Glemte du å lese av strømmen 1. januar?

Det er ikke for sent.

Det var kanskje ikke å lese av strømmen som sto øverst på prioriteringslisten 1. januar?  Foto: Colourbox.com
Det var kanskje ikke å lese av strømmen som sto øverst på prioriteringslisten 1. januar? Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du hadde kanskje andre ting å tenke på, 1. januar, enn hva strømmåleren din viste? Da er du nok ikke den eneste. - Men det er ennå ikke for sent, bedyrer Trine Prestsveen Gaustad, markedssjef i Ustekveikja Energi, til DinSide.

Det er heller ikke farlig om du melder inn noen dager for sent, men du bør gjøre det nå i stedet for å vente til neste gang.

- Det er ikke for sent å melde fra, men gjør det jo før jo heller, sier Trine Prestsveen Gaustad, markedssjef i Ustekveikja Energi. Foto: Ustekveikja Energi
- Det er ikke for sent å melde fra, men gjør det jo før jo heller, sier Trine Prestsveen Gaustad, markedssjef i Ustekveikja Energi. Foto: Ustekveikja Energi Vis mer


- Det som er viktig er å periodisere forbruket i forhold til den prisperioden som har vært, slik at du får en riktig strømregning, sier Gaustad.

Finn billigste strømabonnement med vår strømkalkulator

For mens vi venter på at de smarte, automatiske strømmålerne skal rulles ut i hele landet, innen 2017, slik at man betaler for nøyaktig den strømmen man bruker, vil strømselskapene stipulere forbruket ditt utifra et standard forbruksmønster, jevnt fordelt over hele perioden.

Er prisen lik i hele perioden, så spiller det ingen rolle. Men om prisen er 20 øre i desember og 70 øre i januar, og du er bortreist to uker i januar, vil du ikke merke dette på strømregningen. Du vil heller ikke få glede av eventuelle sparetiltak når prisene går opp eller det er kaldt.

- Nettselskapet vil stipulere et jevnt forbruk, og sluttsummen kan bli større, sier Gaustad.

Hun peker på at jevnlig måleravlesning er spesielt viktig for dem som har hytter. Hun anbefaler at man leser av strømmen når man kommer og drar.

Men hvorfor skal du lese av strømmen?

Kan bli bøtelagt for triksing

Det er faktisk din plikt som strømkunde å lese av strømmåleren. Du skal ikke kunne trikse deg til å late som om du bruker unormalt mye strøm i perioder der den er rimelig, og lite strøm i perioder der den er dyr, forteller hun.

Det er nettleverandøren som skal ha beskjed om målerstanden, og de videresender informasjonen til din strømleverandør. - De har verktøy for å se på avvik i sine områder, for å sjekke at man ikke lurer seg til lavere strømregning. I verste fall kan du få bot for å ha trikset med målerstanden, sier Gaustad.

- Ærlighet varer lengst. Som en strømkunde, når du har fått en melding om å lese av, bør du gjøre det. For å få periodisert forbruk, og få riktig regning.

Heldigvis er det svært liten grunn til at du trenger å trikse med målerstanden. Eller være redd for neste strømregning. Vi har den mildeste vinteren på flere år, og i tillegg er det god tilgang på strøm. Fyllingsgraden i vannmagasinene er høy, kjernekraftproduksjonen i Sverige er god, og vinden blåser godt innover Danmark. Kombinasjonen godt tilfang og lavt forbruk gir hyggelige strømpriser.

- Slik markedet ser ut fremover, så forventer vi ikke høye priser i vinter, sier Gaustad.

Smart grep mot sjokkregninger: Del dem opp!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer