Glemmer helse og miljø når vi pusser opp

Bare to av ti tenker på miljø og inneklima når de pusser opp.

De nye miljøvennlige malingene som NAAF har godkjent skal være så milde at barn trygt kan male med dem. Foto: Beckers
De nye miljøvennlige malingene som NAAF har godkjent skal være så milde at barn trygt kan male med dem. Foto: Beckers Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for at ordinær interiørmaling har dokumenterte skadeeffekter på både miljø, inneklima og mennesker, er det kun to av ti som bevisst velger miljømerket maling. Dette viser en undersøkelse gjennomført av InFact på vegne av malingsprodusenten Beckers.

Ny miljømaling fra Jotun

Kvinner tenker hakket mer på miljøet enn menn, 25 prosent av de spurte kvinnene oppgir at det er svært viktig å velge miljømerket eller vannløselig maling, mens 19 prosent av de spurte mennene synes dette er en viktig faktor når de skal handle maling.

Gruppen over 40 er langt mer miljøbevisste enn aldersgruppen 25-29. Og nordmenn generelt må se seg slått ned i støvlene på miljøfronten av vårt naboland: I en tilsvarende undersøkelse i Sverige i fjor, svarte mer enn halvparten at de ville velge miljøvennlig maling neste gang de skulle pusse opp.

Krav til maling fra NAAF

NAAF stiller strenge krav til maling de vil sette sitt navn på. Som basis må malingen være Svanemerket/ha EU-blomsten. I tillegg kommer en rekke andre spesifikke krav, de viktigste er:
 • Meget lav avdamping etter bare få timer/døgn
 • Ingen avgivelse eller bruk av formaldehyd
 • Konserveringsmidler under krav som settes for kosmetikk
 • Vann som løsemiddel, ingen organiske løsemidler tillatt
 • Hjelpestoffer som ko-løsere og filmdannere ikke tillatt
 • Meget rask herding
 • Akseptabel lukt (danske testkrav) allerede etter 12 timer

 • Skal du male? Hvilken glansgrad bør du velge?

  Kvalitetsforskjeller?

  Mange tror feilaktig at såkalt oljemaling er mer slitesterk og resistent mot mugg, alger, vær og vind. Snarere tvert imot. Arylmaling er mer motstandsdyktig mot ytre påvirkning, og holder også fargen bedre, da den ikke på samme måte som den tradisjonelle oljemalingen.

  – Det er overraskende at nordmenn ikke er mer miljøbevisste. Mange tror dessuten at miljømerket maling er dyrere og mindre holdbar enn annen maling. Dette stemmer ikke, sier Andersen, administrerende direktør i Tikkurila, som har agentur på Beckers i Norge.

  Valgets kvaler

  Hvilke faktorer er viktig for deg når du skal velge maling? (Avsluttet)
  Resultat(42%) 38
  Inneklima(26%) 23
  Pris(17%) 15
  Miljøhensyn - generelt(16%) 14
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Les mer om bakgrunnen for at maling nå er på vannvogna og om teknikkene som gir best mulig resultat med vannløselig maling.

  Investering i egen helse

  En ting er at det kan være lett å overse langvarige miljøskader, men det er kanskje er mer overraskende at det er så lett å velge bort maling som er snille mot helsen til dem som maler - og skal bo i de malte rommene.

  I tillegg til de rene miljømerkene Svanen og EU-blomsten kan du også se etter merker som viser om maling er godkjent av Astma- og Allergiforbundet. Med slik maling skal det selv være trygt for familiens minste å delta i malerarbeidet.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer