Dagens kina-produkt:

Glimrende hjørneklemme fra Kina

Den så selvfølgelig svært overbevisende ut på videoen, men hvordan er den i praksis? Vi ble overrasket.

DIREKTE FRA KINA: Hjørneklemmen viste seg å være vel så praktisk som vi håpet. Foto: Brynjulf Blix
DIREKTE FRA KINA: Hjørneklemmen viste seg å være vel så praktisk som vi håpet. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi som liker både å lage og reparere ting, har alltid utfordringer når det er snakk om deler som skal festes til hverandre. Det er ikke nok med et arbeidsbord, man må også ha løsninger for å holde på arbeidsstykkene. En høvelbenk løser mange problemer, sammen med skrustikke og et utvalg tvinger. Men når det er snakk om hjørner og hyller blir det verre.

Det finnes forskjellige varianter av hjørnetvinger og vinkelskrustikker som er laget for å spenne fast materialer i 90 graders vinkel. Vi har tidligere skaffet oss et par slike, men har ikke vært veldig fornøyde. De kan ofte være litt plundrete å bruke.

IKKE ENKELT: Vi har et par alternative hjørneklemmer som er langt mer klønete i bruk. I forgrunnen har vi dagens kinaprodukt Foto: Brynjulf Blix
IKKE ENKELT: Vi har et par alternative hjørneklemmer som er langt mer klønete i bruk. I forgrunnen har vi dagens kinaprodukt Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Smart klemme på video

Men da videoen med en smart, selvjusterende klemme dukket opp ble vi straks interessert. Det så selvsagt superenkelt og genialt ut på videoen, og selve universal-prinsippet for klemmen kjente vi fra før i forbindelse med lommehullsjiggen fra Kreg som vi har testet tidligere.

LIKHETSTREKK: Samme selvjusterende prinsipp har vi sett i festeklemmen til lommehullsjig fra Kreg. Foto: Brynjulf Blix
LIKHETSTREKK: Samme selvjusterende prinsipp har vi sett i festeklemmen til lommehullsjig fra Kreg. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Klemme ble bestilt, ble sendt dagen etter fra Kina og ankom Norge fem dager senere. Etter ytterligere fem dager havnet den i postkassa her ute på bygda, i nesten god behold.

Hardhendt behandling

Pakken var ganske flatklemt i den ene enden, og da vi åpnet den fant vi at gummibelegget på enden av håndtakene var skadet. Det ser ikke pent ut, men det har ikke noe å si for funksjon og bruk, så vi lar det være med det. Litt bedre beskyttelse i pappesken hadde absolutt vært en fordel.

IKKE GODT PAKKET: Emballasjen var simple saker som gjorde at klemmen fikk skader i transporten. Foto: Brynjulf Blix
IKKE GODT PAKKET: Emballasjen var simple saker som gjorde at klemmen fikk skader i transporten. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Ingen brukerveiledning

Det fulgte ikke med noen form for brukerveiledning verken som tekst eller illustrasjon. Behovet er ikke spesielt skrikende, siden det meste sier seg selv. Det eneste er en liten justeringsskrue på det ene håndtaket, som vi gjerne skulle fått litt informasjon om.

Vi googlet «corner clamp» og fant ikke mer informasjon, men til vår overraskelse fant vi at den samme hjørneklemmen også selges av Kreg, som er et kjent merkenavn i verktøyverdenen. Den selges også under flere andre merkenavn, til forskjellige priser.

På en video om denne type klemmer generelt fant vi ut at skruen justerer trykket på klemmen. Den blir altså hardere å klemme sammen, men sitter bedre, eller lettere å klemme fast, men sitter løsere.

Bruksområder

Denne klemmen er løsningen når man skal lage kasser, skuffer, hyller, skap eller lignende som består av materialer i rette vinkler. Da plasserer man materialene i vinkel og klemmer dem fast. Så er det bare å montere delene sammen med egnet festemetode, enten det er skruer, lim, plugger eller annet.

ENKELT: Bruken er selvforklarende, det er bare å plassere arbeidsstykkende og klemme dem fast. Foto: Brynjulf Blix
ENKELT: Bruken er selvforklarende, det er bare å plassere arbeidsstykkende og klemme dem fast. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

En god egenskap ved klemmen er at den er kompakt og ikke er i veien når man skal jobbe med materialene. De andre tvingene/skrustikkene vi har sett er både større og stikker ut i flere retninger. Her vinner klemmen overlegent.

Klemmen er også langt enklere å feste, siden det bare er snakk om ett eneste grep, ikke noe som skal skrus eller lirkes på plass. Også her vinner klemmen.

Den kan brukes på tynne materialer, som f.eks. 6,5 mm kryssfinér, eller vanlige hobbyplater på 18 mm. Maks tykkelse på materialene som kan klemmes sammen er en tomme, altså 25,4 mm.

TYNN FINER: Hjørneklemmen håndterer også 7 mm tynne finerplater. Foto: Brynjulf Blix
TYNN FINER: Hjørneklemmen håndterer også 7 mm tynne finerplater. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Til vår overraskelse kan man også klemme sammen materialer med forskjellig tykkelse innen rimelige grenser, som for eksempel 12 mm og 18 mm. Praktisk i mange sammenhenger, som skuffer der front og sider ikke nødvendigvis har samme materialtykkelse.

Testprosjektet

Vi har ofte tenkt at det hadde vært greit med en slags hylle under av arbeidsbordet ved siden av høvelbenken. Der har vi stablet noen verktøykasser med forskjellige verktøy og tilbehør, som slipe/pussemaskiner med papir, lommehullsjigg med bor og skruer osv. Dessuten var skrotkassa for småkapp også plassert der.

Med en dobbel hylle stående på gulvet kunne vi få plass til både noen maskiner på toppen, noen mindre verktøykasser på hylla under og plass de to store verktøykassene og en smart-boks på gulvet.

Vi målte opp og kappet noen 30 cm brede hobbyplater vi hadde liggende, og boret lommehull med Kreg-jiggen. Å skru i endeved vil man gjerne unngå, og lommehull er både holdbart, lettvint og presist.

Da vi testet Kreg-jiggen kommenterte vi at hjørnene lett kunne forskyve seg når skruene skrus inn på skrå i materialet. Men nå hadde vi jo verktøy til å unngå dette!

JIG: Lommehull er boret med jig fra Kreg. Foto: Brynjulf Blix
JIG: Lommehull er boret med jig fra Kreg. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Hjørneklemmen fungerer!

Da vi festet hjørneklemmen var det ikke lenger mulig for materialene å skli ut av posisjon. De satt som de skulle uten at vi måtte hjelpe til, verken med hender eller andre hjelpemidler.

En smart innretning er åpningen på siden av den ytre delen av klemmen, som passer perfekt til å sette inn og skru fast en skrue. Dette forutsetter imidlertid at man allerede har boret et lommehull innunder denne åpningen. Det nytter ikke å bare skru inn en skrue på frihånd.

GJENNOMTENKT: Vi sørget for å bore lommehullene slik at de passet med åpningene i klemmen. Foto: Brynjulf Blix
GJENNOMTENKT: Vi sørget for å bore lommehullene slik at de passet med åpningene i klemmen. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

På den første videoen vi så om klemmen, ble det kjapt vist at man boret på skrå inn i denne åpningen. Det testet vi før vi begynte på hylleprosjektet, og det er rett og slett bare tull. Åpningen gir ingen styring til boret og man ender opp med å lage merker i klemmen. I tillegg får du et ubrukelig hull som sannsynligvis får materialet til å sprekke i enden så snart man drar til skruen.

Vi hadde derimot allerede boret lommehull og plassert de ytterste på riktig sted i forhold til åpningen. Monteringen fungerte derfor helt smertefritt.

ÅPNING: Klemmen har en praktisk åpning for lommehullskrue. Foto: Brynjulf Blix
ÅPNING: Klemmen har en praktisk åpning for lommehullskrue. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Enda en smart egenskap med denne klemmen er at man også kan bruke den til å klemme fast en hylle midt på sidevangene. Det har vi ikke sett på andre varianter. Her fungerte det utmerket, men det er bare mulig å feste klemmen på den ene siden av hylla. Dette skylles den lille føringshylsen som sitter på utsiden. Da kan det tenkes at det kan oppstå situasjoner hvor det ikke er plass til klemmen fordi det er for liten plass mellom hyllene.

FLEKSIBELT: Klemmen er ikke begrenset til hjørner, den kan også feste en mellomhylle midt på vangene. Foto: Brynjulf Blix
FLEKSIBELT: Klemmen er ikke begrenset til hjørner, den kan også feste en mellomhylle midt på vangene. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Dette kan løses ved å ganske enkelt skru ut festeskruen til hylsen, dreie den 180 grader og så skru den fast igjen. Da kan (og må) man feste klemmen fra den andre siden.

KAN VRIS: Hylsen som støtter arbeidsstykket kan løsnes og vris for å endre posisjon. Foto: Brynjulf Blix
KAN VRIS: Hylsen som støtter arbeidsstykket kan løsnes og vris for å endre posisjon. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Det er nærliggende å skaffe seg enda en klemme, for å slippe å løsne og feste klemmen på andre siden av hylla når vi skulle skru inn resten av skruene. Vi så på nett at den også ble solgt i par, så vi er neppe de første som har kommet på tanken.

Konklusjon

Hjørneklemmen er et smart verktøy, det gjør det det skal og litt ekstra. Det er fleksibelt og brukervennlig og prisen er lav i forhold til nytten.

PRAKTISK HYLLE: Her er det lille hylleprosjektet ferdig. Foto: Brynjulf Blix
PRAKTISK HYLLE: Her er det lille hylleprosjektet ferdig. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Om det er et «kinaprodukt» som er tatt inn i varmen hos et kjent merkenavn, eller om det er kopier ute og går vet vi ikke. Det kan kjøpes flere steder på nett under forskjellige navn, til forskjellige priser.

Vi betalte 26.99 USD og 5.99 USD i frakt. Andre priser vi har sett seinere ligger fra 132 kroner inkludert frakt til i underkant av 300 kroner. Dette søket hjelper deg godt på vei, men husk å bruke leverandører som har fått gode skussmål fra andre kunder.

Vil du handle den under etablert merkenavn i Norge, ligger prisen noen hundre kroner over, men man kan antakelig regne med bedre emballasje og raskere levering.

Uansett – et vellykket kjøp og et anbefalt produkt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer