Gratis leiekontrakt!

Du kan laste ned her.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av de neste ukene vil tusener av nøkler skifte eier. Studenter flytter til nytt studiested, og ferdig utdannete studenter flytter til nytt arbeidssted.

Det er en rekke fallgruver i leiemarkedet, både for den som skal leie og den som skal leie ut. Men det aller viktigste du kan gjøre, uansett hvilken side av bordet du sitter på, er å sørge for å ha en ordentlig kontrakt.

Og det kan du laste ned her - helt gratis.

DinSides leiekontrakt

Tidsbestemt eller tidsubestemt?

Skatt på leieinntekter

Visste du at du ikke må skatte av leieinntekter dersom du leier ut deler av din egen bolig?
Les mer om hvilke regler som gjelder her


Før dere signerer bør dere gjøre det klart hvilken type leiekontrakt det er snakk om. Enten har du en åpen leiekontrakt, der tidsrommet for leieperioden ikke er spesifisert - eller så er leiekontrakten tidsbestemt.

Den som leier ut kan ikke kreve en tidsbestemt leieavtale i kortere tid enn tre år. I denne perioden kan hverken uteleier eller leitaker avslutte leieforholdet - med ett par unntak:

Slik kommer du deg ut av en tidsbestemt leiekontrakt

Dersom huseier selv bor i deler av boligen du leier, eller han har annen saklig grunn for tidsbestemmelsen, for eksempel å leie ut en bolig i en periode han ikke selv bor der, kan dette også legges til grunn for å si opp leieforholdet.

Depositum

Når man inngår leiekontrakt, er det vanlig at leietaker betaler inn et depositum. Dette skal være sikkerhet for utleier, dersom leietaker ødelegger boligen, eller ikke betaler inn penger.

Depositumet bør imidlertid ikke betales direkte til utleier. Det skal betales inn på en konto der vilkår for uttak er at både utleier og leietaker skal signere for å få pengene tilbake. Og rentene på beløpet skal tilfalle den som leier boligen når leiekontrakten utløper.

Les også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer