Grunneierne tapte

Tomtefestelovens paragraf 33 er ikke i strid med Grunnloven, slår Høyesterett fast i enstemmig dom.

Publisert
Sist oppdatert

Oslo (NTB): Tomtefestelovens paragraf 33 er ikke i strid med Grunnloven, slår Høyesterett fast i enstemmig dom.

Dermed er retten til forlenge et feste på samme vilkår som tidligere ikke i strid med Grunnlovens paragraf 97. Dommen gjelder et sameie i Oslo som krevde forlengelse av samme festeavtale som tidligere.

Boligsameiet på Ullern i Oslo ønsket å forlenge en 50 år gammel festekontrakt på samme vilkår som tidligere, men tapte i tingretten. Sammen med to andre rettstvister som også satte spørsmålstegn ved den nye tomtefesteloven, ble saken anket direkte inn for Høyesterett.

Etterlengtet dom

Usikkerheten rundt den nye tomtefesteloven har vært omfattende. Derfor ble tre ulike saker hvor loven var blitt tatt i bruk anket direkte fra tingretten til Høyesterett.

Striden sto først om tomtefestelovens paragraf 33 som gir anledning til å innløse festetomt til 30 ganger årlig leie, eller 40 prosent av markedsverdien. I de påankede tingrettsdommene heter det at paragraf 33 er i strid med Grunnlovens forbud mot ekspropriasjon uten full erstatning.

Den andre saken er en sak om forlengelse fra Hallingdal tingrett der grunneieren tapte da han ville øke festeavgiften fra 1.622 kroner til 9.000 kroner per år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer