Utlån av verktøy

Gratis låne-verktøy - nå også hos Clas Ohlson

Starter ny ordning torsdag denne uka.

SPAR PENGER: Trenger du verktøy som du synes er for dyrt å kjøpe for en liten todagers jobb, kan du låne det gratis hos Clas Ohlson. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SPAR PENGER: Trenger du verktøy som du synes er for dyrt å kjøpe for en liten todagers jobb, kan du låne det gratis hos Clas Ohlson. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra torsdag kan du låne verktøy gratis i to dager mot et depositum på 200 kroner hos butikkene i Clas Ohlson-kjeden.

De er likevel verken først ute eller alene om et slikt tilbud.

Blir liggende etter bruk

Det finnes to typer huseiere: De som elsker å gjøre ting selv. Og de som kvier seg for å gjøre det, men som må.

Den siste gruppa går kanskje den tunge veien til jernvarehandelen for å kjøpe seg tungt og dyrt verktøy, for så å la det bli liggende å støve på loftet eller i kjellerboden.

– Når man skal sette i gang med småprosjekter i hjemmet, trenger man ofte spesielle typer verktøy som man ikke nødvendigvis har i verktøykassa eller i garasjen. Noen av oss vil kun trenge verktøyet der og da, før det støver ned i boden. Vi synes det er unødvendig, og ønsker derfor å tilby gratis utlån av verktøy fra alle våre butikker rundt om i landet, sier Ina Kristin Haugen, kommunikasjons- og markedssjef i Clas Ohlson Norge i en pressemelding.

LÅNEVERKTØY: Clas Ohlson lanserer gratis utlån av verktøy etter den svenske ToolPool-modellen. Foto: Clas Ohlson
LÅNEVERKTØY: Clas Ohlson lanserer gratis utlån av verktøy etter den svenske ToolPool-modellen. Foto: Clas Ohlson Vis mer

Hjelp med å finne riktig verktøy

Har du et mer omfattende prosjekt på gang, kan Clas Ohlson gjerne låne deg flere verktøy.

Men da må du altså ut med 200 kroner i depositum pr. ting, og fortsatt gjelder begrensingen på to dager.

– At vi nå kan dele og låne ut verktøy til våre kunder ser jeg veldig frem til. Vi vil naturligvis hjelpe kunden med å finne riktig verktøy, slik man unngår å komme hjem med feil verktøy, sier butikksjef Anders Hulaas i filialen i Torggata i Oslo.

Kjeden skriver i pressemeldingen at hensikten er å spare miljøet, i tillegg til å hjelpe kunden å finne riktig verktøy til jobben.

Men vi vil for egen del tro at hensikten også er å få folk som låner verktøy i to dager til å bli så fornøyd (eller bruke så lang tid på jobben) at de like gjerne kjøper det.

MALMÖ-IDÉ: Matti Jokela lanserte ideen om å la jernvarehandler eog andre låne ut gratis verktøy til kundene sine. Foto: ToolPool
MALMÖ-IDÉ: Matti Jokela lanserte ideen om å la jernvarehandler eog andre låne ut gratis verktøy til kundene sine. Foto: ToolPool Vis mer

Flere muligheter

Utlån av verktøy er ikke noe nytt fenomen, verken her i landet eller i vårt naboland Sverige.

Osloboere kan via ToolPool låne gratis verktøy både på Deichmandske bibliotek på Tøyen og i Hegdehaugsveieien Jernvarehandel.

Toolpool ble startet i Malmö av Matti Jokela og har etterhvert spredt seg både til flere svenske byer og altså også til Oslo.

Innbyggere i hovedstaden kan også låne verktøy, tjenester og mye annet gjennom OBOS-appen Nabohjelp.

Men helt gratis er dette nødvendigvis ikke alltid.

– Via Nabohjelp er det stort sett gratis å låne ting, så sant ikke folk sier de vil ha litt for det. I så fall ordner man betalingen utenfor appen, uttalte brukeren Guri Venstad til Oslo Kommunes nettsted Klimaoslo.no i mars i år.

Er du villig til å betale en slant, finnes det et marked for leie av verktøy som heter Leieting.no.

Her får du for eksempel en stikksag for 50 kroner dagen, en batteridrevet hånddrill for en hundrelapp pr. dag og en betongsag for 650 kroner pr. døgn.

I tillegg finnes Tooler.no, som har fått midler fra blant annet Innovasjon Norge og Forskningsrådet for å jobbe med utleie og gjenbruk av verktøy.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer