Returkartonglotteriet

«Gratis» lotteri gir 100 000 i premie

I 2022 får lotteriet nye regler, og det tar deg kun sekunder å delta.

GJØR DETTE! Før du kaster melkekartongene, må du gjøre én ting. Foto: Øystein B. Fossum
GJØR DETTE! Før du kaster melkekartongene, må du gjøre én ting. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Grethe Stang fra Sandnes i Rogaland har deltatt i et helt spesielt lotteri siden 1997, og dette resulterte i tidenes julegave for henne den 3. desember i år:

Da kunne nemlig Tord Tjelflaat fra gjenvinningsanlegget IVAR gratulere Stang med å ha vunnet 100 000 kroner i det såkalte Returkartonglotteriet.

Ungene mente lotteriet var over

Det eneste Stang har gjort, er å skylle, brette og stappe melkekartongene før hun har kastet dem i pappavfallet - og viktigst av alt, hun har alltid tatt fram en tusj og skrevet navn og telefonnummer på ytterste kartong før de har gått i søpla.

- Jeg har alltid gjort det, og så har ungene med jevne mellomrom sagt at dette er over for lenge siden, sier hun til NRK.

Nye regler: Alle kan vinne 100 000,-

Men Returkartonglotteriet er altså langt fra dødt. Det lever i beste velgående på 25. året. Hvert år har det blitt delt ut 1,6 millioner kroner i lotteriet for returkartong i Norge, fordelt på 124 vinnere. Det har vært 4 premier på 100 000 kroner og hele 120 premier på 10 000 kroner.

Og i 2022 endres lotterireglene:

- Nå gjør vi det enda enklere for flere å konkurrere om premien på 100 000 kroner. I 2022 kan du vinne med både kubber og enkeltkartonger, sier lotteriansvarlig Gunnar Moen i Grønt Punkt Norge til DinSide.

Fram til nå har det nemlig bare vært mulig å stikke av med hovedpremien ved å levere kartongkubber.

Trekningene av Returkartonglotteri-vinnerne gjennomføres fire ganger i året. Hvert kvartal trekkes det 30 vinnere av 10 000 kroner og 1 vinner av 100 000.

- Med de nye reglene kan du skylle, brette og stappe så mange eller få kartonger du vil, eller bare levere dem én og én, sier Moen.

EVENTYRLIG SUM: 319 millioner vant en heldig nordmann på Vikinglotto onsdag 11. april 2018. Men hva skal penga gå til? Her er folkets råd! Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Slik blir du med i lotteriet

Alt du må gjøre for å være med i trekningen av pengepremiene i Returkartonglotteriet, er følgende:

  • Du kan delta med alle typer drikkekartonger, samt kartongene som tåler væske og inneholder bønner, knust tomat, saus, pudding - til og med vaskemiddel
  • Skyll kartongene og la de renne av seg
  • Brett kartongene
  • Stapp kartonger ned i én tom kartong, eller levere én og én flat enkeltkartong, for å vinne 10 000 eller 100 000 kroner
  • Skriv eget navn eller navn på den personen eller foreningen/organisasjonen du vil skal vinne - og husk også telefonnummer
  • Levér/kast kartongen eller kubbe i din ordinære kommunale returordning for drikkekartong
  • Er du i tvil om hvordan du skal kildesortere drikkekartong i din kommune, kan du sjekke her
DITT LODD: Slik vinner du Returkartonglotteriet. Foto: Grønt Punkt Norge
DITT LODD: Slik vinner du Returkartonglotteriet. Foto: Grønt Punkt Norge Vis mer

De eldste vinner mest

Blant vinnerne fra 2020 finnes mange privatpersoner, fire barnehager, én gård, ett bygdekvinnelag og SOS Barnebyer.

En tendens de siste årene er imidlertid at den eldre generasjon dominerer premielistene. Dette er nødvendigvis ikke fordi de eldre er flinkere enn de yngre til å gjenvinne.

Gunnar Moen i Grønt Punkt Norge påpekte nemlig i fjor den eldre generasjonen gjerne har vært med siden lotteriet starten i 1997. Mange unge voksne er veldig opptatt av miljø og er flinke til å sortere avfallet sitt, så de trenger kanskje en påminnelse om at lotteriet finnes, slik at de finner fram tusjen og skriver navn og nummer på kartongene før de kaster dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer