Jordbær

Grunn til larvefrykt?

Sosiale medier viser frem små larver som lever inni friske jordbær. Men er det grunn til å frykte larver i sommerfriske jordbær kjøpt i Norge?

BÆR: I flere av de importerte bærene kan det befinne seg insekter. Slik finner du dem! Musikk: Epidemic Sound. Reporter: Ingebjørg Iversen. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer
Publisert

Danske TV2 melder om et jordbærtriks som nå har gått viralt på sosiale medier - nærmere bestemt å sjekke bærene for larver av en fruktflue som lever i friske bær.

Men er det grunn til å frykte larver i jordbær kjøpt i Norge? Og hvordan tester du eventuelt bærne for larver, før du spiser dem?

Fant larver i importerte bær

Mattilsynets generelle råd før man spiser friske jordbær, er å skylle dem godt.

- Jordbær, som annen frisk frukt og grønt, kan inneholde bakterier, virus og parasitter som gir oppkast og diaré. Du bør derfor alltid skylle bær, frukt, og grønnsaker grundig før du spiser dem, sier seniorrådgiver Laila Jensvoll i Mattilsynet.

Men hva med disse larvene - kan man forvente å finne dem i jordbær kjøpt i Norge, enten importerte eller norske?

Da forskere fra Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) gjorde stikkprøver på dette i 2016, fant de larver i en av fire importerte kurver.

Forsker Nina Trandem syns dermed det er vanskelig å si noe om sannsynligheten for at jordbær du kjøper på butikken inneholder slike larver.

De fant derimot larver i flere kurver med importerte bjørnebær og bringebær.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer