Glemmer å tenke belysning når vi bygger nytt

Belysningen i mange nybygg holder ikke mål.

Det er viktig å finne balansen når man skal lyssette boligen. For mye lys som blender kan være like ille som for lite. Foto: Colourbox.com
Det er viktig å finne balansen når man skal lyssette boligen. For mye lys som blender kan være like ille som for lite. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dårlig belysning i nybygg, kombinert med at eldre har svekket syn, kan føre til ulykker, mener en av landets fremste lysdesignere, rådgivende ingeniør Kaare Skallerud.

– Dårlig belysning er ikke nødvendigvis alltid det samme som lite lys, sier Skallerud i en pressemelding fra Norges Optikerforbund.

Høy luminans i synsfeltet kan gjøre det vanskelig for personer med synshemming å se godt. Luminans er et mål for hvor lys en flate er.

– Det er dessverre slik at deler av byggebransjen mangler kunnskap, kompetanse og erfaring om belysningsfaget. Lysanleggene har ofte har for dårlig kvalitet, og det kan ha alvorlige konsekvenser, sier Skallerud.

Kortsiktig tenkning gjør at kvalitetskrav til belysning ofte glipper i gjennomføringen av byggesaker, og dette kan gi økt risiko for ulykker.

Går du i fellen? Her er de vanligste lysfeilene

Brudd og hodeskader

I de nye byggereglene som er innført de siste par årene, stilles det strenge krav til universell utforming. Med universell utforming menes tilrettelegging for personer med nedsatt funksjonsevne. For eksempel må alle nye boliger på over 46 kvadratmeter ha et handicapbad; og i stadig større grad innføres blindeskrift på alt fra dørklokker til minibanker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer