Grønne ideer til den mørke årstiden

Koselig interiørtrend som er bra for både kropp og sjel.

Draketreet mistrives heller ikke med mye luft og lys. Foto: Opplysningskontoret for blomst
Draketreet mistrives heller ikke med mye luft og lys. Foto: Opplysningskontoret for blomst Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den grønne bølgen inntar også hjemmene. Og som en naturlig del av dette, er grønne planter et populært innredningselement, ifølge Opplysningskontoret for blomster og planter.

I en grønn hverdag, er grønne planter en naturlig del av trenden, både som et visuelt innslag, men også fordi en rekke grønne planter har en gunstig effekt for inneklimaet.

Test deg selv: Har du giftige stueplanter?

Lys og varme

Velger du riktige planter, vil de opptre som en naturlig luftfukter og luftrenser. Men det er viktig at du velger riktige planter som passer til nordiske hjem.

Noen hevder at det å prate med plantene er det aller viktigste, men for oss som ikke gjør det, er det i hovedsak tre faktorer som avgjør om du får suksess med plantene dine:

 • Lys
 • Temperatur
 • Vanning
Det er lett å tenke at det er det siste punktet man oftest synder på, men man må ikke glemme lys og varme.

Det viktigste når man skal velge hvilke planter man skal kjøpe, og eventuelt hvor de skal plasseres, er lysforhold. De fleste trives best om de plasseres ved et vindu, men det kommer selvsagt også an på hvilken retning vinduet vender. Planter som står i nordvendte vinduer egner seg for planter som skal ha lys, men ikke direkte sollys, mens de plantene som trenger mest lys bør plasseres i vinduene som vender mot sør.


Plantene som overlever norske vintre

Opplysningskontoret for blomster og planter har laget en liste over grønne planter som er bra for inneklimaet, selv om de blir plassert på steder med dårlige lysforhold:

 • Fredslilje (Spatiphyllum wallisii)
 • Draketre (Dracena)
 • Grønnrenner (Chlorophytum)
 • Gullranke (Epipremnum)
 • Fugleredebregne (Asplenium nidus)
 • Vindusblad (Monstera obliqua)

Tips til vanning av planter i vinterhalvåret

Når dagene blir kortere, går mange planter inn i en hvileperiode. Du kan derfor roe ned på gjødslingen fremover, men heller passe på å vanne regelmessig.

Når du kjøper planter bør du følge vanneanvisningen dersom det følger med, eller spørre dem som selger hvilket stell planten bør ha.


Det er best å vanne litt om gangen, og heller oftere. Og som hovedregel gjelder: Jo mindre lys og varme, jo mindre vann. Det er like skadelig for plantene å få for mye vann, som å få for lite.

Når du vanner er det bedre å vanne litt om gangen. For planter plassert inn i rommet er det særlig viktig å ikke vanne for mye.

Mange planter, som for eksempel fredslilje og bregner, trives ekstra godt dersom du dusjer dem jevnlig.

Ti grønne på inneklimatoppen:

NASA har laget en ti-på-topp-liste over grønne planter med gode egenskaper når det gjelder luftrensing, luftfuktighet, motstandsdyktighet, stell og vedlikehold:
 1. Ladypalme
 2. Arekapalme
 3. Gummiplante
 4. Bambuspalme
 5. Dvergdaddelpalme
 6. Dracena
 7. Eføy
 8. Ficus
 9. Fredslilje
 10. Sverdbregne
Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer