Glem vanlige lyspærer

Nå skal det lyse fra bøyelige tapeter på veggen.

SE, DEN KAN BØYES! Dette er fremtidens hjemme-belysning, skal vi tro de svenske forskerne bak prosjektet «Lysende tapeter på rull». Og se: Den kan bøyes! Foto: LunaLEC
SE, DEN KAN BØYES! Dette er fremtidens hjemme-belysning, skal vi tro de svenske forskerne bak prosjektet «Lysende tapeter på rull». Og se: Den kan bøyes! Foto: LunaLEC Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny type belysningsteknologi skal kunne erstatte vanlige lyspærer, glødelamper og lysrør. Det er i alle fall målsetningen til de svenske forskerne bak prosjektet «Lysende tapeter på rull.»

Dette overgår selv de mest originale og nyttige tapetene vi tidligere har sett, som for eksempel tapetene med skjulte oppskrifter. Og bare for å ha understreket det: Glødelampene er jo også på god vei ut av markedet.

Her er det snakk om tynne, bøyelige filmer som kan festes på skap eller vegger, og som skal gi lys.

Les også: Advarer mot dårlige LED-pærer

Nesten som OLED

Den nye belysningsmetoden kalles LEC («Light-Emitting Electrochemical Cell»), og er nanoteknologi som kan minne om OLED-teknologien vi kjenner fra de nyeste TV-ene.

Veldig kort og forenklet forklart så «skriver man ut» den lysende filmen på liknende måte som man trykker bøker eller blader.

Forskjellen på dette og bokproduksjon, er at man her benytter en spesiell type blekk som de kaller elektronisk blekk. Dette skriver de ut på en film eller en tapet. Ved å koble til strøm fra et batteri skapes det lys.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer