Jordbær

Grunn til larvefrykt?

Sosiale medier viser frem små larver som lever inni friske jordbær. Men er det grunn til å frykte larver i sommerfriske jordbær kjøpt i Norge?

BÆR: I flere av de importerte bærene kan det befinne seg insekter. Slik finner du dem! Musikk: Epidemic Sound. Reporter: Ingebjørg Iversen. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer
Publisert

Danske TV2 melder om et jordbærtriks som nå har gått viralt på sosiale medier - nærmere bestemt å sjekke bærene for larver av en fruktflue som lever i friske bær.

Men er det grunn til å frykte larver i jordbær kjøpt i Norge? Og hvordan tester du eventuelt bærne for larver, før du spiser dem?

Fant larver i importerte bær

Mattilsynets generelle råd før man spiser friske jordbær, er å skylle dem godt.

- Jordbær, som annen frisk frukt og grønt, kan inneholde bakterier, virus og parasitter som gir oppkast og diaré. Du bør derfor alltid skylle bær, frukt, og grønnsaker grundig før du spiser dem, sier seniorrådgiver Laila Jensvoll i Mattilsynet.

Om flekkvingefruktflua

Fruktflua stammer opprinnelig fra Asia, og ble første gang fanget i feller på norsk friland i august 2016. Egg og larver er også påvist i importert bær til ferskkonsum. Arten legger egg i modnende bær og steinfrukt av alle slag, i motsetning til den såkalte "bananflua" som legger egg i råtnende frukt og bær. Kilde: AHDB, Plantevernleksikonet.no

Men hva med disse larvene - kan man forvente å finne dem i jordbær kjøpt i Norge, enten importerte eller norske?

Da forskere fra Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) gjorde stikkprøver på dette i 2016, fant de larver i en av fire importerte kurver.

Forsker Nina Trandem syns dermed det er vanskelig å si noe om sannsynligheten for at jordbær du kjøper på butikken inneholder slike larver.

De fant derimot larver i flere kurver med importerte bjørnebær og bringebær.

- I 2017 fant vi flekkvingefruktflue i 6 av 13 innkjøpte importerte bjørnebærkurver, og i 7 av 71 importerte bringebærkurver, forteller hun.

Trandem sier videre at flua hittil ikke er funnet i norske produkter.

Hvordan avdekke larver i bærene?

I butikk kan man ikke se om det er larver fra flekkvingefruktfluen i bærene, ifølge forskeren.

På sosiale medier skal et triks som innebærer bruk av eddik og salt, være det som deles. Men forskerne mener det finnes bedre metoder.

- Et alternativ er å skjære jordbærene i fire og legge dem i fryseren, da vil eventuelle larver komme ut i løpet av noen timer. Men ofte er det nok som egg eller veldig små larver at fluene er til stede i kjøpsøyeblikket, og denne metoden fungerer best for litt større larver, legger hun til.

Det britiske Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) anbefaler derimot en metode som innebærer bruk av sukkervann, som Dinside har prøvd. Du kan se hvordan du går frem i videoen over - men vær obs på at dette egner seg best som en stikkprøve på enkeltbær, da bærene du tester blir ganske så most under testingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer