Veggfeste uten spiker

Guide: Oppheng som gir null hull i veggen

Du trenger ikke å lage hull i veggen for å henge opp bilder. Her får du tipsene.

HENG OPP: Skal du henge opp bilder, hyller, knagger eller fliser på veggene, er det flere festmidler du kan bruke for å unngå store spikerhull i veggen. Foto: Jernia/STAS/Sløyd oppheng.
HENG OPP: Skal du henge opp bilder, hyller, knagger eller fliser på veggene, er det flere festmidler du kan bruke for å unngå store spikerhull i veggen. Foto: Jernia/STAS/Sløyd oppheng. Vis mer
Publisert

Mange dropper å henge opp bilder, hyller, knagger eller fliser for å unngå å lage hull i veggen.

Det behøver du nødvendigvis ikke.

I dag finner du flere typer festmidler som gjør at du slipper å lage hull i veggen.

Her får du noen tips.

Ingen spikerhull i veggen

Ikke alle utleiere tillater leietaker å henge opp noe på veggene i boligen - nettopp fordi det ikke skal komme noen spikerhull i veggen. Eller kanskje du selv synes at det er dumt å lage hull i veggen i egen bolig.

Det kan kanskje føles litt stusselig å ikke pynte med bilder på veggen, og gjerne upraktisk å ikke kunne feste knagger eller hyller på veggen.

Men her er det flere ting du kan bruke.

For eksempel:

Vegg-borrelås

VEGG-BORRELÅS: Et alternativ til veggfeste. Foto: Produsenten.
VEGG-BORRELÅS: Et alternativ til veggfeste. Foto: Produsenten. Vis mer

I vanlige butikker som Jernia, Biltema, Clas Ohlson eller Jula selges denne typen oppheng. Produktet består av en borrelås med tape på baksiden som du skal feste på veggen, og en borrelås med tape på baksiden som du skal feste på produktet du skal henge opp.

De sterkeste vegg-borrelåsene kan bære opp til fem kilo.

Monteringstape:

Dette er en dobbeltsidig tape som du kan feste på en jevn, hard overflate.

Skal du henge opp tyngre objekter som postkasse, knagger, kroker eller bilder, kan dette være greit å bruke. Slik tape kan bære opp mot seks kilo.

Kontaktplast:

Drømmer du om å pynte et veggparti med fliser? Da kan kontaktplast være et alternativ.

KONTAKTPLAST: Du finner kontaktplast i alle slags mønster, for eksempel marmor. Foto: Sløyd.
KONTAKTPLAST: Du finner kontaktplast i alle slags mønster, for eksempel marmor. Foto: Sløyd. Vis mer

Du finner kontaktplast i alle mulige mønstre, dette er et selvklebende folie som du også kan kle inn bokser, spisebord og hyller med. Du kan løsne og fjerne folien ved å varme det opp med en hårføner.

Fjæroppheng til gardiner:

Hvis du har noen lette gardiner du vil henge opp i vinduet, finnes det også fjæroppheng for dette. Det er en stang som du plasserer øverst i vinduskarmen, denne trykkes mot begge karm-endene og sitter fast av seg selv.

Er det tunge, lange gardiner du skal henge opp, vil dette opphenget derimot ikke holde så godt.

- Bruk et lite borr

- Det finnes små, hvite limputer med en liten krok på som man kan lime fast på veggen og bruke som knagg. Men skal du garantere for at noe ikke faller ned, må du bruke skikkelig festmateriell, mener Tom Nord, teknisk ansvarlig ved Essve.

BORR: Tom Nord anbefaler tradisjonelt veggfeste. Foto: Scanpix.
BORR: Tom Nord anbefaler tradisjonelt veggfeste. Foto: Scanpix. Vis mer

Han mener også at veggtape ment for oppheng kan gjøre verre skade på veggen enn et lite spikerhull når du eventuelt skal ta opphenget ned igjen fra veggen.

- Hvis du limer fast på en malt overflate eller en vegg med tapet, kan tapen dra med seg rester av dette, og det er mye vanskeligere å reparere enn et lite hull, sier han.

Han anbefaler derfor at man henger opp objekter på veggen på vanlig måte med spiker eller skrue.

Ifølge Nord behøver ikke dette lage store sår i veggen.

- Når du skal henge opp et bilde men ikke ønsker et stort hull i veggen, kan du bruke et tynt, tynt borr og feste med en liten spiker eller skrue, sier han.

Bilder på skinner

Hvis du har hengt opp bilder men ønsker å bytte plassering på disse, eller henge opp flere bilder sammen uten å måtte lage flere hull, kan et skinne-oppheng være en løsning.

SKINNE: Her er et eksempel på skinneoppheng som du bruker til å henge opp bilder med. Foto: STAS.
SKINNE: Her er et eksempel på skinneoppheng som du bruker til å henge opp bilder med. Foto: STAS. Vis mer

- Dette er skinner som man monterer på veggen, eventuelt i taket, og ved hjelp av tilhørende snorer og kroker kan man henge opp bilder og flytte på disse uten å lage nye hull i veggen, forklarer Manouck Oussoren ved Nordeko AS.

Skinnene må man riktignok feste på veggen med skruer og plugger, men dette er også de eneste hullene man da må lage i veggen.

- De fleste skinnene har en bærekapasitet på 25 kilo, men det finnes også skinner som tåler mer. Slike skinner kan også erstatte taklisten, eller bli «gjemt» under den, om man ønsker det, tipser Oussoren videre.

Slik sjekker du veggen

Hvis du synes det er greit å lage små hull i veggen for å henge opp lettere objekter som bilderammer og kroker, må du samtidig passe på at du i forveien har sjekket hva slags type materiale veggen er laget av.

Vet du ikke det, kan du gjøre stygge skader på veggen:

- Du må sjekke om veggen består av tre, gips eller betong, sier Oussoren.

Dette er enkelt å få svar på, ifølge Nord:

  • Er du usikker på veggmaterialet, kan du bruke et tynt borr og borre et lite hull i veggen.
  • Så tar du ut igjen borret og ser på borrmelet som kommer ut med det.
  • Er det hvitt så er det gipsvegg, er det rødt eller gult kan det være teglstein, er det grått så er det betong.

Skal du henge opp spiker eller skrue i gipsvegg, kan du banke på veggen for å sjekke hvor stenderne står plassert i veggen. Finner du en stender, kan du bruke den og henge opp objekt på veggen.

- Du hører forskjellen på den måten at det er en hul lyd, et slags ekko, i veggen hvor det ikke er noe bak den, mens det blir en hard, tett lyd der du banker på stenderen, sier Nord.

Når du så skal henge noe opp på gipsveggen, må du sette gipsplugg i hullet du har borret som du skrur inn skruen i.

- Men for dem som vil ha et så lite hull som mulig i veggen, er det mulig å bruke en liten spiker som man fester på skrått inn i gipsveggen - den må da peke litt oppover mot taket som en knagg. Den skal tåle små bilder på maks en kilo, men ikke mer, avslutter Nord.

Oppheng i gips – slik bruker du spiker, skruer, gipsanker og kroker for å sikre at bildene blir hengende på gipsveggen! Les mer: http://www.dinside.no/bolig/slik-henger-du-ting-pa-gipsvegg/63108923 Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer