Glem vanlige lyspærer

Nå skal det lyse fra bøyelige tapeter på veggen.

SE, DEN KAN BØYES! Dette er fremtidens hjemme-belysning, skal vi tro de svenske forskerne bak prosjektet «Lysende tapeter på rull». Og se: Den kan bøyes! Foto: LunaLEC
SE, DEN KAN BØYES! Dette er fremtidens hjemme-belysning, skal vi tro de svenske forskerne bak prosjektet «Lysende tapeter på rull». Og se: Den kan bøyes! Foto: LunaLEC Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny type belysningsteknologi skal kunne erstatte vanlige lyspærer, glødelamper og lysrør. Det er i alle fall målsetningen til de svenske forskerne bak prosjektet «Lysende tapeter på rull.»

Dette overgår selv de mest originale og nyttige tapetene vi tidligere har sett, som for eksempel tapetene med skjulte oppskrifter. Og bare for å ha understreket det: Glødelampene er jo også på god vei ut av markedet.

Her er det snakk om tynne, bøyelige filmer som kan festes på skap eller vegger, og som skal gi lys.

Les også: Advarer mot dårlige LED-pærer

Nesten som OLED

Den nye belysningsmetoden kalles LEC («Light-Emitting Electrochemical Cell»), og er nanoteknologi som kan minne om OLED-teknologien vi kjenner fra de nyeste TV-ene.

Veldig kort og forenklet forklart så «skriver man ut» den lysende filmen på liknende måte som man trykker bøker eller blader.

Den forholdsvis enkle og lite energikrevende produksjonen, anses også som en stor fordel i forhold til dagens belysningsproduksjon.  Foto: LunaLEC
Den forholdsvis enkle og lite energikrevende produksjonen, anses også som en stor fordel i forhold til dagens belysningsproduksjon. Foto: LunaLEC Vis mer
Prøveeksempel av lysende film/tapet. Foto: LunaLEC
Prøveeksempel av lysende film/tapet. Foto: LunaLEC Vis mer
Andre tenkte muligheter for benyttelse av denne typen belysningsteknologi. Foto: LunaLEC
Andre tenkte muligheter for benyttelse av denne typen belysningsteknologi. Foto: LunaLEC Vis mer
Forskjellen på dette og bokproduksjon, er at man her benytter en spesiell type blekk som de kaller elektronisk blekk. Dette skriver de ut på en film eller en tapet. Ved å koble til strøm fra et batteri skapes det lys.

Resultatet blir altså en tynn film, eller tapet, som lyser.

Les også: Slutt for halogenpærer i 2016

Én millimeter tykk

Det er altså snakk om tapeter eller en slags film som du kan feste på veggen eller på et skap, og som skal gi lys som ikke blender.

Tapetene, eller panelfilmene, vil kunne lyse i all verdens farger, og selvsagt også i hvitt lys. Filmene eller panelene vil være ganske så tynne.

- Tykkelsen på våre ferdige filmer vil avhenge av plastfilmen som er basen, men i omtrentlige tall vil de bli fra 0,5 til én millimeter totalt, forteller Patric Stafshede, administrerende direktør i LunaLEC, til DinSide.

Usikkert hvordan de festes

LunaLEC er firmaet bak oppfinnelsen «Lysende tapet på rull», som fremdeles er i startgropen. Ettersom produktet fremdeles er under utvikling, kan selskapet foreløpig ikke si nøyaktig hvordan de lysende filmene skal festes til veggen.

- For å lettere forestille seg hvordan våre produkter vil komme til å brukes regner vi med at det blir en film som festes på for eksempel kjøkkenfronter allerede på fabrikken, og så kjøper forbrukeren en ferdig kjøkkenfront der hele fronten kan lyse, sier Stafshede til DinSide.

Stafshede sier til DinSide at de regner med at små komponenter vil kunne være fedige for salg til høsten 2015, og at store panelfilmer vil være på markedet i 2019.

Les også: Sommerens smarteste utebelysning

Filmen må tilføres strøm for å lyse. Dette er et prosjektbilde. Foto: LunaLEC
Filmen må tilføres strøm for å lyse. Dette er et prosjektbilde. Foto: LunaLEC Vis mer


Trenger strøm

Som nevnt, så trenger de lysende tapetene eller filmene strøm for å kunne lyse.

- Våre lysende panelfilmer kommer til å drives av strøm, men de behøver kun lav spenning - det er snakk om under seks volt. Disse vil man komme til å skru av og på med en slags strømbryter, forteller Stafshede.

Prosjektet har nylig fått ytterligere utviklingsmidler av Stiftelsen for strategisk forskning i Sverige. I tillegg til at disse belysningskomponentene er unike fordi de kan bøyes og tilpasses i det uendelige, er de også svært energibesparende.

LunaLEC ser også på muligheten for å kombinere belysningskomponentene med tynnfilmsbatterier og solceller for å skape en selvforsynt lyskilde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer