Gøy med gass

Gass kan også være enkelt og praktisk

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gass er noe vi nordmenn eksporterer, eller til nød bruker til å fyre opp grillen med. Men det finnes bruksområder for det meste, bare man har riktig verktøy. For de som trenger varme i forskjellige styrkegrader til forskjellige gjøremål finnes det nå to praktiske løsninger fra Dremel. Vi snakker om to gassbrennere med tilbehør, som blir til nyttige verktøy i flere sammenhenger.

Tilbehøret er nøkkelen

Dremel er kjent for sine små maskiner som kan bore, slipe, sage, frese og kappe med et stort utvalg av tilbehør.

Gassversjonen er ikke helt ulik, her er det snakk om to forskjellige brennere, med tilbehør som gjør at du kan lodde, brenne, svi, varme, krympe - alt etter som hvilket verktøy du setter på.

Begge brennerne bruker vanlig butangass som man bruker til vanlige tennere og lightere.

Forskjellen ligger først og fremst i størrelse og utforming, Versatip er mye mindre og lettere enn Versaflame. Versatip holdes som en penn, mens Versaflame holdes som en pistol.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Versatip

Den lille brenneren er først og fremst et hobbyverktøy, vi snakker om små dimensjoner og en kapasitet som er skreddersydd for de som driver med modellbygging eller annet i beskjedent format.

Tilbehøret er enkelt å montere og bytte ut, de fleste er gjenget og det følger med passende nøkler. I tillegg er det to munnstykker som skyves på.

Tilbehøret med gjenger er flere:
- et rundt og tynt for het luft, egnet til å svi treverk for dekorasjon eller kunst, eller til generelt å varme opp et objekt for bøying, f.eks. plastrør.
- en loddespiss for vanlig myklodding
- en tynn skjærekniv
- en tykkere, formingskniv med trekantprofil

Munnstykkene er:
- flatt for fjerning av maling eller annet belegg på små overflater
- reflektor for oppvarming av krympeslange

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Det følger også med loddetinn, loddesvamp og 2 bokser, og det hele kommer i en praktisk blikkeske.

Gøy med gass


Gassen fylles på i bakkant, ventilen passet til munnstykket på begge våre gassbokser uten problemer.

Tenningen er fikle- og barnesikker, du må vippe opp en sikkerhetsmekanisme for å kunne trekke tennerspaken bakover. Når spaken trykkes bakover åpnes gassventilen samtidig som den tennes - elegant og trygt.

Du kan enten låse gassventilen eller bare holde den åpen så lenge du holder tennerspaken.

En liten spak på siden regulerer åpingen på gassventilen.

I bruk

Brenneren var lett å bruke, kapasiteten var som forventet i forhold til størrelsen.

Til lodding av kabler og komponenter blir den varm og klar til bruk på ca 20 sekunder, det er et par sekunder lenger en vår elektriske loddepistol. Den er dermed også et alternativ til pistolen der hvor lodding ikke er hovedsaken i mekkingen, men typisk der man trenger å lodde noe av først og lodde det tilbake på plass etter at man har gjort sine inngrep.

Til dekorativ brenning på tre er den veldig praktisk, og gir et større repertoar enn en elektrisk svipenn. Du kan lage sjatteringer med denne, det er ikke mulig med den elektriske varianten.

Til varmebehandling fungerte den også utmerket, så lenge det ikke er snakk om store flater eller gjenstander.

Konklusjon

Et flott verktøy til hobby og småfiksing samt kunstnerisk utfoldelse. Til verktøykassa på tur erstatter den både loddebolt og varmluftpistol. Kjekt når man skal ut med noe radiostyrt.

Tekniske data
Vekt: 0,135 kg
Tenning: Piezo
Brennetid: 30 - 60 min


Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Versaflame

Dette er storebroren, den holdes som en pistol eller settes i en fot for stasjonær bruk. Størrelsen gjør at den kan brukes i opptil 75 minutter.

Utførelsen av barnesikringen og tenning/reguleringen av gassen er annerledes enn på Versatip, men prinsippet er det samme.

Loddespiss og reflektor følger også med her, men katalysator (som begrenser temperaturen for bruk sammen med loddespiss og til varmluft) og flammeforlenger er de eneste verktøyene. Skjæreverktøy er ikke med i pakken, heller ikke svimunnstykket.

I bruk

Versaflame gjør den det samme som lillebroren, men den er mer praktisk til visse oppgaver siden den kan stå på foten.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Den har også mer futt: Vi brukte den til å lodde 15mm vannrør av kobber, noe den klarte med glans.

Den er også utmerket til å lage sukkerlokket på Creme Brulée, og til å svi av løvetann som er på vei opp mellom heller osv. Retter du den åpne flammen rett mot senter av planten koker du rota i løpet av sekunder :-)

Konklusjon

Versaflame er mer allsidig enn Versatip, og også kraftigere. Den er ikke bare et hobbyverktøy, den tar seg også av et bredere sett av oppgaver i husholdningen.

Tekniske data
Vekt: 0,227 kg
Tenning: Piezo
Brennetid: 75 - 90 min
Tankkapasitet: 42ml / 22g
Temperatur: 1200 °C (friluft)
680 - 1000 °C (varm luft)
550 °C (tips)Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer