp, sier Bartholdsen.

Av denne grunn er det, som sagt, lurt å ikke by for høyt.

Sesongjusterte tall for verdiutviklingen på bruktboliger, viser en økning på 0,9 prosent i Norge totalt. På bybasis er det størst utvikling i Stavanger, med en oppgang på 2,9 prosent, ifølge SSB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer